ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πρεμιέρα» για την Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος

«Πρεμιέρα» για την Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Πρεμιέρα» έκανε στη Βουλή η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος που συγκροτήθηκε σε Σώμα και την ερχόμενη Τετάρτη ξεκινά και επίσημα το έργο της.

Στον ένα μήνα που θα έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή θα καταλήξει στην τελική διατύπωση των υπό αναθεώρηση διατάξεων που θα τεθούν στην κρίση της Ολομέλειας. Συνολικά 49 διατάξεις πήραν το πράσινο φως από την προηγούμενη, προτείνουσα Βουλή και 39 θα συζητηθούν επί της ουσίας, καθώς οι υπόλοιπες 10 είναι καταργούμενες διατάξεις.

Οι 6 διατάξεις είχαν συγκεντρώσει πλειοψηφία μεγαλύτερη των 180 θετικών ψήφων και στην παρούσα φάση μπορούν να αναθεωρηθούν με απλή πλειοψηφία (151). Οι υπόλοιπες 33 θα χρειαστεί να συγκεντρώσουν πλειοψηφία άνω των 180 θετικών ψήφων.

Μεταξύ των άρθρων που έλαβαν αυξημένη πλειοψηφία ήταν και το άρθρο 32 που αποσυνδέει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής και τη διενέργεια εκλογών, το άρθρα 62 για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας, το άρθρο 86 για τον περιορισμό προνομιακών ρυθμίσεων για την ποινική ευθύνη υπουργών, το άρθρο 101 Α για τον τρόπο επιλογής των ανεξάρτητων αρχών, το άρθρο 68 για το δικαίωμα της μειοψηφίας να συστήσει εξεταστικές επιτροπές και το άρθρο 96, για την εξομοίωση των στρατιωτικών με τους τακτικούς δικαστές.

Το άρθρο 54 για τον εκλογικό νόμο συγκέντρωσε μόλις 154 θετικές ψήφους στην προηγούμενη Βουλή και για την αναθεώρησή του απαιτείται πλειοψηφία άνω των 180 θετικών ψήφων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ να αποσυνδέει του εκλογικού νόμου από την αναθεώρηση του Καταστατικού Χάρτη της χώρας.

Με την έναρξη της συνεδρίασης τα μέλη της εξέλεξαν πρόεδρο της Επιτροπής τον Ευριπίδη Στυλιανίδη από τη ΝΔ, την Έφη Αχτσιόγλου από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Γιώργο Καμίνη από το ΚΙΝΑΛ.

«Το στοίχημα είναι να εκπέμψει η Επιτροπή ισχυρό μήνυμα από το σύνολο του πολιτικού κόσμου για συνεργασία, συνεννόηση και σύνθεση», ανέφερε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και συμπλήρωσε πως θα πρέπει όλοι να λειτουργήσουν όχι με μικροκομματική λογική για τις επόμενες εκλογές, αλλά για τις επόμενες γενεές.