Βουλή: Σκληρή σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα για άσυλο και Θάνου
Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η αντιπαράθεση Μητσοτάκη και Τσίπρα στην κοινοβουλευτική συζήτηση για το διυπουργικό πολυνομοσχέδιο.
Τηρώντας τα ήθη του πολιτικού συστήματος, οι δύο «μονομάχοι» κατέστησαν σαφές ότι δεν θα υπάρξει ούτε «ήπιο» κλίμα ούτε συναίνεση μεταξύ τους.
Στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, η αντιπαράθεση θα είναι σκληρή κι εφ’ όλης της ύλης με τα ζητήματα πολιτικού ήθους και διαφάνειας να μπαίνουν στη γραμμή.
Το άσυλο
Το βασικό ζήτημα της αντιπαράθεσης Μητσοτάκη-Τσίπρας ήταν η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου που προβλέπει το υπό συζήτηση πολυνομιοσχέδιο. Ο πρωθυπουργός είπε σχετικά:
«Τα πανεπιστήμια ανοίγουν δεν συμβιβάζονται πλέον με την ασχήμια και τη μετριότητα. Με τη ρύθμιση που ψηφίζεται σήμερα, η κυβέρνηση δίνει τα πανεπιστήμια πίσω στους φοιτητές, τους καθηγητές και τους εργαζόμενους σε αυτά προστατεύοντας μετά από χρόνια ανομίας την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών».
Προσέθεσε δε ότι:
«Θέλουμε τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να γίνουν κυψέλες προβληματισμού και στέκια δημιουργίας. Να μένουν όλη μέρα ανοιχτά στον κάθε νέο -για μαθήματα, για συζητήσεις και συναυλίες. Δίχως τον φόβο των επεισοδίων, του μίσους και των καταστροφών. Είναι καλύτερο, συνεπώς, να μιλάμε για αναγέννηση της πανεπιστημιακής ζωής. Για αποκατάσταση του ασύλου παρά για κατάργησή του. Διότι "ά-συλο" σημαίνει τον ασφαλή, "τον προστατευόμενο από σύληση τόπο". Και σήμερα ας το παραδεχτούμε: οι τόποι των πανεπιστημίων έχουν συληθεί, έχουν βανδαλιστεί».
Ένταση στη Βουλή μετά την αναφορά Τσίπρα σε Πικραμένο
Ιδεολογική εμμονή
Στους αντίποδες, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ιδεολογική εμμονή της Νέας Δημοκρατίας με το πανεπιστημιακό άσυλο.
«Η ιδεολογική εμμονή σας αφορά το ίδιο το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και ό,τι αυτό συμβολίζει κοινωνικά, πολιτικά και πολιτισμικά στην πατρίδα μας. Η εμμονή σας εκκινεί αφενός από την εγγενή αποστροφή σας απέναντι στο δημόσιο και την μεροληψία σας υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Και αφετέρου από την αποστροφή σας σε ό,τι διαχρονικά συμβολίζει σε επίπεδο πολιτικό και ιδεολογικό το δημόσιο πανεπιστήμιο στη χώρα μας», ανέφερε σχετικά ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για εσκεμμένη υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου.
«Έχετε μια εμμονή να υποβαθμίζετε το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Παρασύρεστε σε πολιτικές υποβάθμισης του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου. Τι έργο έχετε να επιδείξετε για το πανεπιστήμιο από τη δεκαετία του ’90 και μετά. Εδώ και χρόνια εφαρμόζετε την ίδια κι απαράλλακτη τακτική: απαξιώνετε την έρευνα, το δημόσιο ρόλο του πανεπιστημίου».
Για την Επιτροπή Ανταγωνισμού
Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση και για την τροπολογία που προβλέπει την αποπομπή της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η τροπολογία αντιβαίνει τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνέδεσε μάλιστα την αποπομπή της κ. Θάνου με την έρευνα της Επιτροπής για τη διανομή του Τύπου. Τέλος, ζήτησε ξανά να μη διοριστεί ο κ. Κοντολέων επικεφαλής της ΕΥΠ για τυπικούς και ουσιαστικούς λόγους.
Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι κ. Θάνου είναι κομματική εντεταλμένη του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπική φίλη του Αλέξη Τσίπρα. Κατά τον πρωθυπουργό, η αποπομπή της αποκαθιστά την ανεξαρτησία της Επιτροπής Ανταγωνισμού και δεν παραβιάζει το ενωσιακό Δίκαιο. Τέλος, σε ό,τι αφορά στην ΕΥΠ, είπε ότι ο νέος διοικητής έχει όλα τα προσόντα για τη θέση, ενώ κάλεσε τον κ. Τσίπρα να μην εντάσσει τις μυστικές υπηρεσίες στην κομματική αντιπαράθεση.