ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ 2019: Ο Μητσοτάκης δεν θα κάνει Εξεταστική Επιτροπή για το 2015

INTIME

Συναινετικός και σε χαμηλούς τόνους εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην 84η ΔΕΘ.

Σε συνέχεια της χτεσινής ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός προέβαλε την εικόνα μιας σοβαρής και καλά προετοιμασμένης κυβέρνησης που έχει το σχέδιο και την αυτοπεποίθηση να οδηγήσει τη χώρα σε γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η χώρα άλλαξε σελίδα στις 7 Ιουλίου, καθώς και ότι η σημερινή κυβέρνηση κοιτάζει στο μέλλον και όχι στο παρελθόν –το οποίο όμως δεν ξεχνάει. Απέφυγε επιμελώς να δημιουργήσει νέες εντάσεις ακόμα και σε «δύσκολα» θέματα όπως τα Εξάρχεια, και γενικά φρόντισε να κρατήσει τις ισορροπίες. Επιπλέον, δεν έδωσε πολλές ειδήσεις, μένοντας στις ήδη διατυπωμένες θέσεις της κυβέρνησης. Προφανώς, το επιτελείο του Μαξίμου λαμβάνοντας υπόψη και τις πολύ θετικές, για την κυβέρνηση, δημοσκοπήσεις, εκτιμά ότι ο κ. Μητσοτάκης κερδίζει από τους χαμηλούς τόνους.

Η Εξεταστική Επιτροπή

Η πιο σημαντική είδηση που προέκυψε από τη συνέντευξη Τύπου ήταν η έμμεση δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι δεν θα κάνει Εξεταστική Επιτροπή για το 2015. Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα μετατρέψει τη Βουλή σε βιομηχανία Εξεταστικών Επιτρόπων. Υπογράμμισε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 έχει κριθεί πολιτικά από τον λαό. Σημείωσε ότι κανείς δεν θα ξεχάσει τη δήθεν περήφανη διαπραγμάτευση που κόστισε πολύ στην οικονομία και εξέθεσε τη χώρα. Κατηγόρησε μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ για απίστευτη αλαζονεία και ασχετοσύνη. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κοιτάζει στο μέλλον, όχι στο παρελθόν. Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι οι Εξεταστικές είναι αρμοδιότητα της Βουλής που θα εξετάσει αν έρθει κάποιος φάκελος από τη Δικαιοσύνη. Προσέθεσε μάλιστα ότι αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει αυτός πρόταση για Εξεταστική.

Σε ό, τι αφορά την ταινία του Κώστα Γαβρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκη είπε ότι θα τη δει αν και τη θεωρεί μονομερή. Χαριτολογώντας, αναρωτήθηκε αν εμφανίζονται σε αυτήν ο κ. Καμμένος και ο κ. Πετσίτης.

Η ανάπτυξη

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι άσκησε πολιτική υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης την οποία προσπαθεί να διορθώσει η σημερινή κυβέρνηση, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά. Στόχος του όπως όπως είπε, είναι να προκαλέσει ισχυρό αναπτυξιακό κύμα. Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι οι παραγωγικοί φορείς ανταποκρίνονται στην πολιτική του όπως φαίνεται από την υπεραπόδοση των εσόδων και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

Η απάντηση στο CNN Greece

Σε ερώτηση του Βαγγέλη Γιακουμή για το CNN Greece, ο πρωθυπουργός είπε ότι οι πλειστηριασμοί πρέπει να στοχεύσουν τους οικονομικά πιο ισχυρούς. Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία.

Ανήγγειλε ότι θα φέρει προς ψήφιση το «ιταλικό πλαίσιο» για τα κόκκινα δάνεια. Επίσης, είπε ότι δεν γίνεται να παραμένουν στις διοικήσεις χρεοκοπημένων εταιριών οι παλιοί μέτοχοι που δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη για να βγουν οι επιχειρήσεις τους από το τέλμα.

Ο πρόεδρος και οι εκλογές

«Κάθε πράγμα στον καιρό του». Αυτή ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού στην ερώτηση αν θα στηρίξει εκ νέου τον Προκόπη Παυλόπουλο. Δήλωσε επίσης ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Αυτό που έχει όμως μεγαλύτερη σημασία είναι ότι αποσύνδεσε τον εκλογικό νόμο από τη συνταγματική αναθεώρηση. Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία απορρίπτει την απλή αναλογική Η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης θα ανοίξει στα τέλη Σεπτέμβρη και θα ολοκληρωθεί στο τέλος τους χρόνου.

Για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι δεν θέλει να δώσει παραπάνω δικαιώματα, αλλά να διευκολύνει όσους είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Γι’ αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο της επιστολής ψήφου. Πάντως ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα επιδιώξει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης.

Η εξωτερική πολιτική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι εξακολουθεί να θεωρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών εθνικά επιζήμια. Όπως όμως είχε πει στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησής της, από τη στιγμή που κυρώθηκε δεν μπορεί να αλλάξει και η κυβέρνησή του πρέπει να την εφαρμόσει. Σε σχετική ερώτηση, απάντησε ότι δεν έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον κ. Ζάεφ.

Θα συναντηθεί όμως με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο πρωθυπουργός είπε ότι θέματα όπως η κυπριακή ΑΟΖ και το προσφυγικό είπε ότι δεν είναι διμερή αλλά αφορούν τη σχέση ΕΕ-Τουρκίας. Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση στις χώρες μέλη του Σένγκεν που δεν δέχονται πρόσφυγες.

Άσυλο - Εξάρχεια

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την εφαρμογή της κατάργησης του ασύλου, αφού η αστυνομία ήδη έκανε επεμβάσεις στην ΑΣΟΕΕ Επιπλέον, κάλεσε τα πανεπιστήμια να καταθέσουν τις προστάσεις τους για το πώς θα περιορίσουν την πρόσβαση στα κτίρια τους.

Σε ό,τι αφορά τα Εξάρχεια, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η αστυνομία ήδη επιχειρεί στην περιοχή, πράγμα που σημαίνει ότι επανέρχεται η κανονικότητα. Το ζήτημα των Εξαρχείων δεν είναι όμως μόνο κατασταλτικό. Η γειτονιά πρέπει να αναγεννηθεί μέσω ενός σχεδίου ανάπλασης. Πρέπει να κρατήσει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της, αλλά να μην είναι άντρο ανομίας, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης