ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο - Αποχώρησε η αντιπολίτευση εξαιτίας τροπολογιών Βρούτση

INTIME NEWS / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Έπειτα από μια διαδικασία που χαρακτηρίστηκε από εξαιρετικά υψηλούς τόνους, σφοδρότατες αντιπαραθέσεις, αλλά και την αποχώρηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία αργά το απόγευμα της Πέμπτης το διυπουργικό νομοσχέδιο που αφορά σε πλήθος διατάξεων, μεταξύ των οποίων η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και οι αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η συζήτηση της Πέμπτης στη Βουλή κυμάνθηκε σε ιδιαίτερα οξείς πολιτικά τόνους, με επίκεντρο, αρχικά, τις διατάξεις για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού που έφεραν τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ανομία στα πανεπιστήμια» και για πρόβλεψη του νομοσχεδίου που επιφέρει αποκατάσταση και όχι κατάργηση του ασύλου, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγόρησε για «ιδεολογική εμμονή» της παράταξής του απέναντι στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Λίγο προτού ξεκινήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια, προκλήθηκε σοβαρή αναστάτωση, όταν αρχικά ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 και εν συνεχεία η Ελληνική Λύση και το Κίνημα Αλλαγής διαμαρτυρήθηκαν για τροπολογίες που εισήγαγε, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, και αποχώρησαν από τη συζήτηση.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης άστραψαν και... βρόντηξαν τόσο για την ουσία των τροπολογιών που κατατέθηκαν, όσο και για το χρονικό διάστημα που αυτό συνέβη, δηλαδή λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας επί των άρθρων του νομοσχεδίου.

Πρώτος και σε έντονο ύφος, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, από πλευράς ΚΚΕ, κατήγγειλε το προεδρείο της Βουλής, κάνοντας λόγο για μια «απαράδεκτη διαδικασία» και ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματός του από τη συζήτηση.

Ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Παύλο Πολάκη, σε αυστηρό τόνο, να κάνει λόγο για «απαράδεκτες πρακτικές», ενώ και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος παρενέβη λέγοντας ότι «από την στιγμή που μπαίνετε στην ουσία, καταγγέλλουμε επίσης αυτή την απαράδεκτη διαδικασία και αποχωρούμε».

Αμέσως μετά, και ο Αλέξης Τσίπρας, στηλίτευσε τη διαδικασία που ακολούθησε η κυβέρνηση επί των τροπολογιών, με ανάρτηση που έκανε στη σελίδα του στο Facebook.

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν τρία προβληματικά σημεία στην τροπολογία αυτή:

1. Η κυβέρνηση καταργεί τον «βάσιμο λόγο απόλυσης», ήτοι την αιτιολόγηση της απόλυσης.

2. «Χαλαρώνει» η προστασία των εργαζομένων σε εργολαβικές επιχειρήσεις.

3. Το τρίτο σημείο αφορά στο γεγονός ότι στενεύουν οι προθεσμίες για προσφυγή στο Σώμα Επιθέωρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν στο CNN Greece ότι «η κυβέρνηση εκτελεί συμβόλαιο για τον ΣΕΒ» και ότι ο λόγος της αποχώρησης ήταν ότι οι συγκεκριμένες τροπολογίες κατατέθηκαν την τελευταία στιγμή στη Βουλή.

Από την πλευρά του, ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτήρισε τις τροπολογίες ως «κήρυξη πολέμου στον πολιτικό πολιτισμό», ενώ απευθυνόμενος στον κ. Βρούτση είπε: «Κάνατε τεράστιο ατόπημα, κύριε υπουργέ. Υπό τις συνθήκες αυτές, το ΜέΡΑ25 αποχωρεί από τη συζήτηση».

Το θέμα με τις τροπολογίες στηλίτευσε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, κάνοντας λόγο για διαδικασίες που γίνονται «κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής», επισημαίνοντας πως για σοβαρά ζητήματα που αφορούν τον πυρήνα των εργασιακών σχέσεων, πρέπει να αποφανθεί πρωτίστως η αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Αυτά που στηλιτεύαμε επί χρόνια, αυτά κάνετε σήμερα. Και μόνο ο τίτλος των τροπολογιών επιτάσσει να τηρηθεί ο Κανονισμός και να γίνει σοβαρή συζήτηση. Σοβαρά θέματα που αφορούν δικαιώματα εργαζομένων πρέπει να συζητούνται στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. Θα παρακαλέσω τον Υπουργό Εργασίας να αποσύρει την τροπολογία και να την φέρει στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων να την συζητήσουμε. Όχι έτσι. Το 2014 το κάναμε μια ημέρα την τελευταία. Δεν τα ξανακάνετε από την αρχή. Ο εκφυλισμός της δημοκρατίας που έγινε επι ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψουμε να γίνει και από εσάς», είπε σε αυστηρό τόνο ο κ. Κεγκέρογλου απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος ανακοίνωσε και αυτός την αποχώρηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του από τη συζήτηση. «Πάρτε πίσω τις τροπολογίες για την υστεροφημία σας και την ΝΔ σας», είπε ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης».

Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος κατήγγειλε για λογαριασμό του ΚΙΝΑΛ τη διαδικασία, επισημαίνοντας πως η αποχώρηση του κόμματος αποτελεί μονόδρομο.

«Άκουσα και ακούσαμε αυτές τις ημέρες πολλές φορές την έννοια αποφασιστικότητας και κυβερνησιμότητας. Αν αυτή η αποφασιστικότητα σημαίνει έλλειψη σεβασμού σε βασικούς θεσμούς δημοκρατίας όπως η διαβούλευση σημαίνει ότι δεν έχουμε καταλάβει τα αίτια της κρίσης που ταλαιπωρεί τα 10 χρόνια τον λαό. Η κρίση δεν ήταν μόνο δημοσιονομική. Ηταν η αδιαφάνεια που επέτρεψε την αυθαιρεσία της εξουσίας να εκτροχιαστεί η οικονομία . Αν θεωρείτε ότι μπορείτε να το συνεχίσετε κάνετε μεγάλο λάθος. Πρόχειρες και αυθαίρετες οι πρακτικές σας και θίγουν το δημοκρατικό αίσθημα των βουλευτών γι αυτό και αποχωρούμε», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Λίγο αργότερα, κατά την έναρξη της ψηφοφορίας, όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες πλήν αυτής του ΣΥΡΙΖΑ, επέστρεψαν στην αίθουσα της Ολομέλειας, ώστε να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Βρούτσης: «Βιάστηκαν να αποχωρήσουν - Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει»

Από τη μεριά του ο Γιάννης Βρούτσης επιχειρηματολόγησε εκτενώς εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους οι τροπολογίες έχουν επείγοντα χαρακτήρα ενώ και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το Μέρα25 ότι βιάστηκαν να αποχωρήσουν «ίσως προσχηματικά επειδή ήξεραν τι θα ακούσουν».

«Η Ελλάδα που θέλουμε την επόμενη μέρα δεν μπορεί να περιμένει», είπε ο υπουργός Εργασίας.

Μιλώντας για την τροπολογία που αφορά τις υψηλές συντάξεις, επισήμανε ότι δίχως παρεμβάσεις υπήρχε ο κίνδυνος να πληρωθούν υπέρογκες συντάξεις.

Ενώ για τη δεύτερη τροπολογία που καταργεί τη διάταξη για τις «αιτιολογημένες απολύσεις» ο υπουργός επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι έχει επείγοντα χαρακτήρα καθώς η διάταξη προκαλεί «εξελίξεις που υπονομεύουν επιχειρήσεις και εργαζομένους» αλλά και δημιουργούν διχασμό και κάνοντας ελκυστική την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας.

Τι περιλαμβάνει η επίμαχη τροπολογία

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, η τροπολογία που εισήγαγε στο διυπουργικό νομοσχέδιο ο Γιάννης Βρούτσης αφορά στην κατάργηση των άρθρων 48 και 58 του Ν.4611/2019, δηλαδή στην κατάργηση του λεγόμενου «κόφτη» επί των προσλήψεων.

Κατά τις ίδιες πηγές, «με το άρθρο 48 του ν. 4611/2019, της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που ήρθε προς ψήφιση τον Μάϊο, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, πλέον υπάρχει μία μόνον επιλογή: η καταγγελία της σύμβασης να γίνεται μόνο για «βάσιμο λόγο», ενώ με το άρθρο 58 του ίδιου νόμου επιδεινώνεται ραγδαία μια βασική παθογένεια του ελληνικού συστήματος, που είναι οι καθυστερήσεις στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων».

Η νέα κυβέρνηση με την κατάργηση αυτών των άρθρων - με βασικό της μέλημα τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας και την αποτελεσματική προστασία των υφιστάμενων - επιτυγχάνει τα εξής:

«I. Καταργεί τον «κόφτη» στις προσλήψεις που έβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ενδεικτικά, από το συνδυασμό των πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης και της εφαρμογής του άρθρου 48, τον Ιούλιο 2019 το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων ήταν αρνητικό κατά 14.691 θέσεις.

II. Βάζει τέλος στον ουσιαστικό διαχωρισμό μεταξύ εκείνων που έχουν εργασία και εκείνων που είναι άνεργοι, ή μόλις ξεκινούν τον εργασιακό τους βίο (insiders/outsiders της αγοράς εργασίας).

III. Αποτρέπει τη μαζική μετατροπή σχέσεων εργασίας σε ορισμένου χρόνου, σε συμβάσεις έργου, και σε υπεργολαβίες, και θα οδηγούσε τελικά σε σημαντική ενίσχυση της «μαύρης», αδήλωτης, εργασίας».

Επί της ουσίας, ωστόσο, καταργούνται από την έναρξη ισχύος τους και εφεξής, οι διατάξεις:

α) του νόμου 4554 του 2018 που προβλέπουν την ευθύνη αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων (άρθρο 9 ν. 4554/2018),

β) του νόμου 4611 του 2019 που θεσμοθετούν το βάσιμο λόγο ως σωρευτικό κριτήριο για το έγκυρο της καταγγελίας της εργασιακής σχέσης εργαζόμενου (άρθρο 48 του ν. 4611/2019) και

γ) επίσης του νόμου 4611 του 2019 για την την αναστολή προθεσμιών κατά τη συμφιλιωτική διαδικασία και τη διαδικασία επίλυσης εργασιακών διαφορών (άρθρο 58 ν. 4611/2019).

Τι προβλέπει η τροπολογία για το πλαφόν επί των συντάξεων

Εξάλλου, με δεύτερη τροπολογία, ρυθμίζονται ζητήματα αποφυγής καταβολής υψηλών συντάξεων, με πλαφόν 4.608 ευρώ στο συνολικό ακαθάριστο ποσό μηνιαίας κύριας σύνταξης ή περισσοτέρων της μίας συντάξεων λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, που χορηγούνται από τον ΕΦΚΑ και εφόσον μέρος του χρόνου ασφάλισης διανύθηκε ή ανάγεται έως και τις 31/12/2016.

Βάσει της τροπολογίας, το νέο ανώτατο όριο σύνταξης ορίζεται στο 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης, που αντιστοιχεί σε 20 έτη ασφάλισης, δηλαδή, στις 4.608 ευρώ, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα ποσά των χορηγούμενων από τον ΕΦΚΑ επιδομάτων αναπηρίας.

Τέλος, η τροπολογία επισημαίνει ότι το σχετικό ανώτατο όριο εφαρμόζεται και επί των συντάξεων που έχουν χορηγηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου 4387/2016 (12/05/2016) ή ανατρέχουν στην ανωτέρω ημερομηνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης