ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στο Κόμο: Μέτωπο Αριστεράς-Κέντρου σε όλη την Ευρώπη

Στο Φόρουμ του ιδρύματος Ambrosetti στη λίμνη Κόμο μίλησε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.

Το Φόρουμ «Intelligence in the world, Europe and Italy» του Ιδρύματος Ambrosetti οργανώνεται από 1975 και συγκεντρώνει αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, κορυφαίους εκπροσώπους ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, υπουργούς, βραβευμένους με Νόμπελ, επιχειρηματίες και τεχνοκράτες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε στο τραπέζι για τον «μετασχηματισμό της Ευρώπης». Στο ίδιο τραπέζι συμμετείχαν ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ, οι πρώην πρωθυπουργοί της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα και Μάριο Μόντι, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Μάριο Πρόντι, κι ο Γκερτ Βίλντερς, αρχηγός του ολλανδικού ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας.

Το μέτωπο

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μετώπου από τα αριστερά της Αριστεράς μέχρι το προοδευτικό Κέντρο, το οποίο θα προωθήσει προοδευτικές πολιτικές για να αντιμετωπιστούν οι επαπειλούμενες κρίσεις στο προσφυγικό, την οικονομία και τη ασφάλεια. Ο κ Τσίπρας είπε ότι: «Πριν πέντε χρόνια που είχα ξαναβρεθεί στο Κόμο, πολλοί πίστευαν ότι ο κίνδυνος για την Ευρώπη προέρχεται από την Αριστερά, αλλά αποδείχθηκε ότι προέρχεται από τη Δεξιά. Από την ακροδεξιά των Σαλβίνι και Λεπέν, τον εθνικό απομονωτισμό του Μπόρις Τζόνσον αλλά και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας.»

Το δίλημμα

«Η Ευρώπη σήμερα, όπως και η Ελλάδα τα περασμένα χρόνια, βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα μεταξύ εθνικιστικών πολιτικών και την παθητική αποδοχή νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Η λύση πρέπει να είναι η εξεύρεση εναλλακτικών πολιτικών που βασίζονται σε γενναίες, προοδευτικές και ευρωπαϊκές λύσεις», είπε ακόμα ο κ. Τσίπρας. Προσέθεσε ότι: «Η Ελλάδα κινήθηκε σε αυτή την κατεύθυνση όταν απέρριψε το Grexit αλλά προστάτεψε και την κοινωνία, στη διαπραγμάτευση για έξοδο από την οικονομική κρίση. Όταν υπερασπίστηκε τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο στο προσφυγικό, αλλά, παράλληλα, πάλεψε για συμφωνία με την Τουρκία προκειμένου να μειωθούν οι προσφυγικές ροές. Όταν συνεισέφερε στην ειρήνη στην περιοχή, απέναντι στον εθνικισμό, επιλύοντας το ονοματολογικό και κάνοντας σημαντικά βήματα και για την επίλυση του Κυπριακού.»

Τέσσερις τομείς

Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στην ΕΕ γιατί «συνεχίζει να παίρνει αποφάσεις με βραχυπρόθεσμη προοπτική και μόνο όταν έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια». Το ευρωπαϊκό μέτωπο που προτείνει ο κ. Τσίπρας θα προωθήσει «γενναίες ευρωπαϊκές προοδευτικές λύσεις» σε τέσσερις τομείς:

  1. Κοινωνική Ευρώπη και οικονομική σύγκλιση
  2. Ολοκληρωμένη πολιτική για τη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού με την αναθεώρηση του Δουβλίνου, δίκαιο καταμερισμό φιλοξενίας και συγκροτημένη πολιτική με χώρες προέλευσης και διέλευσης Ασίας και Αφρικής.
  3. Εκδημοκρατισμός των ευρωπαϊκών θεσμών.
  4. Πιο δυναμική ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική υπέρ της ειρήνης και κατά του εθνικισμού, ειδικά στη γειτονιά της. Στο πλαίσιο αυτό, η Ε.Ε. θα πρέπει να έχει πιο ενεργό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία".

Στήριξη στην ιταλική κυβέρνηση

Κλείνοντας τη παρέμβασή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, καλωσόρισε τη νέα ιταλική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι "η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει σε γενναίες προοδευτικές λύσεις χωρίς μια προοδευτική και φιλοευρωπαϊκή Ιταλία. Ελλάδα και Ιταλία πρέπει να συμπορευτούν σε αυτή την κατεύθυνση, μεταξύ άλλων και μέσω της Συνόδου για τις ευρωπαϊκές χώρες του Νότου, αλλά και διμερώς σε συνέχεια του πρώτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα το 2017.

Στο περιθώριο του Φόρουμ ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τη Χίλαρι Κλίντον

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης