ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ασφυξία στη Μόρια: 10.000 άτομα σε άθλιες συνθήκες - 424 νέες αφίξεις σήμερα

Ασφυξία στη Μόρια: 10.000 άτομα σε άθλιες συνθήκες - 424 νέες αφίξεις σήμερα
ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME

Παρά τη μετακίνηση 1.500 προσφύγων στην ενδοχώρα, οι διαμένοντες στη Μόρια φτάνουν τους 10.000.

Σύμφωνα με το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων Μετανάστευσης και Ασύλου, στις 5/9 έμεναν στη Μόρια 9.649 άτομα όταν η χωρητικότητα του στρατοπέδου φτάνει τις 3.000. Να σημειωθεί ότι το αποχετευτικό σύστημα της Μόριας επαρκεί για κάποιες εκατοντάδες άτομα.

Άλλοι 424 νέοι αιτούντες άσυλο έφτασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 12 το μεσημέρι σήμερα Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου. Στη Μυτιλήνη έφτασαν 178 άτομα, στη Χίο 114 και στη Σάμο 132, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αφίξεις συνεχίζονται. Αντίστοιχα χθες, Παρασκευή, στα νησιά του βορείου Αιγαίου πέρασαν 175 άτομα, 80 στη Μυτιλήνη, 25 στη Χίο και 70 στη Σάμο.

8.933 αφίξεις τον Αύγουστο

Η ΜΚΟ Rescue Support Aegean έδωσε στη δημοσιότητα τα συνολικά στοιχεία των αφίξεων για τον Αύγουστο. Τον περασμένο μήνα έφτασαν 8.933 έναντι 3.616 τον Αύγουστο του 2018. Το στοιχείο που κάνει ίσως μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι ο αριθμός των αφίξεων μόνο τον Αύγουστο ξεπερνάει συνολικά τη χωρητικότητα των στρατοπέδων στα νησιά.

Die Welt: Η ΕΕ δεν έχει λύσει το προσφυγικό

Το αδιέξοδο που προδιαγράφεται στο προσφυγικό, συνοψίζεται από την Die Welt. Στο σχόλιο της έγκυρης γερμανικής εφημερίδας το οποία αναπαράγεται από την Deutsche Welle, αναφέρεται:

«Η ΕΕ δεν έχει επιλύσει το προσφυγικό ζήτημα. Εάν αποτύχουν οι συμφωνίες που έχει συνάψει με μοναρχίες, αυταρχικά καθεστώτα και δικτατορίες στην άλλη πλευρά της Μεσογείου, θα απομείνει χωρίς σχέδιο. Αυτό αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά: η Τουρκία αφήνει και πάλι περισσότερους μετανάστες να εισέλθουν στην Ελλάδα και ο πρόεδρος Ρετζέπ Tαγίπ Ερντογάν απειλεί να 'ανοίξει τις πόρτες', εάν η ΕΕ δεν ικανοποιήσει αιτήματά του στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Η Ελλάδα δεν μπορούσε να διαχειριστεί ούτε καν τις μειωμένες- τον τελευταίο καιρό- αφίξεις. Εάν μία μέρα η Τουρκία ανοίξει πραγματικά τα σύνορα, αυτό θα υπερβεί τις αντοχές του ελληνικού συστήματος ασύλου».

Οι δηλώσεις Ερντογάν

Σε χτεσινές δηλώσεις του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συσχέτισε το θέμα των προσφύγων με τη «ζώνη ασφαλείας» στο συριακό Κουρδιστάν. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Λέμε στους Ευρωπαίους, ας μεταφέρουμε τους πρόσφυγες σε ζώνες ασφαλείας εκεί. Δώστε μας επιμελητειακή υποστήριξη και μπορούμε να πάμε εκεί να χτίσουμε σπίτια σε βάθος 30 χιλιομέτρων στη βόρεια Συρία. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να τους προσφέρουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Είτε θα συμβεί αυτό είτε, διαφορετικά, θα πρέπει να ανοίξουμε τις πόρτες. Είτε δίνετε υποστήριξη είτε, μας συγχωρείτε, αλλά δεν θα σηκώσουμε αυτό το βάρος μόνοι».

Αυτή τη στιγμή ζουν στην Τουρκία 3.600.000 Σύροι πρόσφυγες. Ενδεχόμενη εγκατάσταση Σύρων προσφύγων στη «ζώνη ασφαλείας» θα αλλάξει τη δημογραφική σύνθεση μιας περιοχής στην οποία κυριαρχούν οι Κούρδοι.

Επίθεση Σακελλαρίδη στη κυβέρνηση

Εντωμεταξύ, επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε σήμερα ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης για τις αλλαγές στο σύστημα ασύλου που ανακοίνωσε το ΚΥΣΕΑ. Μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο επικεφαλής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας υπογράμμισε ότι:

«Εικάζω ότι στην κυβέρνηση πίστευαν πως, καταργώντας τις δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου, θα μπορούσαν να επιταχύνουν τις διαδικασίες. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, προδίδει μια μη επαρκή γνώση του ζητήματος, για να το πω ευγενικά. Μου κάνει εντύπωση πως στο ΚΥΣΕΑ η διατύπωση ήταν «κατάργηση των δευτεροβάθμιων επιτροπών και άμεση επιστροφή στις χώρες προέλευσης».

Ταυτόχρονα γίνεται λόγος για «συμφωνία με το κοινοτικό δίκαιο. Πρόκειται για τεράστια αντίφαση, αυτό είναι ασυμβίβαστο με το κοινοτικό κεκτημένο. […] Το δικαίωμα στο άσυλο είναι θεμελιώδες δικαίωμα το οποίο δεν μπορεί να παραβιαστεί σε καμία περίπτωση».