Οξύνεται η κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το άσυλο
Ένα εικοσιτετράωρο μετά την ανακοίνωση των νέων κυβερνητικών μέτρων για το άσυλο, αντιπολίτευση και Μαξίμου διασταυρώνουν τα ξίφη τους, σε μια αντιπαράθεση που οξύνεται διαρκώς. Σε δήλωσή του ο Αλέξης Χαρίτσης κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «ξεδιπλώνει κάθε μέρα που περνάει το ολοένα και πιο αυταρχικό της πρόσωπο.»
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ότι: «Αφού πέρασαν περισσότερο από δύο μήνες πρωτοφανούς αδράνειας στη διαχείριση του προσφυγικού, σήμερα υπουργοί της κυβέρνησης, λειτουργώντας ως κακέκτυπα του Όρμπαν και του Σαλβίνι, μίλησαν για "λαθρομετανάστες", δίνοντας ουσιαστικά "γραμμή" στον κ. Μητσοτάκη. Αγνοώντας το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο ρητά προβλέπει την εξατομικευμένη εξέταση κάθε αιτήσεως ασύλου, μιλούν για «μεταναστευτικό» και όχι για προσφυγικό, ενώ έφτασαν, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστούν ότι μέρος των ανθρώπων αυτών δεν δικαιούνται τη στοιχειώδη ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και την πρόσβαση σε διαδικασίες ασύλου! Την ίδια στιγμή, τέσσερα στελέχη της κυβέρνησης έδωσαν σήμερα διαφορετικά στοιχεία για τη σύνθεση των προσφυγικών ροών!»
Καταλήγοντας, ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι: «Το προσφυγικό είναι ένα σύνθετο και σοβαρό ζήτημα, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να τυγχάνει διαχείρισης με ακροδεξιά, λαϊκιστικά χαρακτηριστικά.»
Η απάντηση του Μαξίμου
Η απάντηση του Μαξίμου στη δήλωση του κ. Χαρίτση ήταν σε ανάλογα υψηλούς τόνους. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι: «Ο εκπρόσωπος του κόμματος που έλεγε «η θάλασσα δεν έχει σύνορα» και δημιούργησε τον καταυλισμό της ντροπής στη Μόρια, έχει το θράσος να κατηγορεί την κυβέρνηση που προσπαθεί να βάλει τάξη σε ένα πρόβλημα που κληρονόμησε. Ας το καταλάβουν καλά στον ΣΥΡΙΖΑ. Η χώρα έχει σύνορα. Και οι πρόσφυγες/μετανάστες, ούτε «λιάζονται», ούτε «εξαφανίζονται». Αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο, όπως προβλέπει το Ενωσιακό δίκαιο. Όμως η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να δεχθεί όλους όσοι αναζητούν μια καλύτερη τύχη. Ένταξη στο σύστημα ασύλου θα υπάρχει μόνο για όσους αιτούντες έχουν προσφυγικό προφίλ κι όχι για όσους παρελκυστικά υποβάλουν αιτήματα ασύλου.» Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι:
«Επίσης διεθνοποιούμε το πρόβλημα, θέτοντας την ΕΕ αλλά και όλες τις χώρες από τις οποίες «διακινούνται» αυτές οι μεταναστευτικές ροές προ των ευθυνών της, ζητώντας να εκφραστεί εμπράκτως η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα. Το μεταναστευτικό/προσφυγικό είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση το αντιμετώπισε ιδεοληπτικά κι ως αντιπολίτευση το χειρίζεται ανεύθυνα.»
«Όχι» και από το ΚΚΕ
Την αντίθεση του στα κυβερνητικά μέτρα εξέφρασε και το ΚΚΕ. Σε ανακοίνωση του το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ επισημαίνει ότι: «Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, στο όνομα δήθεν της αντιμετώπισης της κόλασης της Μόριας και των άλλων hot spots των νησιών, είναι απαράδεκτα και αντιδραστικά. Προβλέπουν επικίνδυνη κλιμάκωση της καταστολής στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα, ακόμη και με στρατιωτικά μέσα, με τα γνωστά αποτελέσματα περισσότερων νεκρών κατατρεγμένων ανθρώπων. Κλιμάκωση της καταστολής προβλέπεται και στο εσωτερικό της χώρας, με τη γενίκευση της φυλάκισης, που γίνεται ο κανόνας για τη μεταχείριση προσφύγων και μεταναστών.»
Βαρουφάκης: Να κλείσει η Μόρια
Από τη μεριά του, ο Γιάνης Βαρουφάκης σε επίκαιρή ερώτησή του στον πρωθυπουργό ζητάει το κλείσιμο της Μόριας. Η ερώτηση του ο κ. Βαρουφάκη καταλήγει ως εξής: «Προτίθεστε να κλείσετε τη Μόρια και ποια η διαφορά της δικής σας πολιτικής από εκείνη της προηγούμενης κυβέρνησης που ενέδωσε στη συμφωνία Μέρκελ-Ερντογάν χρησιμοποιώντας τις κακουχίες των μεταναστών στη Μόρια ως μέσο σηματοδότησης σε εν δυνάμει μετανάστες να μην έρθουν στη χώρα; Θα καταργήσετε τα ιδιότυπα εσωτερικά σύνορα στη χώρα, που αφαιρούν από μετανάστες το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης εντός της χώρας και εγκλωβίζουν κατοίκους των νησιών μας (Έλληνες και μετανάστες);»