ΜέΡΑ25: «Στρεβλή» η διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης
«Το "κυβερνητικό προνόμιο" στη δικαιοσύνη περιορίζει ουσιαστικά τους βαθμούς ελευθερίας της δικαιοσύνης, εφόσον η ηγεσία της διορίζεται εν τέλει από τον υπουργό, δημιουργώντας δεσμεύσεις και αγκυλώσεις», επισημαίνει ο Αλέξης Σμυρλής, συντονιστής πολιτικού σχεδιασμού και στρατηγικής του ΜέΡΑ25.
Ο κ. Σμυρλής χαρακτηρίζει «στρεβλή» τη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης στη Βουλή μέσω της διάσκεψης των προέδρων που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 23 Αυγούστου και σημειώνει η «η κυβέρνηση, το υπουργικό συμβούλιο» είναι αυτοί που αποφασίζουν.
«Η Διάσκεψη λειτουργεί ως ένα παραπέτασμα δημοκρατικής συναίνεσης και επίπλαστης διαβούλευσης για να καλύψει την παρέμβαση της εκτελεστικής στη δικαστική εξουσία. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να ελέγξει, συνομιλήσει, διαβουλευθεί η Διάσκεψη των Προέδρων με τους υποψήφιους μέσα σε μια διαδικασία δύο ημερών; Άλλωστε η όποια απόφαση της διάσκεψης δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση. Η τελευταία, η εκτελεστική εξουσία δηλαδή, έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης, πράγμα που αποτελεί από μόνο του μέγιστο πλήγμα στη θεμελιώδη δημοκρατική αρχή της διάκρισης των εξουσιών».
Ο συντονιστής πολιτικού σχεδιασμού του ΜέΡΑ25 σημειώνει ότι «η α λα καρτ αντίληψη της δικαιοσύνης του “φύγε εσύ, έλα ‘συ”, υποβαθμίζει την δικαστική εξουσία στο σύνολό της και κυρίως την απαξιώνει στα μάτια των πολιτών».
Και προσθέτει: «Εμείς λοιπόν προτείνουμε η επιλογή να γίνεται δημοκρατικά, με τη συμμετοχή κληρωτών και εκλεγμένων πολιτών, 90 ατόμων, 2/3 κληρωτών και 1/3 εκλεγμένων πολιτών (εκπροσώπους των κομμάτων ανάλογα με την κοινοβουλευτική τους δύναμη). Οι κληρωτοί θα προέρχονται κατά το ήμισυ από τον γενικό πληθυσμό, το εκλογικό σώμα φερ' ειπείν, και κατά το έτερο ήμισυ, από το δικαστικό σώμα. Αυτό το σώμα οργανώνει τη διαδικασία, διαβουλεύεται και ελέγχει τους υποψηφίους, σε έναν ικανό χρόνο, και εν τέλει αποφασίζει, ψηφίζοντας δημοκρατικά, την ηγεσία της δικαιοσύνης. Έτσι διασφαλίζεται ουσιαστικά η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, εφόσον προκύπτει δημοκρατικά από ένα πλήρως αντιπροσωπευτικό όργανο».
Ο θεσμός του ΔΙΑΣΚΕΠ (Διαβουλευτικό Συμβούλιο Κληρωτών & Εκλεγμένων Πολιτών) αποτελεί μια ευρύτερη πρόταση του ΜέΡΑ25 για διάφορους τομείς πολιτικής. «Είναι ένα εργαλείο πολιτικής, “αντιπροσωπευτικά αμεσοδημοκρατικό” που σπάει γόρδιους δεσμούς σε διάφορα πεδία» σημειώνει.