ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ασφαλιστικό: Θεσμοί, αντιπολίτευση και κοινωνία απέναντι στην κυβέρνηση

Ασφαλιστικό: Θεσμοί, αντιπολίτευση και κοινωνία απέναντι στην κυβέρνηση

 Στην πιο κρίσιμη περίοδο της διακυβέρνησης Τσίπρα εισέρχεται η χώρα καθώς κορυφώνεται η διαπραγμάτευση αλλά και η αντιπαράθεση για το ασφαλιστικό.

Η «μητέρα των μαχών» για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη καθώς τα εμπόδια για την ψήφιση και εφαρμογή του φαντάζουν δύσκολο να ξεπεραστούν. Η αντιπαράθεση διεξάγεται σε τρία επίπεδα: στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, ανάμεσα στα κόμματα αλλά και στην κοινωνία, όπου και κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις. Μάλιστα, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ρίξει στο τραπέζι ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για αγρότες και επαγγελματίες, επιδιώκοντας να αδειάσει τους δρόμους από τους διαδηλωτές και να περιορίσει τις κινητοποιήσεις.
Πριν από λίγη ώρα, ο Ευθύμης Τσακαλώτος στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε για το ασφαλιστικό και τη διαπραγμάτευση, ζήτησε επιείκεια από την Κομισιόν και τους εταίρους, συνοδεύοντας το αίτημά του με έμμεση προειδοποίηση, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια να χαθεί χρόνος με παρατεταμένες διαπραγματεύσεις για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, τονίζοντας ότι αν οι συζητήσεις διαρκέσουν μήνες υπάρχει κίνδυνος εκτροχιασμού του όλου προγράμματος.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίκα Μπράιτχαρτ, δήλωνε ότι οι θεσμοί δεν έχουν λάβει ακόμη τις διευκρινίσεις που ζητήθηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας κατά την συνεδρίαση του Eurogroup προκειμένου να γυρίσουν στην Αθήνα για την πρώτη αξιολόγηση.

Η διαπραγμάτευση στο Νταβός

Να αποσπάσει εξασφαλίσεις ότι στην επικείμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς θα επιδεχθεί ευελιξία και δεν θα επαναληφθεί το σκηνικό των ατελέσφορων διαπραγματεύσεων του 2014 και του 2015, θα επιδιώξει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός στις 21 και 22 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου είναι εξαιρετικά σημαντικές, καθώς θα καταδείξουν τη διάθεση και το εύρος των συμβιβασμών που είναι διατεθειμένο να κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το πολιτικό πεδίο της αντιπαράθεσης

Σε αυτό το πεδίο η κυβέρνηση δεν επιχειρεί μόνο να βρει πολιτικούς συμμάχους και ψήφους για το ασφαλιστικό αλλά επιχειρεί να διασφαλίσει το πολιτικό της μέλλον. Στην σκακιέρα του κ. Τσίπρα βρίσκεται ως πρώτη κίνηση η συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη ενώ θα ακολουθήσει η συζήτηση του ασφαλιστικού προ ημερησίας διάταξης στη Βουλή.
Η συνάντηση με το νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα γίνει την Τρίτη στο Μαξίμου. Αν και μέχρι τώρα και οι δύο πλευρές έδειχναν να μην βιάζονται να συναντηθούν, εντούτοις το ραντεβού κλείστηκε καθώς το κλίμα θα επιβαρυνόταν περισσότερο εάν καθυστερούσε για πολύ η εθιμοτυπικού χαρακτήρα συνάντηση. Σε αυτό ο Τσίπρας θα βολιδοσκοπήσει τον πρόεδρο της ΝΔ γκαι για το ασφαλιστικό και όπως λένε από το Μαξίμου, η στάση Μητσοτάκη θα αποτελέσει και το πρόκριμα για τις περαιτέρω κινήσεις του.
Από την άλλη πλευρά, στη γαλάζια παράταξη επιμένουν να λένε ότι η γραμμή Μητσοτάκη παραμένει η ίδια και δεν πρόκειται να παρεκκλίνει από την απόφαση για σκληρή κριτική απέναντι στις πολιτικές του κ. Τσίπρα.

Η συζήτηση του ασφαλιστικού προ ημερησίας διάταξης ενδέχεται να γίνει την Πέμπτη ή την Παρασκευή. Αποτελεί μία ακόμη κίνηση στην προσπάθειά της να «στριμώξει» το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη στάση της στο ασφαλιστικό, η οποία, σύμφωνα με το Μαξίμου, έρχεται σε αντίθεση με τα πεπραγμένα του παρελθόντος της.
Οι τόνοι σε αυτήν τη συζήτηση αναμένεται να ανέβουν απ’ όλες τις πολιτικές παρατάξεις, καθώς θεωρείται, και διά στόματος υπουργών, «η μητέρα των μαχών» και αναμφίβολα θα αποτελέσει σκληρό πεδίο αντιπαράθεσης η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής. Άλλωστε, έχει προηγηθεί «πόλεμος ανακοινώσεων» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ο οποίος και καταδεικνύει το τι θα επακολουθήσει, καθώς δεν αναμένεται να προκαλέσει μεταβολές στις θέσεις των δύο κομμάτων η συνάντηση Τσίπρα – Μητσοτάκη.

Η κοινωνία στους δρόμους

Εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων αυτή που ξεκινάει καθώς καθημερινά θα υπάρχουν κινητοποιήσεις εργαζόμενων και φορέων κατά του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό.
Δικηγόροι και μηχανικοί του ΤΕΕ έχουν αναγγείλει αποχή από τις εργασίες τους από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή 22/1.
Σήμερα και αύριο απεργούν οι υπάλληλοι του ΝΑΤ ενώ οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ προχωρούν από την Τρίτη έως την Πέμπτη προχωρούν σε τρίωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας (05:00-08:00/13:00-16:00/21:00-24:00).
Σε 48ωρη απεργία (20-21/1)κατεβαίνουν και οι ναυτεργάτες ενώ την Τετάρτη θα απεργήσουν και οι υπάλληλοι του ΚΕΠ.
Δάσκαλοι και καθηγητές έχουν προκηρύξει στάση εργασίας (12:00-14:00 και 14:00-16:00) για την Πέμπτη 21/1 ενώ έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο προς το υπουργείο Εργασίας στις 11:30.
Στις 4 Φεβρουαρίου υπάρχει η γενική απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Διαβάστε ακόμη
Τσακαλώτος: Εάν δεν τελειώσει γρήγορα η αξιολόγηση θα συνεχιστεί ο φαύλος κύκλος
Κομισιόν: Δεν έχουμε λάβει τις διευκρινίσεις που ζητήσαμε για το Ασφαλιστικό
Συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης στη Βουλή για το ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό: Εβδομάδα κινητοποιήσεων