ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώστας Τσιάρας στο CNN Greece: Θέλουμε πλήρη επαναφορά της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Ανοίγει σήμερα το μεσημέρι ο φάκελος της Novartis που έχει σταλεί στη Bουλή σφραγισμένος.

Στόχος είναι να πληροφορηθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τις αναφορές σχετικά την εμπλοκή πολιτικών προσώπων ή μη στην υπόθεση. Αλλά και για το αν πρόκειται, από τη μια για σκευωρία, που στόχο είχε την σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ή, από την άλλη, για ένα διαχρονικό σκάνδαλο στο φάρμακο και στις υπηρεσίες υγείας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας προφανώς αρνητική εμπειρία από το παρελθόν και την σπίλωση των πολιτικών που επιχειρείτο και η οποία έθετε σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή, έχει καθώς φαίνεται αποφασίσει να μην βάλει στο κάδρο των ευθυνών τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα αλλά να κινηθεί μόνο προς το μέρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Για το πρόσωπο του κ. Παπαγγελόπουλου όλες οι πληροφορίες συντείνουν στο ότι προκρίνεται η σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής.

Στην ίδια γραμμή κινούνται και οι υπουργοί της κυβέρνησης παρότι ορισμένοι, όπως λένε, ότι δεν ξεχνούν τι έχει συμβεί.

Ο υπουργός της Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας μιλώντας αποκλειστικά στο CNN Greece ταυτίζεται με την άποψη ότι η Δικαιοσύνη δεν πρέπει να εμπλέκεται στην νομοθετική εξουσία και πως αυτό θα πρέπει να εμπεδωθεί, όπως δηλώνει, ως αντίληψη στους πολίτες.

Στη δήλωσή του προς το CNN Greece ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογραμμίζει:

«Υποστηρίζουμε την πλήρη επαναφορά της Δικαιοσύνης στη θεσμική της λειτουργία και πιστεύω ότι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης πρέπει να εμπεδωθεί ως αντίληψη σε όλους τους Έλληνες πολίτες».

Η δήλωση του κ. Κώστα Τσιάρα έρχεται μια ημέρα μετά τα όσα είχε δηλώσει στο CNN Greece ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος περί κατασκευασμένων αθλιοτήτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι αποφεύγει να στοχοποιήσει τον Αλέξη Τσίπρα εκτιμώντας ότι τους πρώην πρωθυπουργούς τους τιμωρεί ο λαός στις κάλπες. Εξού και η αρχική του θέση ενάντια στη δημιουργία «βιομηχανίας εξεταστικών» στη Βουλή. Η θέση του βεβαίως αυτή δεν αποκλείεται να τον φέρει πολύ σύντομα σε συγκρουσιακή τροχιά με κομμάτι του εσωτερικού της ΝΔ καθώς ο Αντώνης Σαμαράς είχε κατονομάσει στον Άρειο Πάγο τους κυρίους Τσίπρα και Παπαγγελόπουλο ως εμπλεκομένους στην υπόθεση.

Στο «κάδρο» των ευθυνών μόνο ο Δημ. Παπαγγελόπουλος

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, η στάση της Νέας Δημοκρατίας είναι θεσμική και υπεύθυνη: «Ο κ. Τσίπρας έχει αναμφισβήτητα πολιτικές ευθύνες αλλά οι πολιτικές ευθύνες κρίνονται στις εκλογές» τονίζουν για να ενισχύσουν την πολιτική άποψη του πρωθυπουργού και για τα όσα προφανώς αναδειχθούν από εδώ και πέρα στο εσωκομματικό πεδίο.

Ο Αντώνης Σαμαράς πάντως μέχρι στιγμής αποφεύγει να μιλήσει ο ίδιος περιμένοντας προφανώς πρώτα την επίσημη οδό των κοινοβουλευτικών διαδρομών ώστε κατόπιν να δώσει την δική του απάντηση.

Και αυτό γιατί πάνω από όλα και ο ίδιος θέλει η υπόθεση να φτάσει μέχρι τέλους και να αποκαλυφθούν όλα τα στοιχεία σχετικά το πώς στήθηκε -όπως αναφέρει- η σκευωρία.

Το στίγμα των προθέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη φρόντισε πρωτίστως να το δώσει ο στενός του συνεργάτης και υπουργός επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης: «Ο Αλέξης Τσίπρας στο εδώλιο του ειδικού δικαστηρίου θεωρώ ότι είναι ένα πάρα πολύ μακρινό ενδεχόμενο, δεν θέλω καν να το σκέφτομαι» είχε πει κάνοντας σαφές την αντίληψη που επικρατεί στο μέγαρο Μαξίμου προσθέτοντας ότι «είναι μια μεγάλη πληγή για την δημοκρατία ένας πρώην πρωθυπουργός να βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου, είναι ένα ζήτημα το οποίο επί της αρχής θα πρέπει να μας δημιουργεί πάρα πολύ μεγάλη δημοκρατική ένταση. Προφανώς εάν προκύπτει μέσα από την δικογραφία ότι υπάρχουν ακλόνητα στοιχεία σε βάρος ενός πρώην πρωθυπουργού τότε θα πρέπει να διερευνηθούν, όμως εγώ συντάσσομαι απολύτως με την άποψη πως σε ό,τι αφορά πρώην πρωθυπουργούς το κοινοβουλευτικό μας σύστημα θα πρέπει να παρέχει ένα υψηλότερο σύστημα προστασίας. Οι πρώην πρωθυπουργοί δεν είναι απλά πολιτικά πρόσωπα κατά την έννοια του άρθρου 86 του Συντάγματος, είναι πρόσωπα τα οποία έχουν υπηρετήσει στο ύψιστο πολιτικό αξίωμα και για τον λόγο αυτό θα πρέπει η μεταχείριση τους να γίνεται με πολύ μεγάλη φειδώ και να μην υπάρχουν σε καμία περίπτωση κατηγορίες που αποδίδονται αστήρικτα» ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Αction 24.

Περιορισμένα είναι από την άλλη τα περιθώρια κινητικότητας στο ΚΙΝΑΛ από τη στιγμή που η υπόθεση αφορά κοινοβουλευτικά σε πρώτη φάση τα δύο μεγαλύτερα κόμματα.

Πάντως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, είχε ξεκαθαρίσει από νωρίς την άποψη του βάζοντας και αυτός διαχωριστική γραμμή μεταξύ των κυρίων Τσίπρα και Παπαγγελόπουλου και δίνοντας τον χαρακτηρισμό «πολιτικώς επωφεληθέντα» από την υπόθεση ενοχοποίησης πολιτικών προσώπων της Novartis στον πρώην πρωθυπουργό.

Επισήμανε ότι η σύσταση εξεταστικής επιτροπής πρέπει να αφορά αποκλειστικά στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης και όχι τον Αλέξη Τσίπρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης