ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στόχοι και προσδοκίες της πρώτης συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν

H μείωση της έντασης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία είναι ο στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος συναντάται με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.

Στη συνάντηση μετέχουν, από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, η Πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου (διπλωματική σύμβουλος) και ο Δημήτρης Μητρόπουλος.

Τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

«Χαίρομαι που σας συναντώ με τη νέα μου ιδιότητα» είπε ο πρωθυπουργός ανταλλάσσοντας χειραψία με τον Τούρκο πρόεδρο.

Οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκαν «στο πόδι» στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τη Δευτέρα και, σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαίωσαν την αμοιβαία βούλησή τους να συζητήσουν αναλυτικότερα.

Άλλωστε, ο Έλληνας πρωθυπουργός προσφάτως είχε δηλώσει ότι μόνο με την συζήτηση λύνονται τα θέματα και πρόθεση του είναι ο ίδιος να συζητά με τους πάντες όταν χρειάζεται.

Η ελληνική πλευρά, κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της γειτονικής χώρας, επιθυμεί να επαναλάβει την πρόταση της να επιχειρηθεί «επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών ώστε να αποφεύγεται η ένταση». Ο κ. Ερντογάν, πάντως, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, δεν παρέλειψε να εκτοξεύσει απειλές, τις οποίες κατηύθυνε αυτή τη φορά προς τη Συρία και τους Κούρδους.

Στο τραπέζι της συζήτησης ασφαλώς θα τεθεί και η πολιτική της Τουρκίας με την εμπρηστική ρητορική κατά της Κύπρου ιδίως στο θέμα της ΑΟΖ αλλά και κλιμακούμενων απειλών σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις στο Αιγαίο. Γι' αυτό και υπάρχει συντονισμός μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη για κοινή στάση έναντι των Τούρκων.

Ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται και το προσφυγικό, καθώς ο κ. Μητσοτάκης πρόκειται να θέσει στον Τούρκο πρόεδρο το θέμα των μεταναστευτικών ροών στα ελληνικά νησιά και παράλληλα να στηρίξει την προσπάθεια της Άγκυρας στην ευρωπαϊκή της προοπτική, από τη στιγμή βέβαια που η τουρκική ηγεσία δείξει εμπρκάκτως σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης