ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι κρύβει η δήλωση Λαγκάρντ για πλεονάσματα και η κόντρα Μαξίμου - ΣΥΡΙΖΑ

INTIME / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Σε νέο κύκλο αντιπαράθεσης με αφορμή τα πρωτογενή πλεονάσματα εισέρχονται κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, την επομένη της θετικής για την Ελλάδα δήλωσης της Κριστίν Λαγκάρντ και λίγες ώρες προτού ο πρωθυπουργός ξεδιπλώσει στη ΔΕΘ το πακέτο μέτρων, σημαντικό μέρος του οποίου προέρχεται από τον δημοσιονομικό χώρο που φιλοδοξεί να δημιουργήσει προοδευτικά η μείωσή τους.

Η νέα σιδηρά κυρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διατύπωσε την άποψη ότι οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% στους οποίους έχει δεσμευτεί η Ελλάδα πρέπει να επανεξεταστούν με μεγάλη προσοχή, καθώς όπως τόνισε συνιστούν «υπερβολική πίεση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στην οποία στοχεύαμε».

Όπως είναι φυσικό τα λόγια της Κριστίν Λαγκάρντ προκάλεσαν συγκρατημένη αισιοδοξία στο μέγαρο Μαξίμου. Και αυτό διότι η κ. Λαγκάρντ θα βρίσκεται τα επόμενα χρόνια στο τιμόνι ενός εκ των ισχυροτέρων θεσμών. Παράλληλα, η κυρία Λαγκάρντ βρίσκεται σε ανοιχτό δίαυλο τόσο με την Ανγκελα Μέρκελ όσο και με το Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Έτσι με τη συγκεκριμένη διατύπωση η Γαλλίδα άνοιξε τη συζήτηση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στους Ευρωπαϊκούς κόλπους αυτή τη φορά. Σημειώνεται πως η ΕΚΤ είναι μεταξύ των θεσμών που συμμετέχουν στη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ελλάδας και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Κυβερνητικές πηγές πάντως κρατούν τη χρονική συγκυρία των δηλώσεων, δεδομένου πως έλαβαν χώρα αμέσως μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου διεθνών επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Παρίσι, Βερολίνο και Χάγη.

Ενδεικτική της κυβερνητικής ικανοποίησης και η χθεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί μεθοδικά και επίμονα να δημιουργήσει τις αναγκαίες και ικανές συνθήκες για την επίτευξη αυτού του στόχου» και πρόσθεσε ότι με βάση τις δηλώσεις Λαγκάρντ «δημιουργείται μία θετική δυναμική προς την επιθυμητή κατεύθυνση από τους ηγετικούς κύκλους των θεσμών».

Αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας χαρακτήρισε σήμερα στον ΣΚΑΪ θετική την δήλωση της πρώην διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υπέρ της χαλάρωσης των δημοσιονομικών στόχων, στην οποία ωστόσο η κα Λαγκάρντ διευκρίνισε ότι εκφράζει τις θέσεις του ΔΝΤ κι όχι της Ευρωτράπεζας.

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει μείωση του στόχου κοντά στο 2% το 2021, αφότου κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων μέσω τήρησης των συμφωνηθέντων και υλοποίησης μεταρρυθμίσεων.

Στο μεταξύ στον απόηχο του υποστηρικτικού μηνύματος της Κριστίν Λαγκάρντ για την ανάγκη σημαντικά χαμηλότερων στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,54% με πτώση 1,8%, «σπάζοντας» το ιστορικό χαμηλό του 1,55% που είχε σημειώσει στις 29 Αυγούστου, φέρνοντας έτσι το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου 65% χαμηλότερα από τις αρχές του έτους.

«Πυρά» από τον ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως στο ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν αφορμή να επιτεθούν εκ νέου στην κυβέρνηση. Πηγές της Κουμουνδούρου επεσήμαναν πως οι θέσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι γνωστές και συνοδεύονται πάντα από σκληρά μέτρα. «Η κυβέρνηση αντί να πανηγυρίζει για τις γνωστές θέσεις της κα Λαγκάρντ, να μας απαντήσει στο πώς αντιλαμβάνονται τη συζήτηση περί πλεονασμάτων: τη συνδέουν με μέτρα λιτότητας ή την παραπέμπουν στο μέλλον για μετά το 2021», ανέφεραν οι ίδιες πηγές από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, καλώντας την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να τοποθετηθεί για το «αν συμφωνεί με την πάγια θέση του ΔΝΤ για μέτρα λιτότητας, τα οποία πρέπει να συνοδεύουν αυτή τη μείωση των πλεονασμάτων», ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να αποκρούσει αντίστοιχα μέτρα.

Ενώ και από τη μεριά του ο Πάνος Σκουρλέτης υποστήριξε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real FM ότι η θετική πραγματικότητα στην οικονομία πιστώνεται στις προσπάθειες της προηγούμενης κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι «γεννάται το ερώτημα τι θέλει, τελικά, να κάνει (η κυβέρνηση); Θέλει στο όνομα μιας μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων - που έχει ανοίξει ως θέμα λόγω της πραγματικότητας που δημιουργήσαμε εμείς στην οικονομία- να περάσει από το "παράθυρο" όσα δεν μπόρεσαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι δανειστές, στο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων που έχουν έναν ευθύ αντικοινωνικό χαρακτήρα; Αναφέρομαι σε όλα αυτά που βλέπουμε στον εργασιακό τομέα».

Να σημειωθεί πως η κόντρα της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων είχε ξεκινήσει ήδη μια μέρα πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Βερολίνο, όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως το θέμα των πλεονασμάτων η κυβέρνηση θα το ανοίξει μετά το 2021. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιτεθεί εκείνες τις μέρες στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως είχε κάνει σημαία του για τρία ολόκληρα χρόνια τη μείωση των πλεονασμάτων και κατέβασε τον πήχη ενόψει του ταξιδιού του στο Βερολίνο, μετά την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς πριν λίγες μέρες στο Παρίσι.

Γενικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί για υποκριτική στάση τη Νέα Δημοκρατία στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, υποστηρίζοντας πως η σχετική συζήτηση θα έπρεπε να έχει ήδη ξεκινήσει από τη στιγμή που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαμορφώσει όλες τις προϋποθέσεις για μια επιτυχή διαπραγμάτευση, με βασικό όπλο το σημαντικό αποθεματικό που διασφαλίζει τις υποχρεώσεις έναντι του χρέους.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιμένει πως η στρατηγική της είναι πρώτα η ανάκτηση της αξιοπιστίας και μετά η συζήτηση για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτό αναμένεται να υποστηρίξει στην ομιλία του στη ΔΕΘ το Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της οποίας θα ανοίξει τη βεντάλια των φοροελεφρύνσεων που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση. Και βεβαίως στο πίσω μέρος του μυαλού του ο πρωθυπουργός έχει το δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί από την προσδοκώμενη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης