ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σχέδιο αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ: Το όνομα, το «αγκάθι» και το «επικοινωνιακό εμπάργκο»

ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Με έκδηλο το ενδιαφέρον του Αλέξη Τσίπρα να διαμορφώσει τον πολιτικό φορέα που ηγείται σε ένα κόμμα μεγαλύτερο και πιο ευθυγραμμισμένο με την κοινωνία, χωρίς αγκυλώσεις, στρεβλώσεις, οργανωτικούς και ιδεολογικούς περιορισμούς, συνεδρίασε στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ με τα μέλη της Προοδευτικής συμμαχίας για να αποφασίσουν τα κοινά βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε το σχέδιο αλλαγής του κόμματος να πάρει σάρκα και οστά. 

Πολλοί εκ των παρισταμένων έκλεισαν το κεφάλαιο που λέγεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να αλλάξει όνομα με τον Αλέξη Τσίπρα να συμφωνεί: «Από τη στιγμή που στις εκλογές είχαμε ένα καλό αποτέλεσμα και ο συνδυασμός "ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία" θεωρητικά έχει πετύχει, δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσουμε σε αλλαγή ονόματος» ειπώθηκε. Ενώ, αντίθετα, ο κ. Τσίπρας, όταν τέθηκε το θέμα του τρόπου εκλογής των κομματικών οργάνων και, άρα, και της ηγεσίας, δεν απέκλεισε το σενάριο της εκλογής από τη βάση αλλά ούτε και το αντίθετο, αφήνοντας προς το παρόν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα .

«Να μην βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο» είπε ο πρώην πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι το Συνέδριο θα αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα εκλεγούν τα νέα κομματικά όργανα.

Το σημείο διαφωνίας ΣΥΡΙΖΑ και Προοδευτικής συμμαχίας

Εκείνο που απασχόλησε αρκετή ώρα τη συνεδρίαση και που θεωρείται το πιο ακανθώδες θέμα ανάμεσα στα μέλη της Προοδευτικής συμμαχίας και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τα νέα μέλη που θα κληθούν να εγγραφούν μαζικά στο νέο φορέα, που θα ενταχθούν οργανωτικά, στις υφιστάμενες δομές του ΣΥΡΙΖΑ , δηλαδή στις υπάρχουσες οργανώσεις του, ή σε νέες μεικτές οργανώσεις. Πάνω σε αυτό τον προβληματισμό ειπώθηκε ότι αρκετοί που θέλουν να συμμετάσχουν στο νέο εγχείρημα, δεν θέλουν να συμμετάσχουν οργανωτικά με την «ταμπέλα» του ΣΥΡΙΖΑ αλλά σε μια ευρύτερη δομή. Ο κ. Τσίπρας το έχει αντιληφθεί πλήρως αλλά πρέπει να αντιμετωπίσει και το ίδιο του το κόμμα που φαίνεται να μην υιοθετεί την συγκεκριμένη οργανωτική διάταξη.

Σύμφωνα με την πρόταση, θα πρέπει να υπάρχει αντιστοίχιση της κοινωνίας με τις οργανωτικές δομές του νέου φορέα είτε ανά νομό, είτε ανά κλάδο είτε ανά γεωγραφική κατανομή. Διαφορετικά, δεν μπορεί το συνολικό εγχείρημα να έχει θετικά αποτελέσματα καθώς, αν υιοθετηθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ , τότε πολύ απλά θα συνεχιστεί η πολιτική δυσαρμονία του κόμματος στις περιοχές αυτές που δέχθηκε μεγαλύτερη πολιτική υποχώρηση των δυνάμεών του ή ήττα στις εκλογές.

Επομένως μέσα από τη διαχείριση τής ήττας στις περιοχές που ήταν μεγαλύτερη, θα πρέπει να υπάρξουν ενισχύσεις με οργανώσεις του κόμματος που θα έχουν σχέση με τις τοπικές κοινωνίες.

Ο υπαινιγμός του Π. Σκουρλέτη

Στην συνεδρίαση παρέστη, εκτός του κ. Χαρίτση, και ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης που άκουγε με μεγάλη προσοχή τις εισηγήσεις των μελών της Προοδευτικής συμμαχίας - χωρίς ωστόσο να γίνει καμία συζήτηση σε ό,τι αφορά το θέμα της παραμονής του ή όχι στη θέση του γραμματέα. Μόνο κάποια στιγμή, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, κάποιος εν είδει χιούμορ και επευθυνόμενος στον κ. Σκουρλέτη, του είπε ότι έχει «μαυρίσει λόγο καλοκαιριού» κι εκείνος απάντησε, λίγο πριν φύγει για τη βουλή για να απαντήσει στο θέμα της ΔΕΗ, ότι «πάλι καλά που είπε ότι είναι από διακοπές και όχι γιατί έφαγα ξύλο…».

Τσίπρας: Μας κάνουν εμπάργκο τα ΜΜΕ

Σε ό,τι αφορά στο συνολικό πολιτικό περιβάλλον, ο κ. Τσίπρας διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση διαθέτει ένα επικοινωνιακό μπαράζ σε ΜΜΕ, τονίζοντας πως «η παράταξή του δέχεται επικοινωνιακό εμπάργκο και δεν αναδεικνύονται οι θέσεις του».

«Οφείλουμε λοιπόν να οργανώσουμε τις δομές αυτές μέσα από κοινωνικές διεργασίες έτσι ώστε τα μέλη μας να έχουν πρόσβαση στην πληροφόρηση» ήταν το πρώτο που απαντήθηκε στην επισήμανση του Αλέξη Τσίπρα για επικοινωνιακό μπαράζ της κυβέρνησης και αποκλεισμό του ιδίου από ΜΜΕ. «Πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο που να απαντά συνολικά στην διχαστική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας» ήταν επίσης μια ακόμη επισήμανση που ειπώθηκε κατά τη σύσκεψη στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ.

Στη συνάντηση με την προοδευτική συμμαχία, αποφασίστηκε επίσης μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου να διαμορφωθεί με τη συμβολή όλων ένα κείμενο, το οποίο θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη μέχρι την μετεξέλιξη του κόμματος στο νέο φορέα. Ένα κείμενο που θα απαντά με ποιον τρόπο, πολιτικά και οργανωτικά, θα γίνει η μετάβαση του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα πιο κεντρογενές κόμμα και με βάση τη νέα αυτή διακήρυξη να συμφωνηθεί από κοινού και από τις δύο πλευρές (ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική συμμαχία) η οργανωτική δομή και το οργανόγραμμα που θα ισχύσει και να επιταχυνθεί και η δημιουργία της ΚΟΕΣ για την διοργάνωση του Συνεδρίου που θα αποφασίσει για τα πάντα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης