ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας- Μητσοτάκης: Συνάντηση σε «πολικό» κλίμα

Σε κλίμα πόλωσης πραγματοποιείται η πρώτη συνάντηση Τσίπρα- Μητσοτάκη με φόντο το ασφαλιστικό, τις προσλήψεις στο Δημόσιο αλλά και το ναυάγιο, όπως διαφαίνεται, για το ΕΣΡ.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν προτίθεται να συναινέσει
με το ασφαλιστικό και τις περικοπές συντάξεων ενώ και το Μαξίμου έχει χαμηλές προσδοκίες.

Η συνάντηση, ουσιαστικά θα είναι εθιμοτυπικού χαρακτήρα καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ θα δεσμευτεί πως θα προσφέρει συναίνεση μόνον για την συνταγματική αναθεώρηση. Ειδικά στο ασφαλιστικό, ο κ. Μητσοτάκης θα διατυπώσει κάθετη διαφωνία με την αύξηση των εισφορών και τις επιβαρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο κ. Τσίπρας μέσω της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για το ασφαλιστικό θα επιχειρήσει να "εκθέσει" τον κ. Μητσοτάκη και να αποδείξει ότι ο ρόλος του «μεταρρυθμιστή» που διεκδικεί δεν τού ταιριάζει.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα προκαλέσει τον νέο πρόεδρο της ΝΔ να πάρει θέση και για το θέμα της αξιολόγησης.

Ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να οδηγήσει την συζήτηση και στον εκλογικό νόμο θέμα για το οποίο η ΝΔ υπό τον κ. Πλακιωτάκη είχε διαφωνήσει στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν φαίνεται διατεθειμένος να μπει σε αυτή τη φάση και κυρίως σε αυτή τη συνάντηση σε μια συζήτηση επί της ουσίας των θεμάτων.

Ενδιαφέρον θα έχουν και οι επαφές του κ. Μητσοτάκη, την Πέμπτη και την Παρασκευή με τον Σταύρο Θεοδωράκη και την Φώφη Γεννηματά, ιδίως μετά τις ζυμώσεις που κυοφορούνται στο παρασκήνιο για συνεργασίες.

Λάδι στη φωτιά με δύο ανακοινώσεις

Λίγη ώρα πριν το πρώτο τετ-α-τετ Τσίπρα-Μητσοτάκη πάντως το κλίμα πυροδότησαν δύο ανακοινώσεις.

Αρχικά ο νέος εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας της για έφοδο κατάληψης του κράτους. Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι: «την ώρα, που βάλλεται η ανάπτυξη και η εργασία, την ώρα που χάνονται κάθε μέρα δουλειές, το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προκαλεί την κοινωνία. Αυτό που όλοι βλέπουμε είναι έφοδος κατάληψης του Κράτους. Παντού 'σύντροφοι', συγγενείς και φίλοι της εξουσίας» για να προσθέσει: «σε μόνο δύο μήνες διπλασίασαν τους μετακλητούς στα υπουργεία. Αποκεφάλισαν διοικήσεις νοσοκομείων. Μεθόδευσαν έκτακτες κρίσεις στην Αστυνομία. Να γιατί αποκήρυξαν την αριστεία. Εμείς επιμένουμε στην αριστεία και στην αξιοκρατία».

Άμεση ήταν η απάντηση του Μαξίμου καθώς με ανακοίνωσή της η κυβέρνηση κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη για «θατσερισμό», σπέκουλα και λαϊκισμό και προσθέτει:

«Στη ΝΔ δεν έχουν μετακλητούς υπαλλήλους όπως προβλέπει ο Νόμος; Δεν είναι άνθρωποι της εμπιστοσύνης τους; Δεν ξέρουν ότι η θητεία τους λήγει αυτόματα με την λήξη της θητείας των προϊσταμένων τους; Όσο για τους κλαυθμούς «για τις δουλειές που χάνονται» ας πάνε αλλού να τα πούνε αυτά. Οι άνθρωποι που σχεδίασαν 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο και την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, δύσκολα θα πλασάρουν τον θατσερισμό τους ως κοινωνική ευαισθησία. Οι άνθρωποι που επιχείρησαν να επιβάλλουν τους κολλητούς τους ως ισόβιους διοικητές στο Δημόσιο, ένα μήνα πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου, ας μην μιλάνε για κρατισμό και βολεμένους. Το κόμμα των θαλασσοδανείων – τα οποία πληρώνει ο ελληνικός λαός – ας χαμηλώσει τους τόνους. Λίγη αιδώς δεν βλάπτει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης