ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Novartis: Ο Μητσοτάκης θέλει να ευχαριστήσει το Κέντρο χωρίς να δυσαρεστήσει τη Δεξιά

ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Όσοι και όσες περίμεναν ότι η Novartis θα βάλει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, μάλλον θα απογοητεύτηκαν από τη χτεσινή απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε τη διενέργεια Προανακριτικής μόνο για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, απαλλάσσοντας τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί ότι η υπόθεση Novartis περνάει σε δεύτερο πλάνο και δεν πρόκειται να δώσει τον τόνο στα πολιτικά πράγματα.

Είναι προφανές ότι οι βουλευτές της συμπολίτευσης που θα συμμετάσχουν στην Επιτροπή συνεπικουρούμενοι από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, θα επιμείνουν στο αφήγημα της πολιτικής σκευωρίας, βάζοντας όποτε μπορούν επικοινωνιακά στο κάδρο τον Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, θα πρόκειται για «πόλεμο φθοράς» και όχι για ανοιχτή σύγκρουση με όλα τα μέσα κυβέρνησης –αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπενθυμίζεται ότι τη περίοδο 1967-70 διεξήχθη μεταξύ του Ισραήλ και τον Αράβων ο «Πόλεμος της Φθοράς» που περιλάμβανε βολές πυροβολικού και επιχειρήσεις κομάντος, αλλά όχι εμπλοκή του κυρίου όγκου των στρατιωτικών δυνάμεων.

Η στόχευση Μητσοτάκη

Η απόφαση Μητσοτάκη να πάει στα μαλακά την υπόθεση Novartis απορρέει από τη στρατηγική του για κατάληψη του χώρου του Κέντρου. Από το βράδυ της 7ης Ιουλίου οι περισσότερες κινήσεις του πρωθυπουργού έχουν σαν αποδέκτες τους πολίτες του χώρο του Κέντρου, έτσι όπως αυτό διαμορφώθηκε τη μνημονιακή περίοδο –πρόκειται για έναν κεντρώο χώρο που είναι μάλλον πιο κοντά στην ιστορική Κεντροδεξιά παρά στην Κεντροαριστερά. Από τους ενωτικούς τόνους που υιοθετεί ο κ. Μητσοτάκης στις ομιλίες του έως την ανάθεση σε στελέχη του «ορθόδοξου ΠΑΣΟΚ» κρίσιμων υπουργείων όπως το Προστασίας του Πολίτη, φαίνεται η πεποίθηση του Μαξίμου ότι το πολιτικό παίγνιο θα κριθεί στο Κέντρο.

Με το να μην παραπέμψει τον κ. Τσίπρα, ο πρωθυπουργός διασφαλίζει ότι η πολιτική ζωή θα εκτυλίσσεται το επόμενο διάστημα χωρίς εξάρσεις, κάτι που τον ευνοεί αν πιστέψουμε τουλάχιστον τις δημοσκοπήσεις. Επιπλέον, εμποδίζει την «ηρωοποίηση» του κ. Τσίπρα και τη συσπείρωση του χώρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πλευρά Σαμαρά

Ασφαλώς η επιλογή Μητσοτάκη δεν ενθουσίασε τον Αντώνη Σαμαρά και τους συν αυτώ. Ο πρώην πρωθυπουργός είχε ζητήσει μετ’ επιτάσεως την παραπομπή των κυρίων Τσίπρα και Παπαγγελόπουλου. Άλλωστε ο ίδιος έκανε την μήνυση που οδήγησε στην Προανακριτική για τον κ. Παπαγγελόπουλου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ικανοποίησε μεν το βασικό αίτημα Σαμαρά, αλλά έκανε μια σημαντική κίνηση προς τη... δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας παραπέμποντας τον κ. Παπαγγελόπουλο. Δεν είναι τυχαίο ότι στη σημερινή δήλωσή του ο γενικός γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης ανέφερε με αυστηρό τόνο ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας υφίστανται σαφείς ενδείξεις για τέλεση αδικημάτων από τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλο». Επομένως, από αυτή τη σκοπιά, μπορεί να υποστηριχτεί ότι η ΝΔ δεν έχει εγκαταλείψει το αφήγημα της πολιτικής συνωμοσίας για τη Novartis.

Είναι αρκετό αυτό για τον κ. Σαμαρά; Προφανώς όχι. Αλλά ο κ. Μητσοτάκης είναι τόσο ισχυρός αυτή τη στιγμή που δεν αφήνει χώρο ανοιχτής εσωκομματικής κριτικής. Οι όποιες δυσαρέσκειες θα εκδηλωθούν στο μέλλον αν τα πράγματα δεν πάνε καλά στην Οικονομία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης