Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των αυξημένων προσφυγικών ροών
Ως η μεγαλύτερη απειλή μοιάζει να είναι και πάλι για την κυβέρνηση το προσφυγικό, με τους αρμόδιους υπουργούς να παρατηρούν με ανησυχία τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές που επαναφέρουν μνήμες 2015.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συνοδεύεται μεταξύ άλλων και από τον αναπληρωτή υπουργό προστασίας του Πολίτη κ. Γ. Κουμουτσάκο, αναμένεται να θέσει το θέμα σε πολύ υψηλό επίπεδο κατά την συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και κατά τη συνάντηση που θα έχει νωρίτερα με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τράμπ - του οποίου οι σχέσεις με τον Τούρκο πρόεδρο υπενθυμίζεται πως είναι τεταμένες.
Στο υπουργείο προστασίας του Πολίτη παρακολουθούν πολύ στενά κάθε σημαντική εξέλιξη στο θέμα , ενώ ετοιμάζονται και τα πρώτα μέτρα βάσει όσων αποφασίστηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στο Μέγαρο Μαξίμου.
Παράλληλα, θα υπάρξει και «στενό μαρκάρισμα» στα βόρεια σύνορα της χώρας, όπως άλλωστε ανακοίνωσε ο υπουργός άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος.
«Ο Έβρος θα σφραγιστεί» είπε ο υπουργός άμυνας σε συνέντευξή του και εξηγώντας τι ακριβώς εννοούσε έκανε λόγο για «περισσότερα παρατηρητήρια, εντατικότερη διαδικασία επιτήρησης, περισσότερα μέσα περιπολίας παντού».
Παναγιωτόπουλος για προσφυγικό: Θα «σφραγίσουμε» τον Έβρο
Στο μεταξύ αυτή, την ώρα παρατηρείται έξαρση των μεταναστευτικών ροών. Ο καιρός μέχρι στιγμής ευνοεί την παράνομη μεταφορά προσφύγων στα ελληνικά νησιά, με την κατάσταση να περιγράφεται, ιδίως στη Μόρια της Μυτιλήνης, ανεξέλεγκτη.
Στους 12.000 φτάνει ο αριθμός των προσφύγων στο νησί. Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα οι μεταναστευτικές ροές ήταν σχεδόν ανύπαρκτες. Ο Ερντογάν όμως με την πολιτική που ακολούθησε εξαιτίας των (οικονομικών, πολιτικών) προβλημάτων που αντιμετωπίζει, άνοιξε τους κρουνούς με συνέπεια αυτή την ώρα η Μυτιλήνη να βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο.
«Ασφυξία» στη Μόρια: Ξεπέρασε τα 12.000 άτομα ο πληθυσμός
Αύριο στο μεταξύ, σύμφωνα με τον υποδιοικητή του καταυλισμού, έχουν προγραμματιστεί να αναχωρήσουν 97 πρόσφυγες που έχουν ζητήσει άσυλο ενώ συνολικά όχι μόνο στη Μυτιλήνη, αλλά και τα γύρω νησιά όπως τη Χίο και τη Σάμο έχουν φτάσει περί τους 300 πρόσφυγες.
Το πρόβλημα έχει να κάνει όχι μόνο με τις ροές των μεταναστών αλλά και με τους χρόνους που απαιτεί η διαδικασία ασύλου, αφού το σύστημα δεν μπορεί να αντεπεξέλθει με επιτυχία. Επεξεργάζονται 600 αιτήσεις εβδομαδιαίως για άσυλο, τη στιγμή που στην Ελλάδα καταφθάνουν πολλοί περισσότεροι - κι από τους 1.000 πολλές φορές. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο, σχολιάζουν στην κυβέρνηση. Γι' αυτό και γίνεται τεράστια προσπάθεια ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός των Αρχών και επίσπευση των διαδικασιών.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα περάσματα στον Έβρο, τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι συγκεκριμένα.
«Θα αυξηθούν όλα τα μέσα επιτήρησης. Σκοπός η αποτροπή. Δεν είμαι σίγουρος ότι η αυστηρότερη επιτήρηση και η εντατικότερη επιτήρηση θα φέρει και την πλήρη αποτροπή. Νομίζω όμως ότι σε πρώτη φάση θα σφίξουν τα λουριά» ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος, προσθέτοντας:
«Είτε το θέλουμε είτε όχι για λόγους που ανάγονται και σε γεωπολιτικά παιχνίδια επί των οποίων δεν έχουμε τον έλεγχο – αποφάσεις άλλων είναι – αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει μία έξαρση των μεταναστευτικών ροών, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και αναφερόμενος στο τι θα κάνει η κυβέρνηση για τα νησιά, τόνισε πως «αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τα μέτρα επιτήρησης από άκρη σε άκρη στο Αιγαίο».
Ξεκαθάρισε επίσης και προς την άλλη πλευρά λέγοντας ότι «Εμείς αυτή τη στιγμή θέλουμε να εκπέμψουμε αυστηρότερο σήμα ως προς τη συνολική στάση της κυβέρνησης και της χώρας στο θέμα των προσφύγων».
Την ίδια ώρα και η Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβει. Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, δήλωσε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί τον μεγάλο αριθμό αφίξεων που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στα ελληνικά νησιά και είναι έτοιμη να στηρίξει τις ελληνικές Αρχές, οικονομικά, πολιτικά και επιχειρησιακά.
Η ίδια ανέφερε ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής αίτημα από την ελληνική πλευρά για περαιτέρω αποστολή δυνάμεων της Frontex, ωστόσο η Επιτροπή είναι έτοιμη να κινητοποιήσει ό,τι μέσα διαθέτει, από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου, την Europol, την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή κλπ.