ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα θωρακίζει τα θαλάσσια σύνορα - Νέοι σχεδιασμοί από το Πεντάγωνο

INTIME / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Με στόχο να ενισχυθούν τα σημεία ελέγχου από όπου οι διακινητές μεταφέρουν πρόσφυγες στα παράλια της χώρας, το υπουργείο Άμυνας αλλάζει τη δομή φρούρησης των «θαλάσσιων συνόρων» της χώρας

Υπό αυτό το πρίσμα, επανδρώνονται παλιά παρατηρητήρια του στρατού ξηράς, επιστρατεύονται μικρά πλωτά μέσα, πλοία του πολεμικού ναυτικού, ενώ άνδρες του Λιμενικού σώματος μεταφέρονται σε Χίο και Μυτιλήνη.

Με όλα αυτά τα μέσα το Πεντάγωνο φιλοδοξεί σε συνδυασμό και με άλλα συναρμόδια υπουργεία να ελέγξει την κατάσταση στο Αιγαίο, ώστε να μειωθούν και να αποτραπούν οι ροές προσφύγων που το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί.

Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος είναι προσηλωμένος στην αλλαγή του τρόπου φρούρησης της περιοχής και των περασμάτων των διακινητών με στόχο να περιοριστούν οι παράνομες μεταφορές προσφύγων από την Τουρκία στα νησιά κυρίως της Μυτιλήνης, της Χίου και της Σάμου.

15 πλωτά μέσα του ΠΝ «οργώνουν» την περιοχή

Πλέον, σε όλο το Αιγαίο θα ανεβοκατεβαίνουν πλωτά μέσα που θα περιφρουρούν «οργώνοντας» την περιοχή, δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

«Συνήθως, όταν εντείνεται η παρουσία, πέφτουν λίγο οι ροές. Επίσης, οι διακινητές παίρνουν το μήνυμα και χαλαρώνουν λίγο τη δραστηριότητά τους. Λίγο όμως, εκτιμώ ότι αυτό θα είναι πρόσκαιρο, μέχρι να προσαρμοστούν και πάλι. Όμως οφείλουμε να το κάνουμε», ανέφερε ο υπουργός εξηγώντας τον τρόπο αποτροπής της δράσης των δουλεμπόρων που διακινούν μετανάστες στην χώρα.

«Δεκαπέντε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, τα μικρότερα σκάφη, ό,τι δηλαδή δεν είναι φρεγάτα ή υποβρύχιο, έχουν προωθηθεί προς τα ανατολικά. Δεν είναι δηλαδή πίσω, στη δυτική Λέσβο, έχουν προωθηθεί βορειανατολικά της Λέσβου, όπως και σε άλλα αντίστοιχα σημεία κατά μήκος των ανατολικών συνόρων», σημείωσε.

Ταυτόχρονα σύμφωνα με τον ίδιο, ενισχύθηκαν τα παρατηρητήρια με στελέχωση ανδρών αλλά και με μέσα παρακολούθησης, κάμερες, ραντάρ κλπ. Μόλις γίνει αντιληπτή κάποια ενέργεια, αμέσως ενεργοποείται το σύστημα ειδοποίησης.

«Δεν αρκεί ο στρατός που υπηρετεί εκεί να ειδοποιήσει τον Διοικητή του και να κινηθεί η διαδικασία των ειδοποιήσεων μέσα από το 'κανάλι' του Στρατού, αλλά ενημερώνεται και το Λιμενικό Σώμα», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος χαρτογραφώντας τον τρόπο φρούρησης της περιοχής.

Παράλληλα αναφερόμενος στο επιχειρησιακό κομμάτι σημείωσε ότι τα Σώματα που επιχειρούν, «δηλαδή οι ομάδες, τα σκάφη, τα πλωτά μέσα που δανείσαμε στο Λιμενικό Σώμα, στελεχώνοντάς τα, αν μη τι άλλο, με τον οδηγό και τον συνοδηγό - απαραιτήτως όμως με την παρουσία Λιμενικού στο σκάφος, διότι το Λιμενικό Σώμα έχει την εποπτεία της επιχείρησης, δεν πρόκειται για στρατιωτική επιχείρηση, σπεύδουν στην περιοχή. Διά της παρουσίας, εφόσον έχουν βγει κοντά στα 20 πλωτά μέσα - φουσκωτά σκάφη, επανδρωμένα, όπως σας είπα - στο Αιγαίο θεωρούμε ότι αυτό, σε πρώτη φάση θα έχει μία σχετική αποτρεπτική ισχύ».

Δεν «ιδρώνει το αυτί» του ΝΑΤΟ

Σε ο,τι αφορά στο ρόλο του ΝΑΤΟ στην περιοχή ο υπουργός Άμυνας δεν φαίνεται να αισιοδοξεί και τόσο, αφού όπως λέει, μάλλον δεν «ιδρώνει το αυτί του».

«Επιπλέον θυμίζω ότι αυτή τη στιγμή, η διεθνής επιχείρηση που γίνεται, όσον αφορά στα πλοία του ΝΑΤΟ, έχει μία γερμανική φρεγάτα η οποία είναι η διοίκηση και ο έλεγχος, δηλαδή, τα 'μάτια' που βλέπουν τι γίνεται αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο, αλλά πέραν τούτου πολύ λίγα πράγματα, ένα μικρό σκάφος από τη Βαλτική. Δεν 'πολυιδρώνει' το ΝΑΤΟ, εδώ που τα λέμε, γιατί είναι προσανατολισμένο δομικά στις απειλές στρατιωτικού χαρακτήρα», επισημαίνει.

Νέα αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού

Το υπουργείο Άμυνας - όπως αποκάλυψε ο κ. Παναγιωτόπουλος όταν ρωτήθηκε για το αν θα καταθέσει η Ελλάδα αίτημα να μπει μέσα στο πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35 με προοπτική αγοράς του οπλικού συστήματος, αλλά και σε ό,τι αφορά στο θέμα των UAVs, των μη επανδρωμένων αεροσκαφών δηλαδή - βρίσκεται σε διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής στρατηγικής συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής που θα υπογραφεί πριν την επίσκεψη του Υπουργού των Εξωτερικών, κ. Πομπέο, για την απόκτηση δύο ή τριών UAVs τα οποία οι Ένοπλες Δυνάμεις σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν για το ρόλο της στρατηγικής φύσεως εποπτείας, «γιατί έχουν μεγάλη εμβέλεια, καλύπτουν όλη την περιοχή, πάνε μέχρι κοντά στη Λιβύη ενώ την ίδια ώρα βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση με το Ισραήλ για να αποκτήσουμε τρία αντίστοιχα UAVs ισραηλινής κατασκευής».

Αναφορικά με την οικονομική διάσταση του θέματος σημείωσε ότι «Τα UAVs δεν είναι το εξοπλιστικό που 'θα τινάξει τη μπάνκα στον αέρα'. Γι αυτό βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση. Εκεί υπάρχει και η εναλλακτική του leasing, που είναι πιο βατή οικονομικά. Φυσικά, όλα γίνονται σε σχέση με τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας. Ο προϋπολογισμός για την Άμυνα είναι 530 εκατομμύρια το χρόνο, εξαιρετικά μικρός σε σχέση με τις ανάγκες. Αναπόφευκτα, με αυτή την οικονομική δυσκολία πηγαίνει πίσω και η ανάγκη να εκσυγχρονιστούν και να προσαρμοστούν στα νέα γεωπολιτικά δεδομένα οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και τα οπλικά συστήματα. Όμως είμαστε πάντα σε συζήτηση και εξετάζουμε και έξυπνες προτάσεις».

Αιχμές για τις ΜΚΟ

Ο υπουργός Άμυνας άφησε και υπονοούμενα για τη δράση των ΜΚΟ, ενώ όπως σημείωσε με νοήμα πρέπει να ζητήσει την άδειά τους για να επισκεφθεί ενα στρατόπεδο του υπουργείου του στο οποίο φιλοξενούνται δομές ΜΚΟ με πρόσφυγες.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων: «Αυτή η δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που μερικές φορές φαίνεται μη ελέγξιμη, δυστυχώς οφείλεται στο ότι όταν προέκυψε το πρόβλημα, οι δομές του ελληνικού κράτους δεν είχαν τη δυνατότητα να το αντιμετωπίσουν, έτσι ώστε να χρήματα να πηγαίνουν κατευθείαν στις δομές του ελληνικού κράτους. Έτσι προέκυψαν οι ΜΚΟ, οι οποίες μπήκαν να προσφέρουν κάποιες υπηρεσίες και τώρα λειτουργούν κατά ένα τρόπο που δεν είναι και απολύτως γνωστός. Ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας είμαι υπεύθυνος για τα περιουσιακά στοιχεία της Εθνικής Άμυνας που είναι τα στρατόπεδα. Υπάρχουν στρατόπεδα στα οποία φιλοξενούνται πρόσφυγες, δομές φιλοξενίας ή κέντρα υποδοχής, στα οποία γίνονται εργασίες για τις οποίες δεν γνωρίζω τίποτα. Αν ζητήσω να πάω να μάθω, θα μου πουν 'δεν είναι δική σου δουλειά είναι θέμα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης που εποπτεύει τις ΜΚΟ'. Και εκεί θα έχουμε πρόβλημα. Ήδη, το ζήτησα στην εκλογική μου περιφέρεια την Καβάλα και δεν μου άρεσε η απάντηση που πήρα. Αναρωτιέμαι μήπως πρέπει να μπω κάποια μέρα στο στρατόπεδο χωρίς να ζητήσω την άδεια κανενός, να δω τι γίνεται με το περιουσιακό στοιχείο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που φιλοξενεί. Επομένως, το ζητούμενο είναι περισσότερος έλεγχος και να είστε σίγουροι ότι θα υπάρχει περισσότερος έλεγχος από εδώ και πέρα. Αλλά δεν είναι μόνο δική μας δουλειά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης