ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πάγωσαν» οι δανειστές το παράλληλο πρόγραμμα

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Στα συρτάρια της κυβέρνησης -μέχρι νεωτέρας- παραμένει «κλειδωμένο» το παράλληλο πρόγραμμα που «πάγωσε» μετά τις σοβαρές ενστάσεις που εκφράσθηκαν από τους δανειστές πριν την συνεδρίαση του Euroworking Group της 17ης Δεκεμβρίου.

Και είναι διάχυτη η εκτίμηση ότι η προσωρινή απόσυρση του πολυνομοσχεδίου με σκοπό να επανέλθει μετά τις γιορτές τείνει να γίνει μόνιμη, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση αναζητεί την προώθηση μέτρων που θα αμβλύνουν στα μάτια των βουλευτών της συμπολίτευσης την αίσθηση ότι υπακούουν χωρίς καμία αντίσταση στα κελεύσματα των δανειστών.

Στη Βουλή ψιθυρίζουν ότι η τύχη του αγνοείται και ότι αναμένουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το πότε και αν θα έρθει ή όχι προς ψήφιση και αν ναι, με ποια μορφή. Κάποια από τα μέτρα του άλλωστε, με κυριότερο την επέκταση του προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης «πέρασαν» με δύο πράξεις νομοθετικού περιεχομένου λίγο πριν την έλευση της νέας χρονιάς σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να δείξει ότι δεν υποστέλλει τη σημαία. Αυτό που απομένει, πάντως, λένε οι πληροφορίες, είναι μια «ουρά μέτρων» που δεν έχει καλυφθεί πλήρως.

Στο Μαξίμου τηρούν σιγή ιχθύος για την τύχη του παράλληλου προγράμματος και άπαντες «στέκονται» στις δηλώσεις Τσίπρα στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του 2015, ότι το παράλληλο πρόγραμμα είναι ένα από πρώτα νομοσχέδια που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το 2016. «Για τη νέα χρονιά στόχος είναι 80% παράλληλο πρόγραμμα και 20% μνημόνιο», είχε πει πριν τις γιορτές και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
Η ανάγκη ωστόσο, της κυβέρνησης να υλοποιήσει πολιτικές με «αριστερό» πρόσημο, συνδέεται και εξαρτάται άμεσα από τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να κλείσει με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση. Στο πλαίσιο αυτό, έμπειροι κοινοβουλευτικοί εικάζουν ότι το παράλληλο πρόγραμμα που επιχειρεί να αφήσει ένα αριστερό αποτύπωμα στην κοινωνία, πηγαίνει, προς το παρόν τουλάχιστον, περίπατο.

Ακόμη και το ασφαλιστικό που σύμφωνα με τον Νίκο Βούτση θα εισαγόταν προς συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές στα τέλη του μήνα, ώστε να ψηφιστεί προς το τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου φαίνεται να παίρνει ολιγοήμερη αναβολή, αφού οι διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια δεν έχουν καταλήξει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης