ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Θα κάνουν καιρό να αντιληφθούν γιατί αφήσαμε στη Βουλή την πρωτοβουλία για τη Novartis

ΙΝΤΙΜΕ

«Αυτοί που με θράσος έστηναν 10 κάλπες στη Βουλή για να σπιλώσουν αντιπάλους, δεν συνειδητοποιούν ότι τώρα υπάρχει μία κυβέρνηση που δεν παρεμβαίνει ούτε στα καθήκοντα του Κοινοβουλίου, ούτε της Δικαιοσύνης», επισήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ.

Απαντώντας στην κριτική που άσκησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας για τα κενά κυβερνητικά έδρανα, κατά τη συζήτηση της Ολομέλειας της Βουλής, για την πρόταση της ΝΔ περί σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ανέφερε:

«Η εικόνα των κενών κυβερνητικών εδράνων δεν συνιστούσε περιφρόνηση των αντιπάλων μας, αλλά σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών. Οι υπουργοί ήταν στην αίθουσα αλλά με τη βουλευτική τους και όχι την υπουργική τους ιδιότητα».

Αποτιμώντας τις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ενδεικτικά στη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%, στις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2020 και στην άρση των capital controls.

«Υλοποιούμε νωρίτερα από ό,τι είχαμε δεσμευτεί όλες τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Μειώσαμε αμέσως κατά 22% μεσοσταθμικά τον ΕΝΦΙΑ για να ανακουφίσουμε τα νοικοκυριά παντού στην Ελλάδα και να τονώσουμε την αγορά ακινήτων. Και ήδη στο σχέδιο του προϋπολογισμού, ο φορολογικός συντελεστής για τα χαμηλά εισοδήματα πέφτει από το 22% στο 9%. Στις επιχειρήσεις, από 28% στο 24%. Και στα μερίσματα, από 10% στο 5%. Να, λοιπόν, ποιος είναι με τους αδύναμους και ποιος είναι με τις ελίτ…», είπε ο πρωθυπουργός.

«Από την πρώτη στιγμή η νέα κυβέρνηση θέλησε να δηλώσει το σεβασμό της στη Βουλή με μία απόφαση υψηλού συμβολισμού μεταφέραμε τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου», σημείωσε, προσθέτοντας πως οι υπουργοί «προσέρχονται σταθερά στον κοινοβουλευτικό έλεγχο όλων των βουλευτών».

«Δεν είναι απλά μία πρακτική που υιοθετήθηκε στην αρχή μίας θητείας αλλά αποτελεί απαίτησή μου οι υπουργοί να παραβρίσκονται τακτικά στα καθήκοντα του κοινοβουλευτικού ελέγχου», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, τόνισε πως «οι συναντήσεις μας θα είναι τακτικές, ουσιαστικές, ξεκινώντας από τη σημερινή».

Όπως υπογράμμισε, «με μία απόφαση υψηλού συμβολισμού μεταφέραμε τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου απ' τον χώρο της νομοθετικής εξουσίας, στο Μέγαρο Μαξίμου. Και ήδη ενεργοποίησα την "Ώρα του Πρωθυπουργού", απαντώντας, την περασμένη Παρασκευή, σε μία επίκαιρη ερώτηση του κ. Βαρουφάκη για το Μεταναστευτικό».

«Θα ήμουν πολύ ανοικτός η Ώρα του Πρωθυπουργού να γίνει και ολίγον πιο διαδραστική, με συντομότερες απαντήσεις, ενδεχομένως και με κλήρωση ερωτήσεων. Η κυβέρνηση οφείλει να λογοδοτεί στο Κοινοβούλιο. Ταυτόχρονα, όμως, έχει χρέος να "βουλεύεται" και να "διαβουλεύεται". Να σκέπτεται και να συνθέτει απόψεις».

«Γι’ αυτό και μόνο μέσα σε τρεις μήνες και σε 11 νομοθετικές πρωτοβουλίες, έγιναν δεκτές 21 τροπολογίες. Ενώ, στον κοινοβουλευτικό διάλογο, ενσωματώθηκαν δεκάδες προτάσεις άλλων κομμάτων που δεν προβλέπονταν στις αρχικές ρυθμίσεις», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Αυτή ακριβώς η αντίληψη για την αυτονομία της κοινοβουλευτικής δράσης απέναντι σε εκείνη της εκτελεστικής εξουσίας, είναι που αιφνιδίασε ευχάριστα τους πολίτες. Αλλά και προκάλεσε τόση αμηχανία στους αντιπάλους μας», συνέχισε.

«Θα χρειαστούν, για παράδειγμα, αρκετό καιρό μέχρι να αντιληφθούν γιατί η κυβέρνηση, σεβόμενη το Σύνταγμα, άφησε στη Βουλή την πρωτοβουλία στην υπόθεση Novartis», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Διότι δυστυχώς, εκείνοι που ως κυβέρνηση χθες, προανήγγειλαν δήθεν πολιτικά σκάνδαλα, προαποφάσιζαν διώξεις και επιστράτευαν ψευδομάρτυρες, δεν αντιλαμβάνονται ότι κάτι άλλαξε στην Ελλάδα».

«Το Μεταναστευτικό είναι θέμα της Ευρώπης»

Σύφμωνα με τον πρωθυπουργό, το νομοσχέδιο για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού για «την απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, τον αυστηρότερο έλεγχο των συνόρων και την οργανωμένη αποσυμφόρηση των νησιών», θα είναι έτοιμο εντός του μήνα.

«Η Βουλή πρωτοστατεί σ’ όλες τις μεγάλες επιλογές μας. Εδώ, ενώπιον του λαού και των κομμάτων, παρουσίασα ήδη τις πολιτικές μας για την διαχείριση του Μεταναστευτικού», είπε, συμπληρώνοντας ότι το θέμα αυτό θα συζητήσει και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ, ο οποίος πραγματοποιεί από σήμερα Τετάρτη, διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα.

«Προωθούμε το Μεταναστευτικό ως θέμα ευρωπαϊκό γιατί –ακριβώς- είναι θέμα της Ευρώπης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης