ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο «φουλ» οι μηχανές: Αλλαγή φρουράς στη Δικαιοσύνη, προετοιμασία για ΔΕΘ και διεθνείς επαφές

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Τα επόμενα καθοριστικά βήματα οργανώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με το επιτελείο του. Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα πορεία του κυβερνητικού έργου, ωστόσο θεωρεί πως ο Σεπτέμβριος θα είναι κρίσιμος μήνας, αφενός γιατί έρχονται οι θεσμοί στην Αθήνα και αφετέρου διότι μετά τις διεθνείς επαφές του θα διαφανούν οι διαθέσεις των εταίρων σχετικά με τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Στις συσκέψεις που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους στενούς του συνεργάτες συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα θέματα και φυσικά η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Παρίσι αλλά και η παρουσία του στη ΔΕΘ στις 7 Σεπτεμβρίου.

Το Μέγαρο Μαξίμου στην παρούσα φάση κινείται σε δύο άξονες. Καταρχήν σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις στο εσωτερικό, φέρνοντας άμεσα στη Βουλή νέα νομοσχέδια.

Υπό αυτό το πλαίσιο τα αρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται τις τελευταίες λεπτομέρειες των δύο σημαντικών νομοσχεδίων. Το ένα είναι το αναπτυξιακό, που θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την απλούστευση της διαδικασίας αδειοδότησης επιχειρήσεων και το δεύτερο, τo φορολογικό, με το οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει τη μείωση του φορολογικού συντελεστή και τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα.

Στο Μαξίμου θεωρούν πως οι αλλαγές στη φορολογία είναι σημαντικές και θα καταδείξουν τη βούληση και το σχεδιασμό της κυβερνητικής πολιτικής στην οικονομία. Φυσικά θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των θεσμών, με το οικονομικό επιτελείο να θεωρεί πως έχει τα επιχειρήματα να τους πείσει. Όπλο στα χέρια της κυβέρνησης αποτελεί η καλή πορεία των εσόδων τον Ιούλιο αλλά και τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία.

Από πλευράς νομοσχεδίων, τις επόμενες ημέρες αναμένεται η κατάθεση του σ/ν του υπουργείου Δικαιοσύνης για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Προς νέα ηγεσία στη Δικαιοσύνη

Παράλληλα, σήμερα το μεσημέρι θα περάσουν από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής από ακρόαση για διατύπωση γνώμης, οι έξι υποψήφιοι για την θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου και αύριο οι έξι υποψήφιοι για την θέση του Εισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου.

Στη συνέχεια θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να κάνει τις τελικές επιλογές για το νέο Πρόεδρο και το νέο Εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου.

Οι έξι υποψήφιοι για την θέση του Προέδρου τους Αρείου Πάγου είναι κατά σειρά οι Αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου: κυρία Αγγελική Αλειφεροπούλου, ο κ. Γεώργιος Λέκας, η κυρία Πηνελόπη Ζωντανού, ο κ. Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, η κυρία Ειρήνη Καλού και η κυρία Δήμητρα Κοκοτίνη.

Οι έξι υποψήφιοι για την θέση του Εισαγγελέα, κατά σειρά είναι οι Αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου: κ. Δημήτριος Δασούλας, κ. Βασίλειος Πλιώτας, κ. Χαράλαμπος Βουρλιώτης, η κυρία Βασιλική Θεοδώρου, η κυρία Ευσταθία Σπυροπούλου και ο κ. Παναγιώτης Καραγιάννης.

Προσεχώς ο νέος πρόεδρος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Σε ό,τι αφορά στην πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, το νέο πρόσωπο που θα αντικαταστήσει την κυρία Βασιλική Θάνου θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και έπειτα θα περάσει για ακρόαση και διατύπωση γνώμης από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ωστόσο, η κυβέρνηση προτείνει για τη στελέχωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού τα εξής πρόσωπα: για τη θέση του προέδρου, τον καθηγητή Ιωάννη Λιανό, για τη θέση της αντιπροέδρου, την διδάκτορα Καλλιόπη Μπενετάτου, η οποία έχει δεκαετή θητεία σε θέσεις ευθύνης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και για τις θέσεις των μελών και εισηγητών της Ανεξάρτητης Αρχής, την καθηγήτρια στο Δίκαιο Ανταγωνισμού, Μαρία Ιωαννίδου και την ειδική νομική σύμβουλο του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης της Ευρωπαϊκή Ένωσης, Μαρία-Ιωάννα Ράντου.

Προετοιμασία για τη ΔΕΘ

Ταυτόχρονα, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού ασχολούνται επισταμένως με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρουσία του πρωθυπουργού θα διαφέρει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς δεν θα επικεντρωθεί στην παροχολογία, αλλά σε διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής που θα οδηγήσει σε ουσιαστική ανάπτυξη και στην καταπολέμηση της ανεργίας. Το μήνυμα που θα στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι της «φυγής προς τα εμπρός» και της ενίσχυσης της αξιοπιστίας της χώρας σε διεθνές επίπεδο. Μεταξύ άλλων, θα παρουσιάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα και τους στόχους για το 2020, δίνοντας έμφαση στις φοροελαφρύνσεις.

Οι διεθνείς επαφές

Το άλλο επίπεδο σχεδιασμού από το Μέγαρο Μαξίμου αφορά στις διεθνείς επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επισκέπτεται το Παρίσι και θα έχει συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Μάλιστα το γεγονός ότι η γαλλική προεδρία σε ανακοίνωσή της ανέφερε, μεταξύ άλλων πως: «Η Γαλλία βρισκόταν πάντα στο πλευρό της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της κρίσης, όπως και στο εξής για να συνοδεύσει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις...» θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντικό, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στα Ηλύσια Πεδία, έχοντας στις βαλίτσες του, την ξεκάθαρη βούληση της νέας κυβέρνησης για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα οδηγήσει σε τροχιά ανάκαμψης τη χώρα, το οποίο περιλαμβάνει και την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Και βεβαίως η «ευρωπαϊκή επιχείρηση πειθούς» που ξεκινά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ως στόχο την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης, αλλά και την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος της χώρας με απώτατο στόχο τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Σημειώνεται πως μετά το ραντεβού στις 22 Αυγούστου με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, στις 29 θα είναι στο Βερολίνο για συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ, στις 2 Σεπτεμβρίου πετά για Άμστερνταμ για συνομιλίες με τον Μαρκ Ρούτε, ενώ από τις 23 Σεπτεμβρίου θα είναι στη Νέα Υόρκη για τη Σύνοδο του ΟΗΕ αλλά και για σειρά επαφών.

Το έργο του δεν θα είναι καθόλου εύκολο, καθώς οι θεσμοί επιμένουν στην πιστή τήρηση των συμφωνηθέντων, ωστόσο από το πρωθυπουργικό περιβάλλον εκπέμπεται συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα επιχειρήματα που θα βάλει στο τραπέζι των συνομιλιών ο πρωθυπουργός είναι σοβαρά και μπορούν να πείσουν τους εταίρους μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης