ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων είναι προσβλητική

In Τime

Αντισυνταγματική αλλά και βαθύτατα προσβλητική χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη ψήφο των αποδήμων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ανέφερε, μιλώντας το απόγευμα της Πέμπτης με δημοσιογράφους μετά από τη συνάντησή του με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο και εκδήλωση στο προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη στην οποία παραβρέθηκε, ότι η πρόταση «προσβάλλει ευθέως και βάναυσα την ελληνική ομογένεια... Είναι βαθιά προσβλητική για όσους επιλέγουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα εκτός Ελλάδος. Ουσιαστικά τους λέει ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν για πρωθυπουργό, θα ψηφίσετε μόνο για κάποιους βουλευτές, άρα μιλάμε για πολίτες "δεύτερης κατηγορίας" και για ψήφο η οποία δεν είναι ισότιμη».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόταση της κυβέρνησης στην οποία η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα προσμετράται κανονικά, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και πολύ σύντομα ο πρωθυπουργός θα αναλάβει πρωτοβουλία για κύκλο συναντήσεων με τον Αλέξη Τσίπρα και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

Όπως ανέφερε στην ομιλία του στους ομογενείς το βράδυ της Τετάρτης στην Αστόρια «ο νόμος για την ψήφο των αποδήμων απαιτεί 200 βουλευτές αλλά θα πρέπει να την εγκρίνουν και οι 300». Πηγές της ΝΔ εκτιμούν ότι το νομοσχέδιο θα περάσει σε κάθε περίπτωση «γιατί βγαίνουν οι αριθμοί» και ο ΣΥΡΙΖΑ αν δεν αλλάξει θέση, θα βρεθεί απελπιστικά μόνος.

«Αποδίδω σημασία στις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ ηγετών»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι το κλίμα ήταν πολύ καλό και πρόσθεσε ότι «αποδίδω μεγάλη σημασία στις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ των ηγετών».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έθεσε όλα τα κρίσιμα ζητήματα από την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ μέχρι τη στάση της στο μεταναστευτικό και περιμένει από την Άγκυρα συγκεκριμένες κινήσεις, που να δικαιώσουν τη συγκρατημένη αισιοδοξία του.

Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να προχωρήσουν μαζί στη ΕΕ

Σε σχέση με την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ και την ενταξιακή προοπτική της χώρας ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αξιολογήσουν την πορεία των δύο κρατών των δυτικών Βαλκανίων και ανάλογα θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Συμφωνούμε με την επικρατούσα στην Ευρώπη άποψη ότι δεν πρέπει να υπάρξει αποσύνδεση (decoupling)».

Σημειώνεται ότι, ο κ. Ζάεφ ζητά να υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση, καθώς θεωρεί ότι η χώρα του πληροί όλες τις προϋποθέσεις, ανεξάρτητα από το τι θα γίνει με την Αλβανία.

Πάντως, στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τις πάγιες θέσεις του, ότι δεν θα υπέγραφε τη Συμφωνία και παρέθεσε τα σημεία στα οποία υπάρχουν ενστάσεις όπως στο θέμα των εμπορικών σημάτων και τα πεδία όπου παρατηρούνται καθυστερήσεις.

«Η Ελλάδα επενδυτικός προορισμός»

Στο πλαίσιο του ταξιδιού του ο πρωθυπουργός είχε σειρά συναντήσεων με μεγάλου βεληνεκούς επενδυτές και από το επιτελείο του εκφράζεται αισιοδοξία ότι στο προσεχές διάστημα θα υπάρξουν συγκεκριμένες τοποθετήσεις αμερικανικών κεφαλαίων στην χώρα.

Διευκρινίζουν ότι δεν μιλούν για ευκαιριακές τοποθετήσεις διεθνών Funds αλλά για μακροπρόθεσμες επενδύσεις όπως τα 650 εκατομμύρια των δύο αμερικανικών εταιρειών στο Ελληνικό ή την επένδυση των 500 εκατομμυρίων της Blackstone.

Άλλωστε, ένας από τους διακηρυγμένους στόχους του πρωθυπουργού ήταν ακριβώς να προωθήσει τη νέα εικόνα της Ελλάδας και να μιλήσει για το πώς θα γίνει επενδυτικός προορισμός.

Όπως υπογραμμίζουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αξιοποιεί τη μεγάλη ιστορία της χώρας και το μοναδικό φυσικό περιβάλλον και παρουσιάζει συγκεκριμένους τομείς στους οποίους μπορούν να γίνουν επενδύσεις ενώ προωθεί και τη μείωση της φορολογίας αλλά και τις αποκρατικοποιήσεις σε συνεννόηση και με το ΤΑΙΠΕΔ.

Διάθεση εμπλοκής του Γκουτέρες στο Κυπριακό

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε το πρωί της Πέμπτης και με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και συζήτησε το Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι ο κ. Γκουτέρες είναι διατεθειμένος να εμπλακεί σε ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων, αλλά θέλει τον πρώτο λόγο να τον έχουν οι δύο κοινότητες και εφόσον προχωρήσουν οι συζητήσεις τότε θα παρέμβει.

Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης πάντως είναι για δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία δίχως εγγυήσεις και στρατεύματα κατοχής.

Είχα μια ουσιαστική συζήτηση με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών @antonioguterres για το Κυπριακό. Τον ευχαρίστησα για την διαρκή προσπάθειά του στην επίλυση αυτού του εθνικού ζητήματος και επανέλαβα την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας στα δίκαια αιτήματα της ελληνοκυπριακής κοινότητας. pic.twitter.com/MXBnCYMm1T

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) 26 Σεπτεμβρίου 2019

Συνάντηση με αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο

Την Πέμπτη, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε και με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο. Απευθυνόμενος προς τον αρχιεπίσκοπο δήλωσε «συγκινημένος που σας επισκέπτομαι υπό τη νέα μου ιδιότητα ως πρωθυπουργός...Το 2019 είναι σημαντική χρονιά και για τους δύο μας, εσείς αναλάβατε την κρίσιμη αποστολή να ηγηθείτε της αρχιεπισκοπής της Αμερικής που έχει τόσο βαθιές ρίζες στην ελληνική ομογένεια. Ταυτόχρονα το 2019 ο λαός μάς εμπιστεύτηκε να οδηγήσουμε τη χώρα στην οριστική έξοδο από την κρίση».

Υπογράμμισε τους άρρηκτους δεσμούς που συνδέουν την ομογένεια με την μητέρα πατρίδα και στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι είναι κρίσιμη η αποστολή της Εκκλησίας.

«Εμείς θα στηρίξουμε το έργο σας», είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην απόφασή του να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση των ψήφου των αποδήμων ώστε επιτέλους να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους.

Κλείνοντας, ανέφερε «έχω μεγάλες προσδοκίες από το έργο που μπορείτε να επιτελέσετε εδώ στην Αμερική, ο ελληνισμός στην Ελλάδα στην Αμερική και παντού στον κόσμο θα τα καταφέρει».

Ο κ. Ελπιδοφόρος από την πλευρά του ανέφερε ότι «σας υποδέχομαι στην ιστορική μας έδρα με αισθήματα αγάπης και ιδιαιτέρας εκτιμήσεως...Μετά τη λήξη της δεκαετούς κρίσης καλείσθε ως πρωτεύθυνος πολίτης της Ελλάδας να υπηρετήσετε τη χώρα ως ο πρωθυπουργός όλων, όπως σοφά είπατε χθες. Όσες φορές ήμασταν ενωμένοι μεγαλουργήσαμε και γράψαμε χρυσές σελίδες στην ιστορία... Εύχομαι όπως η νέα κυβέρνηση καταστεί αντάξια των ελπίδων του ελληνικού λαού και πετύχει πρόοδο, ευημερία, ανάπτυξη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης