Υπόθεση Novartis: Γιατί Μητσοτάκης και υπουργοί αποφάσισαν να απέχουν
Σκάνδαλο η σκευωρία; Αποφάσισε το κοινοβούλιο για την υπόθεση της Novartis, που πήρε το δρόμο της έρευνας από την Βουλή η οποία έχει ανακριτικό χαρακτήρα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή σε όλα τα υπουργικά του στελέχη να μην παραβρεθούν στην Βουλή κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για το κατά πόσο ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ευθύνεται ή όχι για την υπόθεση Novartis, θέλοντας να δείξει ότι η εκτελεστική εξουσία δεν εμπλέκεται με την νομοθετική.
Το είπε, άλλωστε, αρκετές φορές ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σπ. Λιβανός κατά την ομιλία του, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν μπορεί ο ίδιος και το κόμμα του να κατανοήσουν αυτή τη διαφορά.
Στο Μέγαρο Μαξίμου επέλεξαν τη τακτική της απουσίας, ώστε να γίνει σαφές πως η κυβέρνηση δεν θέλει να εμπλακεί στο έργο των Δικαστών που θα ελέγξουν για το κατά πόσο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης μεθόδευσε ή όχι τις κατηγορίες εναντίον των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ μέσω του σκανδάλου της Novartis για το οποίο όλοι εντός του κοινοβουλίου παραδέχονται ότι πρόκειται για ένα σκάνδαλο διεθνών διαστάσεων.
Από την αρχή ο κ. Μητσοτάκης είχε ταχθεί υπέρ της συγκεκριμένης τακτικής και επέλεξε, συμπτωματικά ή μη, να απουσιάσει στο εξωτερικό την ημέρα που το κοινοβούλιο συζήτησε την παραπομπή στην προανακριτική επιτροπή του κ. Παπαγγελόπουλου. Δεν ήθελε προφανώς ούτε με την φυσική του παρουσία να συνδεθεί η εικόνα του με την υπόθεση. Το είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή όταν είχε πει ότι δεν είναι της άποψης πως θα πρέπει οι πολιτικοί να τιμωρούνται με αυτόν τον τρόπο παρά μόνο με πολιτικό και πως δεν γίνεται η Βουλή να μετατραπεί σε βιομηχανία εξεταστικών επιτροπών.
Ο κ. Παπαγγελόπουλος πολλές φορές κατά την ομιλία του έβαλε στο ίδιο κάδρο με τον εαυτό του τον κ. Αλέξη Τσίπρα προσπαθώντας έτσι να παρουσιαστεί σαν ενιαίο σχήμα που δέχεται επίθεση με στόχο την πολιτική του αποδόμηση.
Μίλησε για το τι συμβαίνει εντός της Δικαιοσύνης με αποδείξεις, όπως υποστήριξε, ότι διαθέτει τόσο για δικαστικούς λειτουργούς, πολιτικούς.
Τέλος, ο κ. Παπαγγελόπουλος έκρινε με αυστηρό τρόπο όχι μόνο πολιτικά τον πρώην πρωθυπουργό Α. Σαμαρά για τον οποίο είπε ότι, ακόμη και όταν διατελούσε υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, τον επισκεπτόταν και του έκανε κρίσεις για πρόσωπα και γεγονότα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως, όπως άλλωστε ανάφερε και ο κ. Τζανακόπουλος, επέρριψε ευθύνες στον κ. Μητσοτάκη για την απουσία του από την αίθουσα του κοινοβουλίου υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούσε να αντικρούσει τα σοβαρά επιχειρήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί του σκανδάλου και για την σύσταση της προανακριτικής επιτροπής.