ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης σε Στόλτενμπεργκ: Να αποφευχθούν οι θάνατοι και οι νέοι πρόσφυγες

ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

«Χρέος του ΝΑΤΟ είναι να ασκηθεί κάθε επιρροή για κατάπαυση του πυρός. Να αποφευχθούν απώλειες ανθρώπων και νέα ρεύματα προσφύγων. Να μην ακυρωθούν οι προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης της Συριακής κρίσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία στις κοινές δηλώσεις του με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Η Ελλάδα καταδικάζει την παραβίαση συνόρων και συνθηκών», τόνισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο.

«Συμπέσαμε στην εκτίμηση ότι το ΝΑΤΟ καλείται να προσαρμοστεί σε αυτά τα νέα δεδομένα, να ασκεί την αποτρεπτική και αμυντική του ικανότητα», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης αναφέροντας ότι συζήτησαν και για την κατάσταση στα Βαλκάνια, τη νοτιοανατολική Μεσόγειο και τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντας σταθερότητας».

«Ενημέρωσα για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες. Υπονομεύουν τις προσπάθειες του ΟΗΕ στην κατεύθυνση της επανεκκίνησης των συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι η Ελλάδα επιδεικνύει προσήλωση στην αρχή της αλληλεγγύης και παραμένει ακρογωνιαίος λίθος της συμμαχίας.

«Κάθε συμπεριφορά εκτός διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο είναι άγονη και επικίνδυνη»

«Παρουσίασα και την κατάσταση στο Αιγαίο. Κάθε συμπεριφορά εκτός διεθνούς δικαίου είναι άγονη και επικίνδυνη. Η Ελλάδα είναι κατά της χρήσης απειλών ή βίας και είναι υπέρ της ειρηνικής επίλυσης όλων των διαφορών», συνέχισε σημειώνοντας ότι η χώρα μας διαθέτει το 2% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες και είναι σύμμαχος συνεπής και σταθερός αλλά και κυρίαρχο κράτος με αναμφισβήτητα δικαιώματα.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον ΓΓ του ΝΑΤΟ για την υποστήριξη της συμμαχίας στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών και ανέφερε ότι ζήτησε ενεργότερη συμμετοχή της συμμαχίας ενώ ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το Δεκέμβριο στο Λονδίνο.

Σχετικά με την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα καταδίκασε τη μονομερή ενέργεια της Τουρκίας και συντάχθηκε απόλυτα με τη θέση της ΕΕ.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η λύση στη Συρία πρέπει να είναι πολιτική. Μονομερείς στρατιωτικές ενέργειες δεν βοηθούν», ενώ πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτή η επέμβαση δεν θα επιτρέψει σε δυνάμεις που τώρα είναι ηττημένες και διάσπαρτες να ανασυνταχθούν».

Συμπλήρωσε δε ότι το μέτωπο απέναντι στην τρομοκρατία είναι αρραγές ενώ ανέφερε ότι το θέμα θα συζητηθεί και στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως όταν δύο χώρες έχουν ζητήματα, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να λάβει υπόψη του προβληματισμούς των δύο χωρών. «Η Ελλάδα θέτει μονίμως τα ζητήματα και εντός του ΝΑΤΟ. Η τακτική των ίσων αποστάσεων είναι αναμενόμενη αλλά αδικεί την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι θύμα των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου. Το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός ενώ για το αν θα υπάρξουν κυρώσεις της ΕΕ προς την Τουρκία για την επέμβαση στη Συρία είπε ότι η αντίδραση της Ευρώπης θα είναι οργανωμένη και συντεταγμένη.

Ο πρωθυπουργός επίσης ζήτησε με έμφαση από το ΝΑΤΟ να ενισχύσει την παρουσία του στο Αιγαίο και στο νότιο τμήμα του προκειμένου να καλυφθεί όλο το εύρος των θαλασσίων συνόρων.

Γ. Στόλτενμπεργκ: Περιμένουμε όλα τα κράτη να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο

«Προσβλέπω στη συνεργασία μαζί σας. Πάντα χαίρομαι όταν έρχομαι στην Αθήνα που είναι αφοσιωμένος εταίρος για δεκαετίες», είπε από την πλευρά του ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα δίνει το παράδειγμα.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ δήλωσε επίσης ότι συζήτησαν για την απόκριση της συμμαχίας στο προσφυγικό στο οποίο η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή του ζητήματος.

Είπε ότι «συνεργαζόμαστε για να αποκοπούν τα ρεύματα των παράνομων μεταναστών» ενώ μετά από σχετική ερώτηση κάλεσε τις άλλες χώρες μέλη να συμβάλλουν με περισσότερα πλοία, κάτι που ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είπε ότι η Άγκυρα θα πρέπει να δείξει αυτοσυγκράτηση και «οι δράσεις να είναι μετρημένες, αναλογικές και να αποφευχθεί περισσότερος ανθρώπινος πόνος».

Παράλληλα αναφέρθηκε στην συνεργασία όλων των μελών της συμμαχίας για την καταπολέμηση του κοινού εχθρού, του ISIS. «Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να πολεμά τη διεθνή τρομοκρατία. Πρέπει να καταπολεμήσουμε στη ρίζα του το πρόβλημα. Στόχος είναι η αποκατάσταση σταθερότητας σε αυτές τις περιοχές», συμπλήρωσε.

Σε ότι αφορά την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως «όσα συμβαίνουν ενισχύουν την υποστήριξη των προσπαθειών του ΟΗΕ για πολιτική λύση στις διαφωνίες που αφορούν την Κύπρο».

Και συνέχισε:

«Εμείς περιμένουμε όλα τα κράτη να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο. Δεν είναι ρόλος του ΝΑΤΟ να παίρνει θέση απέναντι στα διεθνή ζητήματα. Υπάρχουν διεθνείς οργανισμοί για αυτό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης