Ο «πόλεμος» ΗΠΑ – Γερμανίας, οι ΑΟΖ και ο Ερντογάν
Oι Αμερικανοί δεν έβλεπαν ποτέ με καλό μάτι την ηγεμονική θέση της Γερμανίας στην Ευρώπη και το γεγονός ότι ήλεγχαν όλες τις θέσεις – κλειδιά στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Αυτό που ενοχλεί τον αμερικανικό παράγοντα, είναι η κουλτούρα των Γερμανών αναφορικά με την οικονομία, τα δημοσιονομικά αλλά και ότι τους παίρνουν μερίδιο σε βασικούς κλάδους, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία. Ο έντονος εξαγωγικός προσανατολισμός της γερμανικής οικονομίας αλλά και ο ρόλος που διαδραματίζει η αμυντική βιομηχανία της χώρας, ουκ ολίγες φορές έχει δημιουργήσει προβλήματα στην υπερδύναμη του πλανήτη. Και μπορεί οι ΗΠΑ στο προσκήνιο και για λόγους διπλωματίας να διατηρούν μια ισορροπημένη σχέση με τη Γερμανία, η οποία είναι και μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά στο παρασκήνιο σε κάθε ευκαιρία, προσπαθούν να περιορίσουν το ρόλο του Βερολίνου σε πολιτικό, οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο.
Και δεν είναι τυχαίο πως οι Γερμανοί δεν έχουν αναλάβει κάποιο ρόλο στις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και γενικότερα στη «λεκάνη» της Μεσογείου. Οι πονηρά σκεπτόμενοι θεωρούν πως αυτό είναι μεθόδευση των Αμερικανών, που δεν ήθελαν τους Γερμανούς στα πόδια τους. Οι ΗΠΑ «ντίλαραν» με Γάλλους και Ιταλούς, οι οποίοι επιδιώκουν την αποδυνάμωση του Βερολίνου, το οποίο έμεινε εκτός ενεργειακού νυμφώνος.
Όλο αυτό το σκηνικό έχει ενοχλήσει τη Γερμανία, η οποία και αναζητά τρόπους για να παραμείνει στο παιχνίδι των ΑΟΖ. Διπλωματικοί κύκλοι θεωρούν πως η χαλαρή στάση της Άνγκελα Μέρκελ απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι τυχαία. Εκτός από τα τεράστια συμφέροντα που έχει στην Τουρκία η Γερμανία, η τελευταία χρησιμοποιεί τον Ερντογάν ως «Δούρειο ίππο», προκειμένου να περιπλέκει την κατάσταση στο ενεργειακό κομμάτι και να βάζει τρικλοποδιές σε Αμερικανούς, Γάλλους και Ιταλούς.
Σημειώνεται πως στο τέλος Ιουλίου η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε την είσοδο της κοινοπραξίας της γαλλικής Total με την ιταλική ENI στο τεμάχιο 7 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με ποσοστά 50-50, καθώς και είσοδο του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού στα τεμάχια 2, 3, 9 και 8. Η γαλλο-ιταλική συμμαχία δεν την είδε με καθόλου καλό μάτι το Βερολίνο, κυρίως γιατί ήξερε πως ο επιχειρηματικός «γάμος» έγινε με τις ευλογίες των Αμερικανών.
Ο μόνος που θα μπορούσε να καθυστερήσει τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ ήταν ο Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο η Μέρκελ «χαϊδεύει» στο προσφυγικό αλλά και τον στηρίζει οικονομικά μέσω κονδυλίων από την Ε.Ε. για το συγκεκριμένο θέμα.
Εντύπωση έχει προκαλέσει επίσης η στάση της Γερμανίας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι δηλώσεις των Γερμανών αξιωματούχων για το συγκεκριμένο θέμα είναι σιβυλλικές και προσεκτικές.
Παράλληλα σύμφωνα με δημοσιεύματα των κυπριακών μέσων ενημέρωσης, η Τουρκία ανέθεσε στο γερμανικό κολοσσό «Fichtner» την οικονομικοτεχνική μελέτη για την κατασκευή τέτοιου υποθαλάσσιου ηλεκτρικού αγωγού 94 χιλιομέτρων που θα συνδέει την Τουρκία με το Ψευδοκράτος. Στη Μεγαλόνησο το συγκεκριμένο θέμα έχει πάρει διαστάσεις και υπάρχουν ερωτηματικά για τη στάση της Γερμανίας στο Κυπριακό αλλά και στα ενεργειακά του νησιού.
Το μπρα ντε φερ ΗΠΑ – Γερμανίας είναι σίγουρο πως θα συνεχιστεί και μένει να αποδειχθεί ποιος θα κερδίσει.