ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία: Συμβιβασμός για το άνοιγμα στα νέα μέλη

ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία: Συμβιβασμός για το άνοιγμα στα νέα μέλη
Andrea Bonetti

Σε συμβιβασμό κατέληξε το Σάββατο η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την πορεία προς το επανιδρυτικό συνέδριο του κόμματος.

Ο συμβιβασμός καταγράφηκε με ενάργεια και στη διακήρυξη, που ενέκρινε το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεδρίαση κύλησε σε ήπιους τόνους, με εμφανή τη συναινετική διάθεση από όλες τις πλευρές.

Το πρώτο βήμα

Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση:

  1. της ένταξης χιλιάδων νεών μελών,
  2. της μετατροπής των πασοκογενών από «φιλοξενούμενους» σε «συνιδιοκτήτες» του νέου ΣΥΡΙΖΑ.


Η κεντροαριστερή μετατόπιση της Κουμουνδούρου φαίνεται άλλωστε και από την αλλαγή του ονόματος από ΣΥΡΙΖΑ σε ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Επιπλέον, έχει ιδιαίτερη σημασία ότι για πρώτη φορά στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή ο Γιάννης Ραγκούσης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, βρίσκονται στο στενό κομματικό κέντρο της λήψης των αποφάσεων.

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας έκανε ένα βήμα πίσω, ικανοποιώντας το αίτημα μεγάλου αριθμού στελεχών του. Οι διαδικτυακές εγγραφές των μελών του νέου ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να εγκρίνονται από τις τοπικές οργανώσεις, ενώ θα απαιτείται η επί τόπου παρουσία των νεοεισερχομένων. Επιπλέον, στη διακήρυξη συμπεριλήφθηκαν πολλές αναφορές στην Αριστερά και τον σοσιαλισμό.

Το θέμα της εκλογής προέδρου από τη βάση παραμένει ανοιχτό και πιθανόν να τεθεί στο συνέδριο στις αρχές του 2020.

Οι τοποθετήσεις

Το συμβιβαστικό κλίμα φάνηκε και στις τοποθετήσεις στην Κεντρική Επιτροπή. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσαν τις γνωστές θέσεις τους, φροντίζοντας όμως να μην πυροδοτήσουν εντάσεις.

Ο Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι:

«Είναι ανάγκη για έναν σε βάθος απολογισμό του κυβερνητικού έργου και της πορείας του κόμματος το προηγούμενο διαστήματα. Έτσι θα αποκαταστήσουμε την πολιτική μας αξιοπιστία σε όσους δεν μας ψήφισαν απέχοντας από τις εκλογές ή επέλεξαν άλλους χώρους. (…) Πρέπει να πούμε όχι στη προσπάθεια ανακάλυψης εσωτερικών εχθρών και κατασκευής ψεύτικων διλημμάτων που δεν έχουν σχέση με τα χαρακτηριστικά του χώρου μας, πχ ποιοι είναι με τη διεύρυνση και ποιοι δεν είναι. Όλοι είναι, αλλά σε ποια βάση».

Το ηγετικό στέλεχος των «καραβελιστών» (της μιας ομάδας των «προεδρικών») Κώστας Ζαχαριάδης τόνισε ότι: «Ένα κόμμα που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες και τα συμφέροντα της δημοκρατικής πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού πρέπει πριν απ΄ όλα οι ίδιοι οι πολίτες να μπορούν να το αισθάνονται ως πολιτική τους στέγη ως "σπίτι τους". Ένα ανοιχτό, δημοκρατικό, ευρωπαϊκό κόμμα της Προοδευτικής Παράταξης. Ένα κόμμα με συνεκτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, ένα κόμμα που να μπορεί να παράγει νέες ιδέες για την εποχή μας, για την ανάπτυξη, για την Ελλάδα.»

Από τη μεριά του, ο «θεωρητικός» των 53+ Χριστόφορος Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι:

«Πρέπει να κάνουμε αντιπολίτευση μαχητική, σοβαρή, με ετοιμότητα στα καθημερινά και την ίδια στιγμή να βάλουμε μπροστά το Συνέδριο και την εγγραφή νέων μελών. Με άλλα λόγια να υπερβούμε την εύλογη εσωστρέφεια που δημιουργεί μια εσωκομματική διαδικασία, με την υποχρεωτική εξωστρέφεια που μας αντιστοιχεί ως αντιπολίτευση στη ΝΔ. Να κάνουμε δηλαδή Συνέδριο "εν κινήσει" με αντιπολιτευτική εξωστρέφεια και ταυτόχρονα με αυτοκριτικό αναστοχασμό, εγκαταλείποντας τον ερασιτεχνισμό και τον εμπειρισμό που μας κόστισε».

Η διακήρυξη

Το «Δημοκρατικό Κάλεσμα Ένταξης στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» που ενέκρινε η Κεντρική Επιτροπή αποτυπώνει ακριβώς το πνεύμα του συμβιβασμού. Μάλιστα, σε ορισμένα σημεία το κείμενο δίνει δείγμα εκλεπτυσμένης δημιουργικής ασάφειας, όπως σε αυτό που αναφέρεται στην ιδεολογική ταυτότητα των πολιτών που θα στελεχώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:

«Όλες και Όλοι εμείς που εμπνεόμαστε από τις πιο λαμπρές παραδόσεις της Αριστεράς στο τόπο μας. Από τη δημιουργία του ΕΑΜ και την Εθνική Αντίσταση, τους δημοκρατικούς αγώνες κατά του μετεμφυλιακού κράτους, τον αγώνα του 114, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το μεταπολιτευτικό κύμα του εργατικού και φοιτητικού ριζοσπαστισμού και τη μεγάλη δημοκρατική έκρηξη του 81».

Να σημειωθεί ότι η διακήρυξη δεν περιέχει απολογισμό των κυβερνητικών πεπραγμένων του ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς σε μια προσπάθεια φυγής προς τα μπρος.

Χαμόγελα στο Σπούτνικ

Μετά από την όχι και τόσο συναρπαστική Κεντρική Επιτροπή, η επιτυχία του φεστιβάλ Σπούτνικ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ - σκόρπισε χαμόγελα στα στελέχη του κόμματος.

Την Κυριακή το βράδυ ο Αλέξη Τσίπρας έκλεισε το φεστιβάλ μιλώντας σε μεγάλη πολιτική συγκέντρωση. Η ομιλία του κ. Τσίπρα κινήθηκε στο πνεύμα της διακήρυξης της ΚΕ, αποφεύγοντας τις «κακοτοπιές».

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, οι συμμετέχοντες στο φεστιβάλ έφτασαν τις 17.000, σημειώνοντας μεγάλη αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αν και για πρώτη φορά καταγράφηκε η παρουσία νέων ανθρώπων, η μεγάλη πλειονότητα των συμμετεχόντων ήταν άνω των 40.