ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ: Ο απολογισμός, το αντιπολιτευτικό στίγμα και η αυτοκριτική

Ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ: Ο απολογισμός, το αντιπολιτευτικό στίγμα και η αυτοκριτική
ΙΝΤΙΜΕ/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Την αντιπολιτευτική πολιτική που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα ξεδίπλωσε κατά τη διάρκεια της χτεσινής του ομιλίας ο Αλέξης Τσίπρας, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ.

Στα εναρκτήρια σημεία της τοποθέτησής του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνθηκε των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησής του. Τόνισε δε, πως η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν αυτή που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, ανοίγοντας νέες προοπτικές για τη χώρα.

Διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ για να κρατήσει όρθια την κοινωνία.

«Είμαστε εδώ μόλις 2 μήνες μετά από μια σκληρή εκλογική μάχη και 4,5 χρόνια αγώνων και μάχης για να κρατήσουμε όρθια την Ελλάδα», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του, καλώντας τους πολίτες να αναλογιστούν ποια ήταν η εικόνα της χώρας όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την ευθύνη της διακυβέρνησης.

Αυτοκριτική

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας προχώρησε και σε αυτοκριτική για τα λάθη που οδήγησαν το κόμμα στην εκλογική ήττα του Ιουλίου.

Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ατολμία» του ΣΥΡΙΖΑ να δράσει πιο γρήγορα και αποφασιστικά σε ό,τι αφορά στη λήψη μέτρων ελάφρυνσης αλλά και σε αντίστοιχη έλλειψη επίδειξης τόλμης «που χρειαζόταν για να σπάσει τα παρακέντρα εξουσίας σε όλους τους αρμούς της κρατικής λειτουργίας».

Συνεχίζοντας την αυτοκριτική του πρωθυπουργικού του έργου στάθηκε στην αδυναμία όπως είπε «να επικοινωνούμε σωστά την πολιτική μας και το έργο μας στους πολίτες» αλλά και στο γεγονός ότι «θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει περισσότερα και πολύ γρηγορότερα για το περιβάλλον και την προστασία από την κλιματική αλλαγή».

«Ένα δεύτερο στοιχείο αυτοκριτικής αφορά την αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του κράτους», είπε και προσέθεσε ότι στο σύνολο της η κυβέρνηση δεν επέδειξε την τόλμη που χρειαζόταν για να σπάσει τα παράκεντρα εξουσίας σε όλους τους αρμούς της κρατικής λειτουργίας. Από τα Υπουργεία, και τις τράπεζες ως τις ελεγκτικές αρχές και τη δικαιοσύνη».

«Αυτές ήταν πραγματικές αδυναμίες» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Και δεν πρόκειται να κρυφτώ πίσω από το δάχτυλο μου γι' αυτές. Τις αναγνωρίζω, τις αξιολογώ και τις θέτω δημόσια στη συζήτηση».

«Έγιναν όλα πράξη ένα προς ένα»

«Για πρώτη φορά μετά από 10 ολόκληρα χρόνια η χώρα κατάφερε να πατήσει στα δικά της πόδια», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από το βήμα της 84ης ΔΕΘ, τονίζοντας ότι «επιστρέψαμε στις αγορές χρήματος με το ελληνικό ομόλογο να σημειώνει ιστορικά χαμηλά ήδη από τον Ιανουάριο του 2019» και «με συνετή διαχείριση δημιουργήσαμε ένα χρηματικό απόθεμα ασφαλείας πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα 37 δις ευρώ» που διασφαλίζει τη χώρα από εξωγενείς αναταράξεις και δημιουργεί μεγάλα περιθώρια ευελιξίας, «αρκεί να αξιοποιηθεί σωστά».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για τις μικρές και μεσαίες περιουσίες, των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες από το 20 στο 13,3%, την επιδότηση ενοικίου για 300.000 νοικοκυριά, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες και αγροτικούς συνεταιρισμούς, την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζόμενους έως 25 ετών, τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων κατά 1%.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις 7.000 προσλήψεις για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» και για την Ειδική Αγωγή, στην αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 586 στα 650 ευρώ και στην κατάργηση του υποκατώτου μισθού.

«Αυτές είναι λοιπόν οι εξαγγελίες της ΔΕΘ χωρίς αντίκρισμα; Αυτά είναι τα μεγάλα λόγια που δεν γίνονται πράξη; Όπως μας κατηγορούσαν οι αντίπαλοί μας;», διερωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας και τόνισε ότι «έγιναν όλα πράξη ένα προς ένα».

Απαντήσεις στη συνέντευξη Τύπου

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η σημερινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είναι προγραμματισμένη για σήμερα στις 12:30. Και αυτό επειδή ο κ. Τσίπρας αναμένεται να δώσει απαντήσεις για την υπόθεση Novartis, η οποία έχει βάλει «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό τις τελευταίες ημέρες.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί και το θέμα της ΔΕΗ, καθώς η κυβέρνηση κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έκανε τίποτα απολύτως για να προφυλάξει την εταιρεία.

Μάλιστα, αναμένεται να τεθεί και το θέμα των μετακλητών υπαλλήλων και να απαντηθεί το ερώτημα εάν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χρέωσε το κράτος με 120 εκατ. ευρώ ή όχι.