ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα... βαθιά η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση στη Βουλή

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Στα …βαθιά μπαίνει από σήμερα Τετάρτη η συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση. Η αρμόδια επιτροπή, υπό την προεδρία του Ευριπίδη Στυλιανίδη βάζει πλώρη για την αναθεώρηση του λεγόμενου καταστατικού χάρτη της χώρας, με ζητούμενο να παραμένει η επίτευξη της πολυπόθητης συναίνεσης. 

Η συζήτηση είναι προφανές ότι δεν ξεκινά με ούριο άνεμο. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως την υπενθύμισε στη συνέντευξη Τύπου, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, να γίνει σεβαστή από τη ΝΔ η κατεύθυνση που έδωσε η προηγούμενη Βουλή, παραμένει αγκάθι. Και σήμερα, με την έναρξη της συνεδρίασης, στις τοποθετήσεις που θα γίνουν από τα κόμματα επί της αρχής, το θέμα αυτό αναμένεται να ανοίξει τον κύκλο της αντιπαράθεσης πλειοψηφίας – μειοψηφίας.

Το ζήτημα της κατεύθυνσης και κατά πόσο δεσμεύει την παρούσα Βουλή, είχε προκαλέσει άλλωστε, τη σφοδρή αντίδραση της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ κατά τη συζήτηση τον περασμένο Φεβρουάριο. Τα δύο κόμματα που είχαν διαφωνήσει με την θέση του ΣΥΡΙΖΑ είχαν μάλιστα, αποχωρήσει από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η εκλογική νίκη ωστόσο, της ΝΔ άλλαξε τα δεδομένα και σήμερα είναι εκείνη που κουνάει τη μπαγκέτα. Ως εκ τούτου θεωρείται βέβαιο ότι η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα περάσει.

Την ίδια ώρα, τα βέτο του ΣΥΡΙΖΑ στον εκλογικό νόμο και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δείχνουν, σύμφωνα με έμπειρους κοινοβουλευτικούς, να τορπιλίζουν εκ των προτέρων τις βασικές διατάξεις για τις οποίες θα μπορούσε να βρεθεί χρυσή τομή.

«Πόρτα» ΚΙΝΑΛ σε ΝΔ για τον εκλογικό νόμο

Κατά συνέπεια, από τις έξι διατάξεις που απέσπασαν πλειοψηφία άνω των 180 θετικών ψήφων στην ψηφοφορία του περασμένου Μαρτίου, μόλις δύο, εκείνη για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας (άρθρο 62) και εκείνη για τον περιορισμό προνομιακών ρυθμίσεων για την ποινική ευθύνη υπουργών (άρθρο 86) φαίνεται πως θα στηριχθούν από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Κουμουνδούρου, όπως φάνηκε και από τη συνέντευξη Τύπου βουλευτών της, δεν συζητούν με τίποτα τη μείωση της πλειοψηφίας των 200 εδρών σε 180 για την άμεση εφαρμογή εκλογικού νόμου στις επόμενες εκλογές και την εκλογή του ανώτατου Πολιτειακού Άρχοντα μόνον από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι τα δύο αυτά θέματα δεν τέθηκαν στην προηγούμενη, προτείνουσα Βουλή και για αυτό δεν μπορούν να μπουν στη συζήτηση που ανοίγει από την παρούσα. Εκτιμούν δε, ότι η θέση αυτή της ΝΔ όπως διατυπωθεί στην προηγούμενη, προτείνουσα Βουλή και επαναβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ για πλειοψηφία 151 βουλευτών «ευτελίζει τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθιστώντας τον άθυρμα της ελάχιστης εκάστοτε κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».

Οι συναινέσεις ωστόσο, δεν μοιάζουν άπιαστο όνειρο. Μπορεί να επιτευχθούν γύρω από υπερώριμες μεταρρυθμίσεις, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως στο θέμα του διαχωρισμού των ρόλων εκκλησίας και κράτους, που γίνεται ιδιαίτερα επίκαιρο λόγω της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ.

Από τις 39 -επί της ουσίας διατάξεις- που θα συζητηθούν και θα τεθούν στην κρίση της Ολομέλειας, οι 33 έλαβαν στις προηγούμενες ψηφοφορίες κάτω από 180 ψήφους και ως εκ τούτου απαιτούν τώρα αυξημένη πλειοψηφία. Οι έξι διατάξεις που πήραν το πράσινο φως με μεγάλη πλειοψηφία ήταν το άρθρο 32 που αποσυνδέει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής και τη διενέργεια εκλογών, το άρθρο 62 για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας, το άρθρο 86 για τον περιορισμό προνομιακών ρυθμίσεων για την ποινική ευθύνη υπουργών, το άρθρο 101 Α για τον τρόπο επιλογής των ανεξάρτητων αρχών, το άρθρο 68 για το δικαίωμα της μειοψηφίας να συστήσει εξεταστικές επιτροπές και το άρθρο 96, για την εξομοίωση των στρατιωτικών με τους τακτικούς δικαστές.

Το άρθρο 54 για τον εκλογικό νόμο συγκέντρωσε μόλις 154 θετικές ψήφους στην προηγούμενη Βουλή και για την αναθεώρησή του απαιτείται πλειοψηφία άνω των 180 θετικών ψήφων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πάντως, να αποσυνδέει του εκλογικού νόμου από την αναθεώρηση του Καταστατικού Χάρτη της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης