ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναντήσεις Μητσοτάκη με πολιτικούς αρχηγούς για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

INTIME / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με βασικό θέμα στην ατζέντα την ψήφο των εκτός επικρατείας εκλογέων.

Θεωρείται δεδομένο πάντως, πως στις επαφές θα τεθούν και ζητήματα της επικαιρότητας όπως το προσφυγικό - μεταναστευτικό, αλλά και η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 11:00, με την πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στις 12:15, με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 16:00, με τον πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο, στις 16:45, και τέλος με τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, στις 17:30.

Ζητούμενο η συναίνεση

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να υπάρξει σύμπλευση με την αντιπολίτευση γιατί εκτός των άλλων χρειάζεται και την ψήφο τους για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 200 εγκύρων ψήφων που χρειάζεται για να ψηφιστεί και να γίνει νόμος του κράτους η ψήφος των ομογενών.

Με δεδομένη, όμως, την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τους αστερίσκους του ΚΚΕ που μαζί συμπληρώνουν 101 βουλευτές, ο νόμος ενδέχεται να μην περάσει. Καθώς μόνο οι ψήφοι του ΚΙΝ.ΑΛ. (22) από μόνες τους δεν φτάνουν για να προστεθούν στις 158 που διαθέτει η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας.

Γι' αυτό ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν θέλει να «αδειάσει» εντελώς ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε και το ΚΚΕ.

Ωστόσο, το ζητούμενο είναι να βρεθεί κοινός τόπος ως προς την ουσία κάτι που δεν φαίνεται ιδιαίτερα εφικτό.

Η αντίληψη που υπάρχει μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού γιατί πολιτικά πιστώνονται προς τη Νέα Δημοκρατία και όχι τόσο προς το κόμμα του κ. Τσίπρα.

Θέμα αντισυνταγματικότητας ως προς την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Απαντώντας, η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να χειραγωγήσει τις ψήφους των κατοίκων του εξωτερικού με το νόμο που φέρνει το υπουργείο Εσωτερικών και για αυτό δεν θα πρέπει οι ψήφοι αυτοί να προσμετρώνται στο τελικό εθνικό αποτέλεσμα. Προφανώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να καταστεί αντισυνταγματική διότι δημιουργούνται ψηφοφόροι δύο ταχυτήτων.

Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι η συγκεκριμένη πρόταση που ρίχνει στο τραπέζι η αξιωματική αντιπολίτευση προσβάλλει, στην ουσία, τους ίδιους τους ομογενείς που θέλουν να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους στο εξωτερικό.

Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο, επιμένουν ότι θα πρέπει η κυβέρνηση «να σταματήσει να παίζει παιχνίδια με τους θεσμούς και την ομογένεια και να μην την εμπλέκει σε απαράδεκτους μικροκομματικούς υπολογισμούς, επιχειρώντας να την διχάσει».

Τι υποστηρίζει το Κίνημα Αλλαγής

Από την πλευρά του το κόμμα της Φώφης Γεννηματά είναι κοντά στην ψήφιση του νόμου και διάκειται θετικά. Διαφέρει, ωστόσο, από την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας σε επιμέρους σημεία, όπως στη δημιουργία των ψηφοφόρων του εξωτερικού που θα μπορούν να έχουν δική τους εκλογική περιφέρεια. Ξεκαθαρίζουν παράλληλα ότι η στάση τους δεν καθορίζει και την στάση που θα κρατήσει το ΚΙΝ.ΑΛ. στην εκλογή προέδρου Δημοκρατίας και το πρόσωπο που θα προταθεί από την κυβέρνηση. «Δεν είναι προαπαιτούμενο το ένα με το άλλο» ξεκαθαρίζει συνομιλητής της Φώφης Γεννηματά.

Τι θα γίνει με το άρθρο 54 του Συντάγματος

Ένα από τα σενάρια που βρίσκεται επί χάρτου, έχει να κάνει με το άρθρο 54 του Συντάγματος. Με βάση το συγκεκριμένο άρθρο η οποιαδήποτε αλλαγή του εκλογικού νόμου εφαρμόζεται στις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός αν ψηφιστεί από 200 βουλευτές. Όμως, το άρθρο 54 πρόκειται επίσης να αναθεωρηθεί και σε αυτήν την περίπτωση η αναθεώρησή του απαιτεί 180 βουλευτές.

Επομένως αν 180 βουλευτές δηλαδή ΝΔ - ΚΙΝ.ΑΛ. αναθεωρήσουν το άρθρο 54 και μειώσουν τον αριθμό βουλευτών που απαιτείται για την άμεση εφαρμογή ενός νέου εκλογικού νόμου από 200 σε 180, τότε στις επόμενες εκλογές δεν θα εφαρμοστεί η απλή αναλογική.

Για να γίνουν τα παραπάνω θα πρέπει ΝΔ και ΚΙΝ.ΑΛ. να συμφωνήσουν πρώτα στο όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας, στη συνέχεια να αναθεωρήσουν το άρθρο 54 και μετά να ψηφίσουν το νέο εκλογικό νόμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης