ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρίσι: Κάλεσμα Μητσοτάκη για γαλλικές επενδύσεις, ξεκάθαρο μήνυμα Μακρόν στην Τουρκία

AP Photo/Daniel Cole

«Σταθερή φίλη» της Γαλλίας χαρακτήρισε την Ελλάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος από τα Ηλύσια Πεδία απηύθυνε για ακόμη μια φορά πρόσκληση στις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Σε δηλώσεις του πριν από την τετ-α-τετ συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο ελληνικός λαός δεν ξεχνάει τη φιλία της Γαλλίας και υπογράμμισε πως οι σχέσεις των δύο χωρών πηγαίνουν πίσω στα βάθη των αιώνων.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως βρίσκεται στο Παρίσι σε μια κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα, τονίζοντας πως η χώρα μας ξαναμπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης και διεκδικεί τη θέση της σε μια Ευρώπη που παραμένει ο «φυσικός μας χώρος».

«Θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης» είπε ο κ. Μητσοτάκης, και συνέχισε:

«Πρέπει να μιλήσουμε για μία Ευρώπη που θα προστατεύει τους πολίτες της, που θα φυλάει τα σύνορά της, που θα δείχνει αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό. Μία Ευρώπη που θα συνεργάζεται για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και θα δώσει σάρκα και οστά στον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι χρειαζόμαστε μία Ευρώπη η οποία θα αναπτύσσει κοινή δράση στον τομέα της άμυνας, αλλά θα δίνει και προτεραιότητα στα θέματα του περιβάλλοντος. Έκανε ειδική αναφορά στην πράσινη ατζέντα του προέδρου Μακρόν και στον παγκόσμιο ρόλο του και σημείωσε ότι «θα πρέπει να βάλλουμε στόχο της μεταρρυθμίσεις ώστε η Ευρώπη να γίνει πράσινη Ήπειρος».

Κατά τη διάρκεια της σύντομης τοποθέτησής του μπροστά από τις τηλεοπτικές κάμερες, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η Ευρώπη θα πρέπει να επιμερίζεται την ευθύνη του μεταναστευτικού, να συνεργάζεται στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και να αναπτύσσει κοινές λύσεις στην Άμυνα.

«Θα μας απασχολήσουν και ζητήματα που αφορούν τις διμερείς μας σχέσεις» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση θέλει τις γαλλικές επιχειρήσεις παρούσες στο «μεγάλο αναπτυξιακό άλμα» που έρχεται.

Σε αυτό το σημείο, μάλιστα, απηύθυνε εκ νέου κάλεσμα σε γαλλικές εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα -κάτι που έκανε και μέσω της συνέντευξής του στην γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Μακρόν σε Τουρκία: Η Ε.Ε. και η Γαλλία δεν θα δείξουν αδυναμία

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, αναφέρθηκε στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με τις ενέργειες της Τουρκίας και υπογράμμισε ότι η ΕΕ και η Γαλλία δεν θα δείξουν αδυναμία στο θέμα αυτό.

«Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο κάνει σημαντική τη χώρα σας στην περιοχή, γνωρίζουμε τις εντάσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, χρειάζεται επαγρύπνηση και αλληλεγγύη», τόνισε.

Ο κ. Μακρόν, αφού θύμισε ότι η Γαλλία στήριξε την Ελλάδα στη διάρκεια της κρίσης με συνέχεια και σταθερότητα, χωρίς αυτό να αναιρεί το θάρρος και την αποφασιστικότητα που επέδειξε ο ελληνικός λαός για να παραμείνει στη ΕΕ, σημείωσε ότι «σήμερα θέλουμε να εμβαθύνουμε την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική συνεργασία».

Ακολούθως, μίλησε για τη συμφωνία των δύο στην ανάγκη εμβάθυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ. «Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας, πρέπει να δούμε τον κοινό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και να δείξουμε τη βούλησή μας για περισσότερη αλληλεγγύη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να βρούμε ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό, όπου έχει γίνει μεν πρόοδος, αλλά λείπει ακόμη η λύση. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για ανασυγκρότηση της Συνθήκης Σένγκεν. Ειδική αναφορά έκανε και στον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας στην ΕΕ, θυμίζοντας ότι ήταν μία ιδέα του Μισέλ Μπαρνιέ, τη συνέχισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω για την κοινή αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στην ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης