Πέτσας: Ανοιχτό το θέμα Εξεταστικής Επιτροπής για τα capital controls
Το σημερινό briefing του κυβερνητικού εκπροσώπου έβγαλε είδηση.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο διερεύνησης του πώς φτάσαμε στα capital controls ο Στέλιος Πέτσας έδωσε την εξής απάντηση: «Η κυβέρνηση διατηρεί όλες τις επιλογές στο τραπέζι. Η Ολομέλεια της Βουλής ξεκινά τις εργασίες της τον Οκτώβριο, μέχρι τότε υπάρχουν άλλα θέματα».
Η απάντηση του κ. Πέτσα είναι στο ίδιο μήκος κύματος με το περιεχόμενο της χτεσινής διαρροής του Μαξίμου για την άρση των capital controls.
«Από τον Ιανουάριο του 2015 η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε κρίση εμπιστοσύνης και εκροή δεκάδων δισεκατομμυρίων καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες. Αποκορύφωμα της καταστροφικής αυτής πολιτικής ήταν το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών την 28η Ιουνίου του 2015 και η δραματική, αναγκαστική επιβολή περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών και στην εν γένει κίνηση κεφαλαίων», είπε χτες πηγή του Μαξίμου.
Οι συνέπειες
Στην εισαγωγική τοποθέτησή του σήμερα ο Στέλιος Πέτσας επανέλαβε εκ νέου τη χτεσινή εκτίμηση του πρωθυπουργού ότι με την πλήρη άρση των capital controls κλείνει ένας κύκλος αβεβαιότητας και ανοίγει ένας αισιοδοξίας. Έχει ιδιαίτερη σημασία η αναφορά που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στις συνέπειες των capital controls.
Συγκεκριμένα, ο κ. Πέτσας είπε:
«Από τον Ιανουάριο του 2015 η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε κρίση εμπιστοσύνης και εκροή δεκάδων δισεκατομμυρίων καταθέσεων από τις Ελληνικές τράπεζες. Αποκορύφωμα της καταστροφικής αυτής πολιτικής ήταν το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών την 28η Ιουνίου του 2015 και η δραματική, αναγκαστική επιβολή περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών και στην εν γένει κίνηση κεφαλαίων».
Η περιγραφή του κ. Πέτσα μοιάζει με σκεπτικό συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής.
Το ρίσκο
Όταν λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι «το θέμα είναι ανοιχτό» σημαίνει ότι η Εξεταστική είναι πολύ πιθανή –χωρίς βέβαια να έχει αποφασιστεί ακόμα.
Τη συγκρότησή της την έχει υποσχεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και την επιθυμεί ιδιαίτερα ο Αντώνης Σαμαράς, όπως άλλωστε και ο κομματικός μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο, η Εξεταστική ενέχει σοβαρό ρίσκο διότι στο παρελθόν (ακόμα και το πολύ πρόσφατο) ανάλογες κινήσεις εντέλει συσπείρωσαν την αντιπολίτευση η οποία πάντοτε κάνει λόγο σε αυτές τις περιπτώσεις για ρεβανσισμό και πολιτικές διώξεις.
Είναι μεγάλη η απόσταση μεταξύ πολιτικής και ποινικής ευθύνης.