ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυστηρό μήνυμα Πομπέο προς Τουρκία: Μη αποδεκτές οι τουρκικές ενέργειες σε διεθνή ύδατα

Αυστηρό μήνυμα Πομπέο προς Τουρκία: Μη αποδεκτές οι τουρκικές ενέργειες σε διεθνή ύδατα
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να επιτραπεί να κάνει παράνομες γεωτρήσεις έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, μετά τη συνάντησή τους.

«Στη διπλωματία δεν λέμε εκ των προτέρων τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσουμε. Μπορώ, όμως, να σας πω ότι κατανοούμε τους κινδύνους, γνωρίζουμε τις δραστηριότητες και θα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην έχουμε στρατικοποίηση των θεμάτων, να έχουμε αποκλιμάκωση και να φτάσουμε σε αποτελέσματα που θα είναι αμοιβαία αποδεκτά. Υπάρχουν κάποια όρια. Δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πομπέο, ερωτώμενος από δημοσιογράφο για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας αλλά και τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η ελληνική πλευρά.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το ίδιο θέμα ο κ. Πομπέο σημείωσε πως οι ΗΠΑ θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για να εξασφαλίσουν ότι οι κινήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ θα είναι νόμιμες, βάσει διεθνούς δικαίου. Ως ΗΠΑ ξεκαθαρίσαμε ότι επιχειρήσεις σε διεθνή ύδατα γίνονται με βάσει διεθνείς κανόνες, τόνισε ο κύριος Πομπέο, προσθέτοντας πως «είπαμε στην Τουρκία ότι δράσεις σε διεθνή ύδατα είναι μη αποδεκτές και θα αναλάβουμε διπλωματικές πρωτοβουλίες για να είναι νόμιμες όλες οι ενέργειες που γίνονται».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε πάντως να αποκαλύψει τι συζήτησε με τον κύριο Μητσοτάκη για το θέμα.



Λίγο νωρίτερα, τη συμβολή των ΗΠΑ για να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο και απέναντι στην Ελλάδα είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την υποδοχή τού επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου» είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την περιοχή και πως η Κύπρος δεν ζητά παρά μόνον τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ακραία ρητορική της 'Αγκυρας και μίλησε για κινήσεις που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου σημειώνοντας πως οι κινήσεις της Τουρκίας δεν συνάδουν με τις σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ιστορική καλή σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ που σφυρηλατήθηκε με τους δύο παγκοσμίους πολέμους και τη σημαντική παρουσία της ομογένειας ενώ υπογράμμισε ότι οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την ελληνική ανεξαρτησία θα δώσουν την ευκαιρία για ανάδειξη και εμβάθυνση αυτής της ιστορικής, πολιτικής και πολιτισμικής σχέσης.

Τόνισε επίσης πως ο β’ γύρος στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ γίνεται σε μια συγκυρία όπου η Ελλάδα μετά από 10 χρόνια οικονομικών αντιξοοτήτων βρίσκεται στην ανάπτυξη.

AP 19278282501822

Πηγή: Costas Baltas/Pool via AP

Σε ό,τι αφορά την αμυντική συνεργασία ο πρωθυπουργός τόνισε κατά την υποδοχή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο στο Μέγαρο Μαξίμου ότι μπορεί να αποβεί αμοιβαία επωφελής και ιδίως για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών απο την πλευρά του αναφέρθηκε στις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας που, όπως τόνισε, είναι στο απόγειό τους, «δεν ήταν ποτέ δεν καλύτερες».

Ο ίδιος σημείωσε πως οι αμερικανικές εταιρείες είναι έτοιμες να έρθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, στον τομέα της τεχνολογίας, της ενέργειας κ.τ.λ.

Ο κ. Πομπέο αναφέρθηκε στη «δυναμική γεωγραφική περιοχή όπου συμβαίνουν πολλά», υπογραμμίζοντας πως «είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε πως η Ελλάδα θα διατηρήσει το ρόλο της ως πυλώνας σταθερότητας».

Συνάντηση με Παναγιωτόπουλο

Επόμενη στάση του κ. Πομπέο ήταν το Στρατόπεδο «Παπάγου» όπου έγινε δεκτός από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Κατά τη συνάντηση του κ. Παναγωτόπουλου με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας, επιβεβαιώθηκε η βούληση της Ελλάδας και των ΗΠΑ για περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής τους συνεργασίας στον τομέα της 'Αμυνας και Ασφάλειας, η οποία συνεισφέρει σημαντικά στην ασφάλεια των δύο χωρών. Παράλληλα τονίστηκε η επιθυμία για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας για την προώθηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και απειλών στην ευρύτερη περιοχή.

Επιπρόσθετα συζητήθηκαν επίσης η προοπτική και οι ευκαιρίες που δημιουργεί το Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ (MDCA) για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας τόσο στον Αμυντικό όσο και στον Αμυντικό - Τεχνικό τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο και τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας αλλά και τις αμερικανικές επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό, με απώτερο σκοπό το όλο εγχείρημα να είναι επωφελές και για την εθνική οικονομία.