Οι προτεραιότητες Μητσοτάκη για να μην κάνει «κοιλιά» το κυβερνητικό έργο
Τις προτεραιότητες της νέας περιόδου του φθινοπώρου βάζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που επέστρεψε από το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη και σήμερα το πρωί, στη σκιά της τραγωδίας στη Μόρια, συγκαλεί το υπουργικό του συμβούλιο.
Στόχος του είναι αφενός να ενημερώσει τους υπουργούς του για τις επαφές και τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στην Αμερική και αφετέρου να διαμηνύσει πως οι ρυθμοί της κυβέρνησης δεν πρέπει να μειωθούν, για να μην κάνει «κοιλιά» το κυβερνητικό έργο.
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του προς τους υπουργούς του θέλει να αναδείξει τις θετικές συνέπειες από τις συναντήσεις του στην Αμερική, ιδίως στον τομέα της οικονομίας με εξειδίκευση τις επενδύσεις και για το λόγο αυτόν αναμένεται να κάνει ειδική αναφορά στα συναρμόδια υπουργεία να απλοποιήσουν τις διαδικασίες γιατί το ενδιαφέρον ξένων επιχειρηματικών κολοσσών είναι τεράστιο. Το ίδιο ενδιαφέρον δε, υπάρχει και σε Έλληνες ομογενείς που βλέπουν την Ελλάδα ως ευκαιρία επενδύσεων στις νέες τεχνολογίες και το real estate.
Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της ενημέρωσής του, θα εξηγήσει και για τις επαφές του που είχαν πολιτικό ενδιαφέρον, με πρώτη εκείνη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και τον γείτονα στα βόρια της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, ιδίως σε ό,τι αφορά τα ελληνικά προϊόντα που εξάγονται στα βόρεια σύνορά μας.
Στο πλαίσιο αυτό σημαντικά είναι τα όσα πρόκειται να αναφέρει και για το θέμα των προσφυγικών ροών που έχουν αυξηθεί. Για αυτό και θα εξεταστεί και η νέα νομοθεσία για την επιτάχυνση της εξέτασης αιτημάτων ασύλου.
Προσοχή στους ρυθμούς του κυβερνητικού έργου
Ο κ. Μητσοτάκης θέλει εν όψει της νέας περιόδου να μην δείξει ότι η κυβέρνησή του έχει μειώσει τους ρυθμούς απόδοσης σε σχέση με τους δύο πρώτους μήνες, αλλά ότι συνεχίζει ακάθεκτη στο νέο κύκλο που ανοίγεται. Σειρά έχουν νομοσχέδια που άπτονται τα εργασιακά και τις μειώσεις των φόρων. Το νέο νομοσχέδιο που θα «διορθώνει» τα φορολογικά των φυσικών προσώπων με μειώσεις φόρων, αλλά και αυξήσεις στις συντάξεις που φθάνουν μέχρι το 7% και που μέχρι σήμερα λόγω του νόμου Κατρούγκαλου είχαν υποστεί μειώσεις από τον επαναϋπολογισμό.
Δύο είναι τα πιο ισχυρά σενάρια που εξετάζει ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Βρούτσης. Να αυξηθούν οι σημερινοί συντελεστές, 8% ή 10%, μετά τα 28 έτη ασφάλισης, και το άλλο σενάριο να αυξηθούν ακόμη και πάνω από 10% οι συντελεστές αναπλήρωσης μετά τα 33-35 έτη ή και μετά τα 37 έτη, ώστε να υπάρξει κίνητρο για μεγάλη σύνταξη, αλλά με ανάλογη αύξηση των ετών εργασίας.
Το σχέδιο στο οποίο θα καταλήξει το υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με τον «Τύπο της Κυριακής» βασίζεται στις αλλαγές που θα γίνουν στο ασφαλιστικό και με τις εκτιμήσεις που έχουν, προκύπτει λελογισμένη αύξηση των συντάξεων.
Τα νομοσχέδια του φθινοπώρου
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση, εκτός των νόμων του Υπουργείου Εργασίας, θέλει μέχρι τέλος του χρόνου να έχει φέρει το νόμο για τον τρόπο που οι ομογενείς θα ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές με επιστολική ψήφο, με βάση και τα στοιχεία του ρεπορτάζ που παρουσίασε το Σάββατο το CNN Greece, αλλά και το νέο αναπτυξιακό νόμο που ετοιμάζει ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης. Μάλιστα, ο ίδιος σε συνέντευξή του στη Γερμανική Süddeutsche Zeitung αναφέρει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει ο νόμος και να ενισχυθεί με νέες πρωτοποριακές διατάξεις που θα διευκολύνουν και θα λύνουν προβλήματα του παρελθόντος. «Χρειαζόμαστε έναν νέο αναπτυξιακό νόμο» σημειώνει ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα.
«Στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων βρίσκονται λιμάνια, δρόμοι, το παλιό αεροδρόμιο Αθηνών… Τι άλλο;» ρωτά η δημοσιογράφος της SZ και ουπουργός ανάπτυξης τονίζει:
«Πουλάμε τα πάντα! Εννοώ δηλαδή όλα όσα βρίσκονται στη λίστα. Οι επενδυτές περιμένουν στην ουρά, δεν θα ήθελα να πω εκατοντάδες κάθε μέρα, αλλά δεκάδες. Funds, μεμονωμένοι επενδυτές από τη Γερμανία, την Κίνα, τις ΗΠΑ, από όλο τον κόσμο. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ιδιωτική διαχείριση είναι καλύτερη από την κρατική. Τα χρήματα θα εξυπηρετήσουν την αποπληρωμή των χρεών μας» απαντά ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Υπογραμμίζει, ωστόσο, πως το γεγονός ότι στην αντίστοιχη λίστα επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν και 2300 αρχαιολογικοί χώροι «ήταν γραφειοκρατικό λάθος» που έγινε αντιληπτό αργότερα. Και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ποτέ δεν θα πουλήσουμε την αρχαία κληρονομιά μας. Κανείς δεν θέλει να ιδιωτικοποιήσει την Ακρόπολη».
Ασφαλείς πολίτες
Ο τομέας της ασφάλειας είναι ένας ακόμη στόχος για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, όχι μόνο σε ό,τι έχει να κάνει με την καθημερινότητα του πολίτη, αλλά και την αυξανόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας. Το μήνυμα ήδη το έστειλε ο υπουργός επικρατείας, Γιώργος Γερεπατρίτης: «Θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν θα υπάρξει καμία υποχωρητικότητα σε ό,τι αφορά τα ζητήματα αρχής της εθνικής μας πολιτικής τόσο στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας στον απόηχο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο αλλά και τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις.
«Η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται να χρησιμοποιεί τις διμερείς σχέσεις στα ελληνοτουρκικά ώστε να αποκτήσει διπλωματικά ερείσματα στην Ευρώπη για τα αιτήματα που έχει αυτή τη στιγμή» σχολίασε ο υπουργός στον ΣΚΑΙ , διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε οποιαδήποτε συζήτηση για την απάμβλυνση της έντασης. «Είναι σαφές ότι δεν μπορούν να υπάρξουν συζητήσεις μέσα σε μια ρητορική μίσους και εχθροπάθειας» διεμήνυσε.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν αναμένεται, ωστόσο, να αναφερθεί στην υπόθεση της Novartis εκτός και αν αποφασιστεί την τελευταία στιγμή άλλο σχέδιο από τον ίδιο. Δεν θέλει να θεωρηθεί ότι εμπλέκεται στη δικαιοδοσία της Δικαιοσύνης, την οποία θέλει να αφήσει να κάνει ελεύθερη και ανεπηρέαστη την δουλειά της. Η Βουλή θα αποφασίσει έτσι και αλλιώς σε δέκα ημέρες για την αίτηση που κατέθεσαν οι κυβερνητικοί βουλευτές για την σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και μέχρι τότε ο πρωθυπουργός, όπως όλα δείχνουν, δεν θέλει να αναμιχθεί για να μην υπάρξει οποιαδήποτε υπόνοια πως ο ίδιος κινείται παρασκηνιακά.
Ως εκ τούτου, εκτός απροόπτου δεν είναι στο πλάνο του να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στην υπόθεση για πολύ συγκεκριμένους και ευνόητους λόγους.