ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ελλάς - Γαλλία Συμμαχία»: Τα πλεονάσματα, η «χημεία» και οι γαλλικές επενδύσεις

«Ελλάς - Γαλλία Συμμαχία»: Τα πλεονάσματα, η «χημεία» και οι γαλλικές επενδύσεις
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS

«Ελλάς - Γαλλία Συμμαχία» ή γαλλιστί «Grèce, France, Alliance»: από το 1821 μέχρι τη νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας -όπως την εποχή που Γάλλοι και Έλληνες, διανοητές και μη, διαδήλωναν κατά της χούντας- οι σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας είναι ισχυρές.

Και αυτή την πραγματικότητα, ο Έλληνας πρωθυπουργός φρόντισε να την αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο κατά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ίσως επειδή διατηρεί καλή εικόνα για τη Γαλλία από το διάστημα που πέρασε εκεί ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ή ενδεχομένως λόγω των σχέσεων του Κωνσταντίνου Καραμανλή με τη χώρα, αισθάνεται πιο κοντά στη γαλλική κουλτούρα. Και αυτό φρόντισε να το δείξει έντονα στον Γάλλο πρόεδρο και όχι μόνο για λόγους αβροφροσύνης.

Σε δηλώσεις του από τα Ηλύσια Πεδία κατά την υποδοχή του από τον Γάλλο πρόεδρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:

«Η Γαλλία είναι μια ισχυρή χώρα, σταθερός φίλος της Ελλάδας».

Και πρόσθεσε: «Ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά πώς μας στάθηκε η Γαλλία, ωστόσο, οι σχέσεις μας ανατρέχουν στα βάθη των αιώνων… Η Γαλλία βοήθησε στην Επανάσταση του 1821, το καλό παρελθόν εγγυάται και ένα αντίστοιχο μέλλον».

418303


Πηγή: ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Έπλεξε το εγκώμιο του Μακρόν

Άνθρωποι που παρακολούθησαν από κοντά τη συνάντηση στο Παρίσι παρατήρησαν την οικειότητα αλλά και τον σεβασμό που τρέφει ο ένας ηγέτης για τον άλλο. Αυτός ήταν ο λόγος που από την πρώτη στιγμή δεν υπήρχε καμία αμηχανία, ούτε, φυσικά οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μακρόν κράτησαν πολύ τις τυπικές λεπτομέρειες πέραν του πρωτοκόλλου που απαιτείται.

Αυτό δείχνει πως οι δύο άνδρες έχουν καλή «χημεία» μεταξύ τους, όπως διαπιστώνει ένας εκ των ανθρώπων που γνωρίζει πώς λειτουργεί σε αυτές τις περιπτώσεις ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Μάλιστα, ο ίδιος φρόντισε να το δείξει όχι μόνο με τη «γλώσσα» του σώματος -που στην πολιτική φανερώνει τη συνολική διάθεση- αλλά και στη συνέντευξή του στο γαλλικό France 24.

Και επειδή η διπλωματία πετυχαίνει θετικά αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα, ο κ. Μητσοτάκης θέλοντας να πετύχει η διαπραγμάτευσή του για τη μείωση των πλεονασμάτων έπλεξε πρώτα το εγκώμιο του Γάλλου προέδρου, όχι μόνο για λόγους πολιτικής αβροφροσύνης αλλά και επί της ουσίας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο γαλλικό μέσο, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την προσωπικότητα του Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ ότι είναι μια επίσκεψη πολύ σημαντική για μένα. Γνωρίζω εξάλλου τον πρόεδρο εδώ και κάποια χρόνια, όταν ήταν ακόμα υπουργός κι εγώ επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Και θεωρώ ότι έχουμε μια καλή προσωπική σχέση», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς από το δημοσιογράφο εάν υφίσταται, κατά κάποιο τρόπο, μια ομοιότητα γενεών, ο πρωθυπουργός απάντησε:

«Πιθανώς, ναι. Ανήκουμε προφανώς σε διαφορετικές πολιτικές οικογένειες αλλά όσον αφορά στο ευρωπαϊκό όραμα, προσωπικά συμφωνώ απολύτως με πολλά από τα θέματα που θέτει ο πρόεδρος Μακρόν. Κατά συνέπεια υπάρχει εδώ ένα θέμα γενεών».

Κατά του λαϊκισμού της Αριστεράς

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως τόσο ο ίδιος όσο και ο Εμανουέλ Μακρόν πολέμησαν και νίκησαν τον λαϊκισμό.

«Υπάρχει, επίσης, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε γενικά τον λαϊκισμό» είπε, και συνέχισε: «Στην Ελλάδα πετύχαμε να πατάξουμε τον λαϊκισμό της Αριστεράς. Πετύχαμε ένα ποσοστό πολύ-πολύ ισχυρό, πετύχαμε ένα ποσοστό 40%. Είναι η πρώτη φορά σε περίοδο 10 ετών που η Ελλάδα εκλέγει κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία και καταπολεμήσαμε τον λαϊκισμό. Επίσης, καταπολεμήσαμε τα άκρα…».

418300


Πηγή: ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στη συνέχεια, και κατόπιν σχετικής ερώτησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι:

«Η Γαλλία μάς στήριζε πάντα σε πολύ δύσκολες στιγμές κατά την οικονομική κρίση. Γνωρίζετε, βεβαίως, ότι σε δύο χρόνια θα τιμήσουμε με εορτασμούς τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.

Πρόκειται για την ιστορία δύο χωρών που ήταν πάντοτε πολύ κοντά η μια στην άλλη. Κατά συνέπεια ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για εμένα να συζητήσω με τον πρόεδρο Μακρόν το σχέδιό μου για την ελληνική οικονομία, τις διμερείς σχέσεις, τα σημαντικά ευρωπαϊκά θέματα και, βεβαίως, την επόμενη εβδομάδα θα βρεθώ στο Βερολίνο».

Η «συνταγή» για τη μείωση των υψηλών πλεονασμάτων

Αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο θα μειωθούν τα υψηλά πλεονάσματα που προκαλούν υπερφορολόγηση αλλά και αντιαναπτυξιακή πολιτική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε:

«Πρόκειται για ένα ζήτημα που συζητήσαμε… Κατά τη γνώμη μου, το σημαντικό είναι να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης, μια αξιοπιστία σχετικά με πραγματικές μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα χρειάζεται και κατά τη γνώμη μου η βασική προτεραιότητα αφορά στην ανάπτυξη. Μπορούμε να το πράξουμε, να μειώσουμε τους φόρους επί των επιχειρήσεων. Μπορούμε να αρχίσουμε το 2020, μειώνοντας τους φόρους από 28% έως 24%, να καταπολεμήσουμε την ελληνική γραφειοκρατία που αποτελεί πάντα ένα πρόβλημα».

Παρόλα αυτά, ο Έλληνας πρωθυπουργός, που συνοδευόταν στο ταξίδι από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη, δεν άνοιξε τα «χαρτιά» του όταν συνομίλησε με Έλληνες δημοσιογράφους. Έδειξε ικανοποιημένος από τη συνάντηση αλλά από εκεί και πέρα… τίποτα.

«Όταν βρισκόμαστε σε μια αναπτυξιακή παγίδα πρέπει να χρησιμοποιούμε όλα τα εργαλεία η έμφαση στην ανάπτυξη ως απόλυτη προτεραιότητα είναι κάτι που συμμεριζόμαστε απόλυτα», αρκέστηκε ο ίδιος να πει.

Όταν, όμως, ρωτήθηκε για τα επόμενα ταξίδια του σε Γερμανία και Χάγη, επεσήμανε ότι αυτό που θέλει να πετύχει είναι να αλλάξει το αφήγημα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

«Είμαστε μια χώρα με αυτοπεποίθηση που συμμετέχει στις μεγάλες ευρωπαϊκές συζητήσεις και έχει την δυνατότητα να είναι η ευχάριστη αναπτυξιακή έκπληξη των επόμενων χρόνων» τόνισε χαρακτηριστικά.

Πρόσκληση Μητσοτάκη σε Γάλλους επιχειρηματίες

Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε κάλεσμα στους Γάλλους επενδυτές.

Για αυτό και αναφέρει σε όλες του τις συζητήσεις ότι ξεκινά πρώτα και κύρια από την μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 24% για τα κέρδη του 2019 και στο 20% την επόμενη χρονιά.

«Η Ελλάδα έχει μία νέα κυβέρνηση που επιχειρεί και το έχει δείξει εμπράκτως να κάνει ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα», σημείωσε κατά την υποδοχή του από τον Γάλλο πρόεδρο στα Ηλύσια Πεδία, και πρόσθεσε:

«Θέλουμε από τους Γάλλους επιχειρηματίες να συμμετέχουν. Απευθύνω πρόσκληση στις γαλλικές εταιρείες να επενδύσουν και να γίνουν συμμέτοχες στις πολλές επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα».