ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Εθνικό δράμα το Μάτι - Υποχρέωση σε νεκρούς και ζωντανούς η λήψη μέτρων

ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ως υποχρέωση της κυβέρνησης απέναντι σε όσους έχασαν τη ζωή τους στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και τους συγγενείς τους, χαρακτήρισε ο Κωστής Χατζηδάκης τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων και επειγουσών προβλημάτων.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος στη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση άμεσων κινδύνων και αναγκών στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, κατέθεσε στοιχεία που δείχνουν καθυστερήσεις στην υπόθεση αυτή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τα 38 εκατ. ευρώ που έχουν συγκεντρωθεί στον ειδικό λογαριασμό αρωγής, δεν αξιοποιήθηκαν τα 31 εκατ. ευρώ, ενώ από τις τις 415 κατεδαφίσεις που έπρεπε να γίνουν, μόνο 61 προχώρησαν.

«Υπήρχαν και υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να αγοράσουν ακίνητα και δεν μπορούν, επειδή δεν προχωρούν οι κατεδαφίσεις», είπε και πρόσθεσε πως από τις 2.330 αιτήσεις αποκατάστασης εκδόθηκαν εντολές μόνο για 44 και από τις 880 περιπτώσεις κατασκευών δόθηκαν άδειες μόνο για 342.

Ο Κωστής Χατζηδάκης διαβεβαίωσε ακόμη, πως η δέσμευση της κυβέρνησης για 5ετή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα τηρηθεί και πως ο ίδιος θα αναφερθεί εκτενώς στο θέμα στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής τη Δευτέρα.

Η συζήτηση κινήθηκε σε ήπιους τόνους με τον κ. Χατζηδάκη να επισημαίνει πως επρόκειτο για ένα μεγάλο εθνικό δράμα στο οποίο πρέπει όλοι να είναι συγκρατημένοι.

«Η κυβέρνηση δεν κομπάζει για το ότι έφερε με ΠΝΠ κάποια επείγοντα μέτρα. Ήταν υποχρέωσή της απέναντι στους νεκρούς και τους ζωντανούς. Απέναντι στην συνείδησή μας ήταν υποχρέωση να κινηθούμε με ταχύτητα και είναι δική σας υποχρέωση να μας ελέγχεται για το αν κάνουμε καλά την δουλειά μας. Ό,τι κάναμε, το κάναμε γιατί υπήρχαν καθυστερήσεις», είπε.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Χρήστος Σπίρτζης ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την καθυστέρηση στον καθαρισμό του οικοπέδου που είχε συσσωρευτεί καύσιμη ύλη, σημείωσε ωστόσο, πως είχε καθαριστεί τρεις φορές στο παρελθόν.

«Ακούγεται ότι τα προϊόντα αυτά κάηκαν. Αν κάηκαν, το Δασαρχείο δεν έδειξε τον ζήλο που έδειξε στην προηγούμενη κυβέρνηση και ταλαιπώρησε τους κατοίκους. Γιατί δεν έδειξε αυτό τον ζήλο. Θέλω απάντηση τι έγιναν τα προϊόντα καύσης», ανέφερε με τον υπουργό Περιβάλλοντος να απαντά ότι έγινε καύση σε υψικάμινο όπως προβλέπει η νομοθεσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης