Ο Ντράγκι, η υστεροφημία και οι «τρικλοποδιές»
Θα βγάλει… λαγό από το καπέλο ο Μάριο Ντράγκι την Πέμπτη; Αυτό αναρωτιούνται αναλυτές και οικονομολόγοι, ενώ και οι αγορές κρέμονται από τα χείλη του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Οι οικονομολόγοι θεωρούν πως ο «σούπερ Μάριο» αποχωρώντας από το τιμόνι της ΕΚΤ τέλος Οκτωβρίου θα θέλει να αφήσει το αποτύπωμά του. Και αυτό δεν είναι άλλο από τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας και των τραπεζών. Έτσι αυτό που προανήγγειλε τον Ιούλιο, θα το κάνει τώρα πράξη, προχωρώντας σε ένα νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης.
Οι προσδοκίες είναι μεγάλες, όπως προκύπτει από έρευνα του Reuters. Σχεδόν εννέα στους δέκα οικονομολόγους τραπεζών και επενδυτικών οργανισμών δήλωσαν ότι περιμένουν έναρξη νέου QE, με αγορές τίτλων αξίας 30 δισ. ευρώ το μήνα από τον Οκτώβριο.
Το λιγότερο που περιμένουν οι αναλυτές, που απάντησαν στην ίδια έρευνα, είναι μια νέα μείωση του επιτοκίου καταθέσεων, που είναι ήδη αρνητικό από τον Μάρτιο του 2016. Οι περισσότεροι περιμένουν μια μείωση κατά δέκα μονάδες βάσης, στο 0,50%, οι πιο αισιόδοξοι μια μείωση κατά 20 μονάδες βάσης.
Συμμαχία κατά του QE
Όμως, ο Μάριο Ντράγκι έχει απέναντί του για μια ακόμη φορά τα «γεράκια» της ΕΚΤ, δηλαδή εκείνους που είναι ενάντια στη ποσοτική χαλάρωση.
Στην παρούσα φάση η συγκεκριμένη ομάδα έχει ισχυροποιηθεί, καθώς δεν θα είναι μόνο ο διοικητής της Bundesbank που αντιδρά και υπερασπίζεται τη νομισματική ορθοδοξία, αλλά έχει στο πλευρό του ισχυρούς συμμάχους, στους οποίους, για πρώτη φορά, φαίνεται ότι περιλαμβάνεται και ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης.
Ο Γιενς Βάιντμαν της Bundesbank έχει ήδη τονίσει ότι πρέπει να κινηθεί πολύ προσεκτικά η ΕΚΤ, σε ό,τι αφορά τις αγορές ομολόγων. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, αφού σταθερά η γερμανική κεντρική τράπεζα ήταν εξαιρετικά επιφυλακτική στα ανορθόδοξα μέτρα νομισματικής πολιτικής και ο ίδιος ο Βάιντμαν φέρεται να έχει μειοψηφήσει σε προηγούμενες αποφάσεις. Στην παρούσα φάση, μάλιστα, με τις θέσεις του Βάιντμαν συντάχθηκαν οι διοικήσεις των δύο μεγαλύτερων γερμανικών τραπεζών, Deutsche και Commerzbank, που ανέπτυξαν επιχειρήματα κατά του QE, λέγοντας ότι δεν τονώνει την οικονομία, αλλά μεγαλώνει τις φούσκες στις αγορές.
Με τις απόψεις του Βάιντμαν φαίνεται να συμφωνεί και ο Φρανσουά Βιλρουά ντε Γκολό, ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, που ως τώρα συντασσόταν με τους κεντρικούς τραπεζίτες του Νότου. «Είναι αναγκαίο να το κάνουμε τώρα», διερωτήθηκε πρόσφατα, αναφερόμενος στην ποσοτική χαλάρωση. «Αυτή είναι η ερώτηση που πρέπει να συζητηθεί», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, αυτή την Πέμπτη.
Εκτός από το Γάλλο κεντρικό Τραπεζίτη, η Bundesbank έχει στο πλευρό της τους Βόρειους δορυφόρους της, την Ολλανδία την Αυστρία και την Εσθονία.
Αν και αυτή τη φορά ο «σούπερ Μάριο» γυρίσει την πλάτη σε αυτούς που εναντιώνονται στην ποσοτική χαλάρωση θα αποδειχθεί σε δύο 24ωρα. Κάποιοι διατείνονται πως ο Ιταλός τραπεζίτης είναι αποφασισμένος να προστατέψει το έργο του και την υστεροφημία του, έχοντας στρώσει το μονοπάτι για την κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα μετά και την αποχώρηση του από την Φρανκφούρτη. Το μόνο βέβαιο είναι πως ο Μάριο Ντράγκι θα λείψει πολύ στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς στις πιο κρίσιμες στιγμές της Ευρωζώνης λειτούργησε ως πυροσβέστης και προστάτης του ευρώ, καλύπτοντας τα κενά της πολιτικής ηγεσίας της Ε.Ε. Και πράγματι θα μείνει στην οικονομική ιστορία ως ο κεντρικός τραπεζίτης που έσωσε το ευρώ.