ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα κομματικά επιτελεία προετοιμάζονται για «θερμό» φθινόπωρο

Τα κομματικά επιτελεία προετοιμάζονται για «θερμό» φθινόπωρο
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Θερμό αναμένεται το φθινόπωρο από κοινοβουλευτικής πλευράς, καθώς η κυβέρνηση προετοιμάζεται για ένα νέο κύκλο νομοσχεδίων, ενώ θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός και θα ξεκινήσει και η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Στον πρώτο γύρο της αντιπαράθεσης στη Βουλή, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ έβαλαν τη δικιά τους ιδεολογική σφραγίδα στα υπό συζήτηση θέματα, κάτι που θα συνεχιστεί, όπως διεφάνη και από τις σκληρές αντιπαραθέσεις μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα.

Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένη να κάνει την παραμικρή υποχώρηση προκειμένου να αποσπάσει την αποδοχή ή ευρύτερες συναινέσεις στο πρόγραμμα της.

Και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στο θέμα της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου. Το Μαξίμου, δεν έλαβε υπόψιν του ούτε τη σκληρή κριτική κυρίως από το ΣΥΡΙΖΑ, ούτε την προσπάθεια του ΚΙΝΑΛ για τροποποιήσεις σε κάποια σημεία και προχώρησε στη ψήφιση της ρύθμισης.

Την ίδια αποφασιστικότητα έδειξε η κυβέρνηση και για την απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά και την απόφαση της να μην συσταθεί νέα νομική σχολή στην Πάτρα.

Η Βουλή θα ανοίξει στις 21 Αυγούστου και θα ακολουθήσει νέο νομοθετικό σπριντ. Την αυλαία θα ανοίξει το νομοσχέδιο για τα προσωπικά δεδομένα και στη συνέχεια θα κατατεθεί το αναπτυξιακό.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θα εξακολουθήσουν να δίνουν προτεραιότητα στην οικονομία και στην καθημερινότητα του πολίτη. Ταυτόχρονα, μέσω των νομοσχεδίων θα στέλνουν το μήνυμα πως η χώρα αλλάζει σελίδα και η αξιοπιστία της ενισχύεται, ενώ θα υπάρξει εγρήγορση το μέτωπο των επενδύσεων.

Στο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα, ετοιμάζονται για πιο επιθετική αντιπολίτευση. Στο επίκεντρο της κριτικής από πλευράς Κουμουνδούρου θα παραμείνουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα. Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να σηκώσει ψηλά τους τόνους για θέματα ηθικής τάξης. Το έπραξε ήδη για τις κυβερνητικές επιλογές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, την ΕΥΠ και την ΕΡΤ και θα συνεχίσει την ίδια σκληρή γραμμή και το φθινόπωρο.

Σε ό,τι αφορά στο Κίνημα Αλλαγής, αυτό που επιδιώκει να περάσει η Φώφη Γεννηματά στην κοινωνία αλλά και στο ακροατήριό της είναι πως το κόμμα δεν θα γίνει δεκανίκι ούτε της Νέας Δημοκρατίας, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, στο θέμα του ασύλου δεν μπόρεσε να βρεθεί μια κοινά αποδεχτή λύση και οι βουλευτές περιορίστηκαν στο να ψηφίσουν «παρών». Τα δύσκολα για τη Φώφη Γεννηματά είναι μπροστά και αφορούν στη Συνταγματική Αναθεώρηση. Με δεδομένο πως το ΚΙΝΑΛ έχει το… μαγικό αριθμό των 22 βουλευτών που μαζί με τους 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, συμπληρώνουν τις 180 ψήφους που απαιτούνται για να αναθεωρηθούν κάποια άρθρα, γίνεται αντιληπτό πως θα έχει ρόλο ρυθμιστή στις εξελίξεις. Γι’ αυτό το λόγο η Φώφη Γεννηματά θα είναι αναγκασμένη να διαλέξει στρατόπεδο, με ό,τι αυτό θα σημαίνει για την κριτική που ενδέχεται να δεχθεί στο εσωτερικό του κόμματος.

Για το ΚΚΕ, τα πράγματα είναι πολύ πιο ξεκάθαρα, αφού έχει συγκεκριμένη γραμμή και επομένως δεν θα βρεθεί μπροστά σε διλήμματα. Το κόμμα παραμένει πιστό στο δόγμα «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν την ίδια πολιτική», ενώ τα εργασιακά θα εξακολουθήσουν να αποτελούν «σημαία» για το ΚΚΕ.

Οσον αφορά την Ελληνική Λύση, φαίνεται πως θα διατηρήσει την δεξιά ρητορική του σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως τα εθνικά, αλλά μπορεί και να ψηφίζει διατάξεις της κυβέρνησης που θεωρεί πως είναι προς όφελος της κοινωνίας.

Τέλος το ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη θα συνεχίσει να ρίχνει τα βέλη του τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ.

Το μόνο βέβαιο είναι πως κοινοβουλευτικά δεν θα πλήξουμε, με το σκηνικό πόλωσης να έχει επιστρέψει δριμύτερο.