ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι στρατηγικές των «4» στην τελική ευθεία για την ηγεσία της ΝΔ

Οι στρατηγικές των «4» στην τελική ευθεία για την ηγεσία της ΝΔ
Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Άδωνις Γεωργιάδης και Απόστολος Τζιτζικώστας εισέρχονται στην τελική ευθεία της κούρσας για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας CNN Greece/Aristea Sfakianaki

Λιγότερο από ένας μήνας έχει απομείνει μέχρι τις εκλογές στη Νέα Δημοκρατία και, πλέον, οι τέσσερεις συνυποψήφιοι έχουν δείξει τη στρατηγική που σκοπεύουν να ακολουθήσουν.

Μεϊμαράκης – Ο θεσμικός και ενωτικός

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης -και εκ της θέσης του προέδρου του κόμματος- έχει αποφασίσει να κινηθεί θεσμικά με στοχευμένες παρεμβάσεις εντός και εκτός κοινοβουλίου. Είναι χαρακτηριστικό πως εδώ και αρκετό καιρό δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια για τα εσωκομματικά και επιλέγει να βάζει στο στόχαστρο την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα. Στόχος του κ. Μεϊμαράκη είναι να περάσει στους ψηφοφόρους της ΝΔ την εικόνα πως είναι ο μόνος που μπορεί να ασκήσει ουσιαστική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Παράλληλα, επιχειρεί να ενισχύσει το προφίλ του αρχηγού που θα εγγυηθεί την ενότητα της παράταξης την επόμενη μέρα.

Έχει επιλέξει να πραγματοποιεί συγκεκριμένες περιοδείες και επισκέψεις σε όλη την Ελλάδα, πολλές μάλιστα από αυτές δεν δημοσιοποιούνται και γίνονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ο ίδιος θεωρεί πως στις εκλογές θα βρεθεί αρκετά μπροστά από τους συνυποψηφίους του, ενώ φαίνεται να θεωρεί ως πιο δύσκολο αντίπαλό του τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Όπως λέει, πάντως, σε συνεργάτες του δεν ανησυχεί για το βράδυ των εκλογών, ενώ αμφισβητεί ανοιχτά το γεγονός ότι οι νέοι θα σταθούν στο πλευρό του περιφερειάρχη Μακεδονίας. Τον κ. Μεϊμαράκη επίσημα στηρίζουν οι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ και το μεγαλύτερο τμήμα του κομματικού μηχανισμού.

Τζιτζικώστας – Επίθεση κατά πάντων

Την εικόνα του «νέου» που βάζει απέναντί του το «παλιό» καλλιεργεί συστηματικά, πλέον, ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο περιφερειάρχης Μακεδονίας έχει τις τελευταίες μέρες διαφοροποιήσει τη στρατηγική του και δεν διστάζει να έρθει σε σύγκρουση με τον «κομματικό κορμό» της ΝΔ, βάζοντας στο κάδρο τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τη Ντόρα Μπακογιάννη και τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Τζιτζικώστας προκάλεσε εντύπωση με τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε κατά του πρώην πρωθυπουργού, ο ίδιος όμως θέλησε να κόψει κάθε συζήτηση πως στηρίζεται από τον κ. Σαμαρά, καθώς θεωρεί πως κάτι τέτοιο του ακυρώνει τη στρατηγική του «νέου και άφθαρτου» που ο ίδιος καλλιεργεί. Η αλήθεια είναι πως αρκετοί στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά στέκονται στο πλευρό του, όπως δίπλα του είναι και ο Ανδρέας Παπαμιμίκος με τους συνεργάτες του. Από εκεί και πέρα οι σχέσεις του με τον Αντώνη Σαμαρά ήταν ανύπαρκτες εδώ και πολύ καιρό, μετά και την απόφασή του να κατέβει για περιφερειάρχης κόντρα στον κ. Σαμαρά, ο οποίος είχε επιλέξει για αυτή τη θέση τον Γιάννη Ιωαννίδη.

Τον Απόστολο Τζιτζικώστα στηρίζει ένας πυρήνας νέων βουλευτών, πολλά νέα στελέχη στο κόμμα, όχι όμως και η ηγετική ομάδα της ΟΝΝΕΔ, που έχει σταθεί στο πλευρό του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Θα συνεχίσει τις περιοδείες του σε όλη τη χώρα, ενώ σκοπεύει να δώσει σειρά συνεντεύξεων με στόχο να παρουσιάσει τις θέσεις του και να απαντήσει, σύμφωνα με συνεργάτες του σε όσους τον κατηγορούν πως «κρύβεται».

Μητσοτάκης – Ο μόνος που ξέρει να διαχειριστεί τα προβλήματα της χώρας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να κρατήσει αποστάσεις από τη σφοδρή αντιπαράθεση που λαμβάνει χώρα στο εσωτερικό της Ν.Δ. Αν και ο ίδιος θεωρεί πως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν έχει τηρήσει το fair play, θέλει με τη στάση του να δείξει πως δεν μπαίνει στη λογική της εσωκομματικής εσωστρέφειας και πως μπορεί να διαφυλάξει την ενότητα της παράταξης την επόμενη μέρα.

Από εκεί και πέρα, το ισχυρό του χαρτί είναι, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, η εμπειρία που απέκτησε ως υπουργός τα προηγούμενα χρόνια και, κυρίως, το γεγονός ότι έχει να αποδείξει πως έκανε σημαντικό και ουσιαστικό έργο. Ο ίδιος σε συνομιλητές του τονίζει πως η ΝΔ δεν έχει ανάγκη από έναν αντι-Τσίπρα, αλλά από έναν ηγέτη που ξέρει και μπορεί να διαχειριστεί τα προβλήματα της χώρας μακριά από λαϊκισμούς. Ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά πως θα καταφέρει να είναι στο δεύτερο γύρο και εκεί βλέπει ως πιθανότερο αντίπαλό του τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Γεωργιάδης – Η έκπληξη της τελευταίας στιγμής

Πολλοί είχαν δει με σκεπτικισμό την κίνηση του Άδωνι Γεωργιάδη να είναι υποψήφιος την τελευταία μάλιστα στιγμή, στην κούρσα για τη διαδοχή της ΝΔ. Ο ίδιος θεωρεί πως εκφράζει ένα μεγάλο τμήμα της δεξιάς που δεν ικανοποιείται από τη στροφή της ΝΔ στο κέντρο τον τελευταίο καιρό, ενώ έχει ως ισχυρό χαρτί το γεγονός ότι πέρασε από «δύσκολα» υπουργεία, αφήνοντας έργο. Ο ίδιος πιστεύει πως οι ψηφοφόροι της ΝΔ θα εκτιμήσουν τις θέσεις του για « σκληρή δουλειά και καθαρές λύσεις» και έχει αποφασίσει να πάρει πάνω του το παιχνίδι με περιοδείες σε όλη τη χώρα και προσωπικές επαφές. Επενδύει μάλιστα σε πυρήνες υποστηρικτών του που έχουν δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα, ενώ είναι ο μόνος που έχει δημοσιοποιήσει μέχρι τώρα το κόστος της προεκλογικής του καμπάνιας, την οποία όπως λέει πληρώνει από την τσέπη του.