ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Βήμα πίσω για τα πλεονάσματα ή αλλαγή στρατηγικής;

Μητσοτάκης: Βήμα πίσω για τα πλεονάσματα ή αλλαγή στρατηγικής;
ΙΝΤΙΜΕ/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Θετικά αποτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρώτο κύκλο των διεθνών επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Ο βασικός στόχος επετεύχθη», λένε κυβερνητικές πηγές, καθώς ο πρωθυπουργός στις συναντήσεις με Άνγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν κατάφερε να ενισχύσει περαιτέρω την αξιοπιστία της χώρας και να εξασφαλίσει τη στήριξή τους αναφορικά με το πρόγραμμα που υλοποιεί η κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά στο ραντεβού με την Γερμανίδα καγκελάριο, συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν πως τα μηνύματα είναι ευοίωνα, δεδομένου πως συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα, με την Α. Μέρκελ να δείχνει διάθεση για διάλογο και συνεργασία.

Το διαφορετικό στοιχείο της συγκεκριμένης συνάντησης, σε αντίθεση με αυτές των προηγούμενων ετών, είναι πως τα δεδομένα είναι για την Ελλάδα έχουν αλλάξει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πήγε με την πλάτη στον τοίχο, καθώς ούτε να εκταμιευτεί κάποια δόση ζήτησε ούτε να υπάρξει μια πιο χαλαρή στάση στην εφαρμογή του προγράμματος στήριξης.

Στον αντίποδα, ο πρωθυπουργός μετέβη με άλλον αέρα στο Βερολίνο και βασική του επιδίωξη ήταν να πείσει την κ. Μέρκελ πως η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που είναι απαραίτητες, προκειμένου η χώρα να εισέλθει σε τροχιά ουσιαστικής ανάκαμψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην άρση των capital controls, στο ράλι των ελληνικών ομολόγων που υποδηλώνει την ελαχιστοποίηση του country risk της χώρας, στις εξελίξεις γύρω από την επένδυση στο Ελληνικό και στη βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών.

Αυτό που ήθελε να εξάρει είναι πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε τομές σε όλα τα επίπεδα, θα ξεφύγει από τις αγκυλώσεις τους παρελθόντος, προκειμένου να γίνει ένα επενδυτικό turn around story. Tότε, μόνο η οικονομία θα μπορέσει να αναπτυχθεί με σημαντικούς ρυθμούς και να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη απέναντι στη χώρα.

Και γνωρίζει πολύ καλά ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του πως όσο πιο ισχυρή είναι η ανάπτυξη στην Ελλάδα, τόσο πιο βιώσιμο θα καταστεί το ελληνικό χρέος, οπότε θα ανοίξει ο δρόμος για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το θέμα των πλεονασμάτων μετατίθεται για αργότερα και βεβαίως οποιαδήποτε συζήτηση θα ξεκινήσει στο Eurogroup, το οποίο είναι αρμόδιο να λαμβάνει αποφάσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Πάντως, η αντιπολίτευση εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο Βερολίνο ότι πρώτα η κυβέρνηση θα χτίσει την αξιοπιστία της χώρας και στη συνέχεια θα διαπραγματευθεί για τη μείωση των πλεονασμάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του ανέφερε πως ο κ. Μητσοτάκης «ξέχασε» τα πρωτογενή πλεονάσματα κατά τη συνάντησή του με την καγκελάριο Μέρκελ, ενώ και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έσπευσε να υποστηρίξει ότι προεκλογικά η ΝΔ υποστήριζε ότι θα έθετε άμεσα το ζήτημα και τώρα το παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες.

Το ΚΙΝΑΛ, από την πλευρά του, σχολιάζοντας τη συνάντηση Μητσοτάκη-Μέρκελ, καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι δεσμεύτηκε για πιστή τήρηση των υποχρεώσεων του μνημονίου Τσίπρα για τα εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα.

Από το Μαξίμου διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει ακριβώς ότι υποσχέθηκε προεκλογικά. Βάζει τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης, ενισχύει την αξιοπιστία της και δημιουργεί τις συνθήκες για να διεκδικήσει η χώρα χαμηλότερα πλεονάσματα από το 2021 και μετά. Μέχρι τότε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κινείται με γρήγορους ρυθμούς στο μέτωπο της οικονομίας, των επενδύσεων και της βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη και να είναι ισότιμος συνομιλητής στους ευρωπαϊκά σαλόνια.