ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα με «φόντο» το Παρίσι και τα πλεονάσματα

Αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα με «φόντο» το Παρίσι και τα πλεονάσματα
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Νέο «κύκλο» αντιπαράθεσης άνοιξαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας – και μάλιστα με αναφορές εντός και εκτός συνόρων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται πλέον σε ευρωπαϊκούς ρυθμούς, με το βλέμμα στραμμένο στην πρώτη του συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με μια μακροσκελή αναφορά για τον ένα χρόνο μετά το μνημόνιο υπερασπίζεται τις δικές του πολιτικές.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναχωρώντας για το ταξίδι του στο Παρίσι , έβαλε «μπόλικη Ελλάδα» στις βαλίτσες του.

Εκείνη, όμως, που προέκυψε μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και όχι την Ελλάδα που είχε άλλο πρωθυπουργό.

Αυτός είναι, ενδεχομένως, και ο λόγος που ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε μετά τις καλοκαιρινές διακοπές του στην Ισπανία να ανεβάσει στο διαδίκτυο ένα μακροσκελές κείμενο, επιχειρώντας να αποδομήσει την κυβέρνηση με αιχμή τον έναν χρόνο από εκτός μνημονίου. Με την ίδια αναφορά, στέλνει «μήνυμα» εντός και εκτός του κόμματός του ότι το εκλογικό αποτέλεσμα τον κάνει ισχυρό πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και του δίνει το δικαίωμα να λάβει ο ίδιος τις απαιτούμενες αποφάσεις για την μετακίνηση του κόμματος προς το κέντρο.

Τσίπρας για τον ένα χρόνο εκτός μνημονίων: Οι μνηστήρες επιχειρούν να γκρεμίσουν όσα με κόπο χτίσαμε

«Η Ελλάδα γύρισε οριστικά σελίδα»

Η αναφορά του Μεγάρου Μαξίμου αναφορικά με τους στόχους του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γαλλία δεν είναι τυχαία:

«Η Ελλάδα γύρισε οριστικά σελίδα μετά τη δεκαετή κρίση και διαθέτει μια ισχυρή, μεταρρυθμιστική κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή».

Η κυβερνητική ανακοίνωση ενημερώνει και για τους τέσσερις στόχους του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο – επενδύσεις, συμφωνία για ανάπτυξη, ασφάλεια, σταθερότητα στην περιοχή αλλά και στήριξη στην «πράσινη» ατζέντα του Μακρόν για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Στο ίδιο πνεύμα, η ίδια ανακοίνωση τονίζει πως «ο ελληνικός λαός με την ψήφο του στις εκλογές έθεσε εκτός πολιτικής κυριαρχίας την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και έφερε στην πρώτη γραμμή μια νέα κυβέρνηση».

Μια κυβέρνηση, που, όπως υπογραμμίζεται, «έβαλε τέλος στην εποχή της οξύτητας, του λαϊκισμού και των άκρων που έβλαψε τόσο την οικονομία όσο και τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Η «απάντηση» του Αλέξη Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας απαντά εμμέσως στην κριτική που του ασκείται από την κυβέρνηση:

«Οι εκλογές του Ιούλη, χάρη στην έξοδο από τα μνημόνια, ήταν οι πρώτες μετά από 10 χρόνια που διεξήχθησαν χωρίς την ασφυκτική κηδεμονία των δανειστών να επισκιάζει τη προγραμματική αντιπαράθεση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησής του, κέρδισε σχεδόν όλα τα δύσκολα, για πολλούς ακατόρθωτα, πολιτικά και ιστορικά στοιχήματα, έχασε όμως τις εκλογές. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι ανάλογο στην ιστορία της χώρας.

Η ΝΔ κατάφερε να πείσει μεγάλο μέρος των πολιτών ότι όλα αυτά που κέρδισε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ήταν δεδομένα και θα γινόταν έτσι κι αλλιώς και μάλιστα πιο εύκολα. Ότι με έναν μαγικό τρόπο, παρότι οι δικές της κυβερνήσεις είχαν υπογράψει πλεονάσματα 4,5% και δε πέτυχαν να πιάσουν ούτε 0,5%, αυτοί θα μπορούσαν να πετύχουν συμφωνία με χαμηλότερα πλεονάσματα. Σήμερα βρίσκονται ήδη μπροστά στις συνέπειες των επιλογών τους. Γιατί ήταν επιλογή τους να εξαπατήσουν τον ελληνικό λαό και όχι αυταπάτη».

«Μάχη» για χαμηλά πλεονάσματα

Και μπορεί ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί τη λέξη «αυταπάτη», που θυμίζει τη δική του αναφορά όταν μιλούσε για το πρώτο καταστροφικό εξάμηνο της διακυβέρνησής του, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει ότι η διαπραγμάτευση για χαμηλότερα πλεονάσματα είναι εφικτή.

Για αυτό, άλλωστε, το κείμενο του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρει:

«Η στόχευση του Πρωθυπουργού για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 αποτελεί απαράγραπτη δέσμευση, ώστε να απελευθερωθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για τη μείωση των φόρων και των εισφορών και τη στήριξη των πλέον αδύναμων. Στα ταξίδια του στο εξωτερικό και στις επαφές με ξένους ηγέτες, με πρώτο σταθμό το Παρίσι και το ραντεβού με τον Πρόεδρο Μακρόν, ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει τις παραμέτρους μιας συμφωνίας για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει από ελληνικής πλευράς, τη μείωση των φόρων που ήδη δρομολογείται, την ταχεία υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων και την απελευθέρωση της οικονομίας από γραφειοκρατικά εμπόδια. Το αίτημα, επομένως, της ελληνικής κυβέρνησης για τη μείωση των πλεονασμάτων θα τεθεί στη βάση της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται (αποκατάσταση εμπιστοσύνης, εντυπωσιακή μείωση επιτοκίων και αποδόσεων των ομολόγων) αλλά και του κοινού συμφέροντος της Ελλάδας και των εταίρων της για υψηλή ανάπτυξη η οποία βελτιώνει με καθοριστικό τρόπο και τη βιωσιμότητα του χρέους».

Υπεραμύνεται της πολιτικής του

Όσον αφορά στα πλεονάσματα, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φροντίζει να αποδομήσει την προσπάθεια της κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαγγείλει και ξεκίνησε να εφαρμόζει ένα σχέδιο μείωσης των πλεονασμάτων κατά 1%, δηλαδή από το 3,5% στο 2,5%, από το 2020 και μετά, αξιοποιώντας το μεγάλο αποθεματικό στα δημόσια ταμεία που με κόπο δημιούργησε για αυτό το σκοπό.

Χάρη σε αυτό το σχέδιο θεσμοθέτησε το δώρο Πάσχα ως μόνιμη 13η σύνταξη, μείωσε τον ΦΠΑ στην εστίαση και στην ενέργεια, κατάργησε τη μείωση του αφορολόγητου και προανήγγειλε τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Η ΝΔ, όμως, απέρριψε το σχέδιο αυτό, πριν καν το συζητήσει με τους θεσμούς. Και αποδέχθηκε από μόνη της, καμία μείωση του στόχου για το 2020.

Και από το 2021 και μετά βλέπουμε, με αντάλλαγμα σκληρές μεταρρυθμίσεις μνημονιακού χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα αυτή που έφερε στα κρυφά με τροπολογία, λίγα λεπτά πριν κλείσει η Βουλή για το Δεκαπενταύγουστο και έκανε δώρο στον ΣΕΒ τις αναιτιολόγητες απολύσεις εργαζομένων.

Με δυο λόγια η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενη άμεσα φορολογικές μειώσεις και τελικά θα φέρει άμεσες επιβαρύνσεις στον προϋπολογισμό του 2020, σε σχέση με όσα είχε ήδη δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιες θα είναι αυτές, θα το δούμε στον προϋπολογισμό. Το πιθανότερο είναι να κόψουν το αφορολόγητο, τη 13η σύνταξη και βλέπουμε...

Σε κάθε περίπτωση η ιστορία έχει ήδη καταγράψει ότι οι κυβερνήσεις των κομμάτων της κρίσης έβαλαν τη χώρα στα μνημόνια και το λαό στη πρωτοφανή περιπέτεια. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που έβγαλε τη χώρα από μνημόνια, δίνοντας τέλος στη πρωτόγνωρη δοκιμασία του λαού μας».

Οι αγορές εμπιστεύονται την κυβέρνηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αξιοποιώντας και την προσωπική σχέση που διατηρεί με τον Γάλλο πρόεδρο τον οποίο είχε συναντήσει όταν ο Εμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκε την Αθήνα, θα θέσει το θέμα της ανάπτυξης της οικονομίας γιατί - σύμφωνα με την κυβέρνηση - ευνοούν οι συνθήκες.

«Οι αγορές εμπιστεύονται το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της νέας ελληνικής κυβέρνησης και η χώρα βρίσκεται στην ορθή τροχιά για την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019. Παράλληλα, παρά το βάρος που συνεπάγεται, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα τηρήσει τον στόχο και το 2020. Ωστόσο, η παραδοχή αυτή θα συνοδεύεται στις συνομιλίες του Παρισιού από την έμφαση που πρέπει να δίνεται στην ανάπτυξη, στην ανάγκη να φύγουμε μπροστά με γρήγορα βήματα».

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να δείξει στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η Ελλάδα είναι μια φιλική χώρα και παράγοντας σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Και για αυτό το λόγο, οι επενδυτές δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν.

Μήνυμα Τσίπρα εντός και εκτός κόμματος

Ο Αλέξης Τσίπρας, όμως, στέλνει στην ουσία και ένα μήνυμα σε πρόσωπα εντός του κόμματος που σκέφτονται να αμφισβητήσουν τις επιλογές του για διεύρυνση του κόμματος με νέα μέλη.

«Πέρυσι, τέτοια μέρα όμως, στο διάγγελμα μου στην Ιθάκη, προειδοποιούσα: “Φτάσαμε στον προορισμό μας, βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά έχουμε πλήρη επίγνωση ότι δεν τελειώσαμε εδώ. Νέες μάχες είναι τώρα μπροστά μας. Οι σύγχρονοι μνηστήρες είναι εδώ και στέκονται ακόμα απέναντι. Είναι όσοι επιθυμούν να δουν το καράβι ξανά να θαλασσοδέρνεται και το λαό ξανά στα αμπάρια”.

Οι μνηστήρες, πράγματι, είναι ακόμη εδώ και όχι μόνο απολαμβάνουν τους καρπούς των προσπαθειών του λαού μας, αλλά επιχειρούν και να γκρεμίσουν όσα με πολύ κόπο χτίσαμε.

Αλλά ας μη θαρρούν πως η ιστορία τελείωσε εδώ. Η ιστορία, ευτυχώς ή δυστυχώς, διαρκεί πολύ».

ΚΙΝΑΛ: Ίδιος ο Μητσοτάκης με τον Τσίπρα

Με μια σκληρή ανακοίνωση, το γραφείο Τύπου του ΚΙΝΑΛ χαρακτηρίζει στην ουσία ψεύτη τον κ. Μητσοτάκη τον οποίο παρομοιάζει με τον Αλέξη Τσίπρα σε ό,τι αφορά στην δέσμευση του για χαμηλότερα πλεονάσματα.

Όπως, άλλωστε, σημειώνει και ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Π. Χρηστίδης, αλλά και γίνεται αναφορά στο σχόλιο του κόμματος:

«Ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να βαδίσει στον δρόμο του κ. Τσίπρα. Την διαπίστωσή μας αυτή επιβεβαιώνει πανηγυρικά το ίδιο το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, με το ενημερωτικό σημείωμα για τους στόχους της συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Μακρόν. Και μάλιστα μέσα στην ίδια ημέρα. Ο κ. Μητσοτάκης μας αναγγέλλει ότι πρέπει να ξεχάσουμε την μείωση των δυσβάστακτων στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον μέχρι το 2021 και βλέπουμε. Σπεύδει μάλιστα να υποχωρήσει πριν την συνάντηση, προφανώς για να μην δυσκολέψει τον κ. Μακρόν. Χωρίς να τον ενδιαφέρει ότι με την συνέχιση της πολιτικής λιτότητας δυσκολεύει την ζωή των Ελλήνων πολιτών. Άλλα βέβαια έλεγε πριν τις εκλογές.
Αλλά είπαμε... σταθερά στον δρόμο και στις συνήθειες του Τσίπρα».