ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι δύο γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ για τη Novartis

Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ / AndreaBonetti

Η είδηση ότι η εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβίβασε τη δικογραφία της Novartis στη Βουλή, βρήκε τον Αλέξη Τσίπρα και τους στενούς συνεργάτες στη Θεσσαλονίκη για την 84η ΔΕΘ.

Σε πρώτο χρόνο η εκτίμηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι ενδεχόμενη παραπομπή του ιδίου και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου θα γυρίσει μπούμερανγκ εναντίον της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Τσίπρας εξέπεμψε στίγμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης. Στίγμα που αποτυπώθηκε και στην πρώτη ανακοίνωση-αντίδραση της Κουμουνδούρου.

Ο διάλογος του επιτελείου

Στη συνέχεια έγινε ένας κύκλος τηλεφωνικών επαφών και δια ζώσης επαφών του κ. Τσίπρα με τους κυρίους Χαρίτση, Καλογήρου, Σκουρλέτη, Τζανακόπουλο, Ραγκούση και Τσακαλώτο για να διαμορφωθεί η γραμμή που θα διατύπωνε ο κ. Τσίπρας στην ομιλία στη ΔΕΘ και στη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθούσε.

Στις συζητήσεις διατυπώθηκαν δύο γραμμές:

  • Η πρώτη θα μπορούσε να συνοψιστεί στη φράση «βρώμικο 2019». Πρόκειται για μια πολύ σκληρή γραμμή σύμφωνα με την οποία η κυβερνώσα Δεξιά επιχειρεί την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, παραβιάζοντας το Σύνταγμα, με στόχο τη ρεβάνς απέναντι στη δημοκρατική παράταξη.
  • Η δεύτερη γραμμή ήταν σαφώς πιο ήπια. Όσοι την υποστήριξαν, «είδαν» στον χρόνο της διαβίβασης της δικογραφία τη μεθόδευση να επισκιαστεί η παρουσία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ. Επομένως, θα έπρεπε ο πρώην πρωθυπουργός να στείλει μεν μήνυμα αποφασιστικότητας, αλλά να μην σηκώσει το θέμα τόσο ώστε να γίνει το κεντρικό της παρουσίας του στη ΔΕΘ.

Οι δύο γραμμές της ΝΔ

Τελικά ο κ. Τσίπρας υιοθέτησε τη δεύτερη «ήπια» γραμμή, με την πρόνοια όμως ότι αν η άλλη πλευρά οξύνει την αντιπαράθεση, να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά ανάλογο τρόπο. Είναι χαρακτηριστική η απάντηση που έδωσε ο κ Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου σε σχετική ερώτηση για τη Novartis:

«Εγώ είμαι εδώ. Προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη να κάνει εξεταστική, προανακριτική επιτροπή, και ό,τι άλλο θέλει, για να μάθει ο ελληνικός λαός όλη την αλήθεια».

Βαρύνοντα ρόλο στην απόφαση του κ. Τσίπρα έπαιξε η εκτίμηση ότι στη Νέα Δημοκρατία συγκρούονται δύο γραμμές για τη Novartis: Μια ήπια του κ. Μητσοτάκη και μια σκληρή του κ. Σαμαρά. Το επιτελείο της Κουμουνδούρου θεωρεί πιο πιθανό ενδεχόμενο την επικράτηση Σαμαρά. Ωστόσο, περιμένει την άλλη πλευρά να κάνει το πρώτο βήμα της κλιμάκωσης.

Δεν έχουμε να φοβηθούμε

Ανώτερη κομματική πηγή είπε στο CNN Greece ότι «εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Στο τέλος θα λάμψει η αλήθεια. Εναπόκειται στη ΝΔ αν θα κινηθεί με τρόπο ρεβανσιστικό και τοξικό για το πολιτικό σύστημα».

Από τη μεριά του, κορυφαίος βουλευτής μάς είπε ότι «με αυτά που λέει η ΝΔ για σκευωρία γελάει ο κόσμος. Εμείς φέραμε τους προστατευόμενους μάρτυρες στο FBI;».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης