Εκλογή ΠτΔ: Η πρόβα τζενεράλε, το crash τεστ και τα ονόματα - έκπληξη
Η... πρόβα τζενεράλε έγινε και η συναινετική διάθεση των Κυριάκου Μητσοτάκη και Φώφης Γεννηματά διαφάνηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με αφορμή το νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών. Μάλιστα, οι σχέσεις τους, μετά από μια περίοδο ψυχρότητας, φαίνεται πως αποκαταστάθηκαν και έτσι πλέον οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν να μιλούν με ειλικρίνεια και χωρίς σκοπιμότητες.
Επόμενο crash test είναι ασφαλώς η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2020. Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η Φώφη Γεννηματά αναγκαστικά πρέπει να συμφωνήσουν μεταξύ τους ένα κοινό μέτωπο, καθώς οι 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν αρκούν και έτσι ο πρωθυπουργός χρειάζεται τις ψήφους των 22 βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής για να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας.
Μέχρι στιγμής, το εάν θα προταθεί εκ νέου ο νυν πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος παραμένει γρίφος -κυρίως σε ό,τι αφορά στη Νέα Δημοκρατία.
Και αυτό γιατί το ΚΙΝΑΛ έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν συναινεί στο πρόσωπο του σημερινού ανώτατου πολιτειακού παράγοντα, λόγω της «Καραμανλικής» πολιτικής καταγωγής του.
Η μοναδική περίπτωση να εκλεγεί ξανά ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι να τον προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και να τον ψηφίσουν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο πρόεδρος θα εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία.
Πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Βάσει του Συντάγματος, από τη στιγμή που ο εκάστοτε υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας δεν εκλέγεται απευθείας από το λαό -θέμα που έχει συζητηθεί πολλές φορές στο παρελθόν- απαιτούνται 200 ψήφοι από τη Βουλή.
Δηλαδή όχι απλή πλειοψηφία αλλά αυξημένη κατά δύο τρίτα του συνολικού αριθμού των βουλευτών (300). Στην περίπτωση, ωστόσο, που αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε η διαδικασία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε μέρες.
Απαιτούνται, όμως, και πάλι 200 ψήφοι. Σε περίπτωση, όμως, που δεν καταφέρουν ούτε τότε οι βουλευτές να συναινέσουν στο πρόσωπο που προτείνεται, τότε ο νομοθέτης έχει προβλέψει την επανάληψη της ψηφοφορίας πάλι μετά από πέντε μέρες. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, απαιτούνται 180 ψήφοι -κάτι που σημαίνει ότι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ μπορούν να εκλέξουν το πρόσωπο που θα επιλέξουν.
Οι ζυμώσεις και οι μυστικές συναντήσεις
Οι συζητήσεις ανάμεσα στα δύο κόμματα έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ έχει υπάρξει μια πρώτη συνάντηση αλλά και μια τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό και την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ.
Το θέμα συζητήθηκε και πρόσφατα στη συνάντησή τους στη Βουλή αλλά, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης στη Φώφη Γεννηματά, «το πρόσωπο θα το σκεφτεί στις χριστουγεννιάτικες διακοπές στο βουνό».
Με τη σειρά της, η κ. Γεννηματά του απάντησε πως «σκέφτεται καλύτερα όταν είναι κοντά στη θάλασσα».
Παρότι, όμως, ο ένας πολιτικός αρχηγός είναι… βουνήσιος και η άλλη της θάλασσας και οι δύο δείχνουν διάθεση για συνεννόηση.
Άλλωστε, ο ένας έχει την πολιτική ανάγκη του άλλου και στην παρούσα φάση δεν γίνεται -εκτός απροόπτου- να διαφωνήσουν για το πρόσωπο, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση διαλύεται η Βουλή και προκηρύσσονται εκλογές.
Τα πρόσωπα που… καλοβλέπει το ΚΙΝΑΛ
Η κ. Γεννηματά δεν ξεχνά ότι είναι σειρά να αναλάβει το «τιμόνι» της προεδρίας άτομο προερχόμενο από την προοδευτική παράταξη -εάν φυσικά υποθέσουμε ότι ισχύει η άτυπη συμφωνία, ο άγραφος κανόνας που λέει ότι οι πρόεδροι της Δημοκρατίας εναλλάσσονται από τον κεντροδεξιό και κεντροαριστερό χώρο.
Η κ. Γεννηματά φαίνεται πως έχει μεταφέρει στον πρωθυπουργό το σχετικό αίτημα.
Κατά πληροφορίες, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ φέρεται να έχει μεταφέρει στον κ. Μητσοτάκη ότι χρειάζεται πρόσωπο που θα ενώνει και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί να διαμορφώνει τη συναίνεση, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα απαξιώνεται ο θεσμός.
Ο πρωθυπουργός δεν έδειξε να μην αποδέχεται τη θέση της κ. Γεννηματά, ίσως γιατί το όνομα που έχει σκεφτεί και αποκάλυψε σε παλαιότερο άρθρο του το CNN Greece είναι αυτό της κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου. Η πρώην επίτροπος αποφεύγει για ευνόητους λόγους να πει οτιδήποτε, είναι όμως ιδιαίτερα τιμητικό για την ίδια.
Ο κ. Μητσοτάκης θέλει στον ανώτατο θεσμικό ρόλο να εκπροσωπεί τη χώρα μας γυναίκα και έχει θετική εικόνα για την Άννα Διαμαντοπούλου.
Η κ. Γεννηματά, όπως αναφέρουν συνεργάτες της, βλέπει θετικά το ενδεχόμενο γυναίκας υποψηφίου.
Μάλιστα, ένα ακόμη πρόσωπο γυναίκας που στο ΚΙΝΑΛ θα έβλεπαν για Πρόεδρο Δημοκρατίας είναι η κυρία Μαρία Δαμανάκη. Η πρώην επίτροπος αλιείας διαθέτει κατά την κ. Γεννηματά τα «εφόδια» για να υποστηρίξει επάξια την εκπροσώπηση της χώρας από το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.
Σε ό,τι αφορά και άλλα πρόσωπα που θα μπορούσαν να υπηρετήσουν αυτό τον ρόλο πέφτουν στο «τραπέζι» και ορισμένα ακόμα.
Πλην, όπως διευκρινίζουν, αυτά των κ. Νίκου Αλεβιζάτου, Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου, για τον οποίο λένε ότι είναι ουδέτεροι αλλά με θετική διάθεση.