ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γράφουν - σβήνουν στο ΥΠΟΙΚ, στις 7 Οκτωβρίου ο προϋπολογισμός στη Βουλή

INTIME / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Τις τελευταίες πινελιές στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 βάζουν στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο επιδίδεται σε αγώνα δρόμου για να προλάβει τα χρονοδιαγράμματα που είναι σφιχτά. Την επόμενη Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου θα πρέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού να κατατεθεί στη Βουλή και μία εβδομάδα μετά να υποβληθεί και στην Κομισιόν.

Στο οικονομικό επιτελείο γράφουν και σβήνουν, προκειμένου να βγαίνουν τα… κουκιά και να μην δημιουργείται οποιοδήποτε κενό. Κλειδί για τις φοροελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, αποτελούν τα κέρδη από τα SMPs και τα ANFAs των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα, που για φέτος υπολογίζονται στο 1,2 δισ. ευρώ και εάν εγγραφούν στον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις συζητήσεις του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής των θεσμών την προηγούμενη εβδομάδα, συμφωνήθηκε να εγγραφεί το ποσό από τα κέρδη των ομολόγων στα έσοδα του προϋπολογισμού.

Εάν συμβεί αυτό, ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος λογιστικά θα μειωθεί στο 2,5% από 3,5%, οπότε η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές. Για το συγκεκριμένο θέμα, την απάντηση θα τη δώσει το Εurogroup της 4ης Δεκεμβρίου και αυτός είναι ο λόγος που στο υπουργείο Οικονομικών κρατούν χαμηλούς τόνους.

Σε εκείνο που ποντάρει η κυβέρνηση είναι η θετική έκθεση των θεσμών για την τέταρτη αξιολόγηση. Η Αθήνα επιδιώκει να μην υπάρχει κανένας αστερίσκος από πλευράς των εταίρων, ώστε να υλοποιηθεί απρόσκοπτα το οικονομικό πρόγραμμα του επόμενου διαστήματος. Οικονομικοί αξιωματούχοι θεωρούν πως η έκθεση των θεσμών θα πρέπει να έχει δημοσιευτεί μέσα στον Νοέμβριο και πιθανότατα πριν από την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού.

Εν τω μεταξύ ικανοποίηση επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο από την πορεία των εσόδων. Στο οκτάμηνο το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθε σε 33,130 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,424 δισ. ευρώ ή 7,9% έναντι του στόχου. Τα συνολικά έσοδα του κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν σε 36,110 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,742 δισ. ευρώ ή 8,2% έναντι του στόχου.

Θετικό στοιχείο αποτελεί επίσης πως ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος που εκπονεί το ΙΟΒΕ συνέχισε την ανοδική του πορεία και το Σεπτέμβριο, ανερχόμενος στις 107,2 μονάδες από 105,3 μονάδες τον Ιούλιο.

Η επίδοση αυτή είναι η υψηλότερη από τον Μάρτιο του 2008. Η άνοδος προέρχεται κυρίως από βελτίωση των προσδοκιών στο Λιανικό εμπόριο και τους Καταναλωτές, ενώ στους υπόλοιπους επιχειρηματικούς τομείς οι μεταβολές είναι ήπιες. Ταυτόχρονα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη φθάνει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 ετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης