ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντεπίθεση ετοιμάζει η κυβέρνηση ως απάντηση στις δημοσκοπήσεις

Αντεπίθεση ετοιμάζει η κυβέρνηση ως απάντηση στις δημοσκοπήσεις
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Πολιτική και επικοινωνιακή αντεπίθεση οργανώνει το Μέγαρο Μαξίμου μετά τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα στο Σαββατοκύριακο, θεωρώντας, ωστόσο, ότι η άνοδος της ΝΔ είναι συγκυριακή και οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εκλογή νέας ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παρ’ όλα αυτά, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουν, αντιθέτως θα πρέπει –σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους και να καταδείξουν τις τεράστιες πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές που την χωρίζουν από την Νέα Δημοκρατία.

Υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων το σκληρό πρόσωπο της προηγούμενης κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά και τα πεπραγμένα του κ. Μητσοτάκη επί θητείας του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Όπως κάθε Δευτέρα έτσι και σήμερα θα γίνει η κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό όπου και θα τεθούν οι στόχοι για το επόμενο διάστημα.

Μεταξύ άλλων θα συζητηθούν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Νταβός αλλά και η αυριανή συνάντηση Τσίπρα-Μητσοτάκη στο Μαξίμου με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της ΝΔ από τον δεύτερο.

Το Μαξίμου δεν περιμένει πολλά από το ραντεβού των δύο πολιτικών αρχηγών καθώς ήδη ο κ. Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει ότι δεν θα δείξει κάποια ιδιαίτερη διάθεση συνεργασίας με την κυβέρνηση και προφανώς ούτε στο ασφαλιστικό.

Μάλιστα μέσα στο Σαββατοκύριακο σημειώθηκε σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ασφαλιστικό με το Μαξίμου να τονίζει πως «αυτοί που δεν πρόλαβαν να απολύσουν 15.000 ανθρώπους και να εξαφανίσουν τις επικουρικές συντάξεις, με χοντρά ψέματα υπόσχονται σήμερα ευημερία στους πολίτες από ένα τηλεφωνικό κέντρο Siemens αξίας 120.000 ευρώ που έλαβαν ως δώρο».

Πάντως, από το αυριανό ραντεβού όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να καταλάβει την μορφή αντιπολίτευσης που θα ασκήσει ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αλλά και τις πολιτικές του επιδιώξεις.

Ως γνωστόν η κυβέρνηση επιθυμεί να εξασφαλίσει την συναίνεση της ΝΔ και στο θέμα της πλήρωσης των κενών θέσεων στο ΕΣΡ για να προχωρήσει ο νόμος για την δημοπράτηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων ωστόσο εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, έχει διαμηνύσει ότι δεν θα κάνει πίσω και θα προβεί σε τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας.

Αυτό που έχει γίνει ωστόσο σαφές είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιθυμεί να έχει σχέσεις με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανάλογες με εκείνες που διατηρούσε με τον ίδιο ο Αντώνης Σαμαράς, ως πρωθυπουργός, δηλαδή ανύπαρκτες.

Επομένως, θα επιδιώκει να υπάρχει μία μίνιμουμ έστω επικοινωνία και συνεννόηση.

Ο πρωθυπουργός προετοιμάζεται εντατικά για το Νταβός και δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο ραντεβού που θα έχει στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ με την Κριστίν Λαγκάρντ προσπαθώντας μέσα από αυτήν την επαφή να διερευνήσει ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις του ΔΝΤ σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα κι αν πραγματικά αυτό σκέφτεται να παραμείνει ή να διατηρήσει απλώς μία σχέση συμβούλου μέσω του ESM.

Έπειτα από πιέσεις που δέχτηκε κυρίως από τους Γερμανούς ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Ελλάδα θα αποδεχτεί την παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα.