ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβραμόπουλος: «Πρώτο θύμα» εξάπλωσης της σύγκρουσης στη Συρία θα είναι η Ελλάδα

Αβραμόπουλος: «Πρώτο θύμα» εξάπλωσης της σύγκρουσης στη Συρία θα είναι η Ελλάδα
INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο αύξησης των προσφυγικών ροών από τη Συρία εάν εξαπλωθεί η σύγκρουση, έκρουσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας πως σε αυτή την περίπτωση το "πρώτο θύμα" θα είναι η Ελλάδα. 

«Η Ελλάδα είναι υπό πίεση, αλλά δεν είναι μόνη της, έχει αμέριστη βοήθεια», επεσήμανε στη Βουλή για να υπογραμμίσει πως από μόνη της η χώρα δεν μπορεί να αντέξει το μεγάλο αυτό πρόβλημα. «Η πίεση στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας μπορεί να εξωθήσει χιλιάδες Σύρους να θελήσουν να περάσουν τα σύνορα», είπε και πρόσθεσε πως τα hot spots μπορούν να αντέξουν πίεση, αλλά όχι τόσο μεγάλους αριθμούς κι αυτό είναι καταστροφικό για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ενημερώνοντας μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργο Κουμουτσάκο, την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, τάχθηκε κατά της πολιτικής των κλειστών συνόρων –«η Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει φρούριο», είπε και επεσήμανε πως το προσφυγικό δεν είναι ελληνοτουρκικό, αλλά ένα παγκόσμιο πρόβλημα κι αν εφαρμοστεί η δήλωση ΕΕ- Τουρκίας και γίνεται «δουλειά» στα νησιά, θα επανέλθει στην κανονικότητά του στο ζήτημα αυτό. «Κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανείς στα νησιά» γιατί η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας προβλέπει συγκεκριμένα πράγματα και πως όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις επιστρέφονται στην Τουρκία, ανέφερε και τόνισε πως επέστρεψαν περίπου 1300 ενώ θα έπρεπε να έχουν επιστραφεί 35.000. Έκανε μάλιστα, λόγο για ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού και παθογένειες του ελληνικού κράτους, καθώς για παράδειγμα στην Ελλάδα χρειάστηκε ένας χρόνος για να φτιαχτεί ένα hot spot και σε άλλες χώρες μόλις 15 ημέρες.

Αποκάλυψε μάλιστα, πως κατά τη διάρκεια της θητείας του δύο φορές έφτασε στο γραφείο του πρόταση για επαναφορά συνοριακών ελέγχων με την Ελλάδα με το επιχείρημα ότι η χώρα ήταν ανίκανη να διαχειριστεί τα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα.

O Έλληνας Επίτροπος αρμόδιος για τη μετανάστευση επεσήμανε ακόμη, πως μεγάλο πρόβλημα και «απειλή» αποτελεί η επιστροφή ξένων μαχητών στη Συρία που ουδείς γνωρίζει πως θα λειτουργήσουν όταν επιστρέψουν στις χώρες της Ευρώπης από τις οποίες προέρχονται και μίλησε για τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν αποτραπεί, αλλά δεν περιόρισαν το πρόβλημα. Αναφέρθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσω των οποίων μεταφέρεται ταχύτατα τρομοκρατικό υλικό και τόνισε πως χάριν στις συντονισμένες ενέργειες και επαφές που είχε κι ο ίδιος στη Σίλικον Βάλευ, ακόμη και το πιο σκληρό υλικό και τα πιο νοσηρά μηνύματα «κατεβαίνουν» μέσα σε λίγη ώρα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης την ανησυχία του για τις συνέπειες της κρίσης μετά από εμπλοκή των στρατευμάτων του Άσαντ, εξέφρασε ο Γιώργος Κουμουτσάκος. «Η εξάπλωση της σύγκρουσης με τη συμμετοχή στρατευμάτων του Άσαντ θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στα Βορειοδυτικά της σύνορα, προκαλώντας μεγάλο κύμα προσφύγων και προς τη χώρα μας», είπε για να επισημάνει πως στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει ανησυχία μόνον για την ποσότητα αλλά και για το ποιοι είναι αυτοί που θα έρθουν, καθώς συνυπάρχουν διάφορες αντιστασιακές ομάδες ορισμένες εκ των οποίων έχουν στις τάξεις τους φανατικούς ισλαμιστές.

Ο κ. Κουμουτσάκος έστειλε παράλληλα, μήνυμα στις τοπικές κοινωνίες να συνδράμουν στην αποσυμφόρηση των νησιών, λέγοντας ότι αφενός πρέπει να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες τους και αφετέρου να επιμερίζεται η ευθύνη για τις μείζονες προκλήσεις της χώρας μας. «Με ποια ισχύ και δύναμη η χώρα θα μπορέσει να διεκδικήσει ανακατανομή μεταναστών στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης αν ο δήμαρχος της κρύας Βρύσης δεν δέχεται ούτε ένα μετανάστη. Ποια θα είναι τα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσει η χώρα; Επομένως όλα απαιτούν μια ισχυρή πολιτική βούληση, ενημέρωση συνεχή, επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες, ενημέρωση τους, να τους αφουγκραζόμαστε για να καταλαβαίνουμε τις ανησυχίες και τους πόνους τους αλλά να έχουμε και την υπευθυνότητα να μιλήσουμε για την μείζονα πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα», είπε ο κ. Κουμουτσάκος.