Χαρμολύπη στο Μαξίμου: Τα θετικά οικονομικά νέα και η… πικρία για Fitch
Ένα κοκτέιλ θετικών μακροοικονομικών εκπέμπει ενθαρρυντικά μηνύματα για την πορεία της οικονομίας το επόμενο διάστημα. Στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για το γεγονός αυτό, με κυβερνητικές πηγές να τονίζουν πως στόχος είναι να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα και να έρθουν επενδύσεις που θα στηρίξουν την ανάκαμψη της χώρας, ενισχύοντας παράλληλα τις αναπτυξιακές της προοπτικές.
Το σημείο – κλειδί γύρω από το οποίο περιστρέφονται όλοι οι θετικοί υπολογισμοί στο Mέγαρο Μαξίμου αφορά στην αύξηση της εισπραξιμότητας από την πλευρά της εφορίας και των ταμείων, ως απόρροια των βελτιώσεων στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων. Ενώ παράλληλα κυριαρχεί η εκτίμηση ότι οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ θα ενισχύσουν από φέτος κιόλας την εικόνα των δημοσίων εσόδων.
Την ίδια στιγμή φαίνεται ότι διατρανώνεται η εκτίμηση ότι η βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών καταδεικνύει πως τα χειρότερα για την οικονομία έχουν περάσει.
Ειδικότερα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος κινήθηκε έντονα ανοδικά τον Ιούλιο, στις 105,3 μονάδες από 101,0 μονάδες τον Ιούλιο, επίδοση που είναι η υψηλότερη από τον Μάρτιο του 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σημειώνεται βελτίωση των προσδοκιών σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς ανεξαιρέτως, από τη βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο, μέχρι τις υπηρεσίες και τις κατασκευές.
Αλλά και ο μεταποιητικός τομέας της Ελλάδας ξεκίνησε δυναμικά το δεύτερο τρίμηνο του 2019, καθώς σημειώθηκε επιτάχυνση της ανάπτυξης συνολικά, ως αποτέλεσμα της ταχύτερης αύξησης της παραγωγής, των νέων παραγγελιών και της απασχόλησης. Εξέλιξη που έρχεται μάλιστα σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με την Markit η έντονη ζήτηση που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του Ιουλίου συνέβαλε στη βελτίωση του κλίματος αισιοδοξίας για το μέλλον από την πλευρά των κατασκευαστών, καθώς ο βαθμός αισιοδοξίας ήταν ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από την αρχή συλλογής σχετικών στοιχείων τον Ιούλιο του 2012.
Σημαντική βελτίωση κατέγραψε και ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα (Economic Sentiment Indicator, ESI) τον Ιούλιο, ενώ υποχώρησε στην Ευρωζώνη και την ΕΕ.
Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 105,3 μονάδες, από τις 101 τον Ιούνιο, ενώ στην Ευρωζώνη υποχώρησε στις 102,7 από 103,3 μονάδες.
Περαιτέρω θετικά θα λειτουργήσει στην οικονομία η πλήρης άρση των capital controls. Σημειώνεται πως η ΤτΕ έχει εισηγηθεί την πλήρη απάλειψη των κεφαλαιακών ελέγχων, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στο δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες είναι πιθανό η συγκεκριμένη εξέλιξη να λάβει χώρα λίγο πριν τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου. Οι ίδιες πηγές μάλιστα δεν αποκλείουν η επίσημη ανακοίνωση για την άρση των capital contorls να πραγματοποιηθεί από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το παζλ με τα καλά νέα για την ελληνική οικονομία συμπληρώνεται από την ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων που παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά. Αυτό υποδηλώνει πως το ρίσκο της χώρας (country risk) έχει μειωθεί σημαντικά και έχει ανακτηθεί η αξιοπιστία σε μεγάλο βαθμό.
Και ενώ όλα τα παραπάνω στοιχεία κάνουν τους επιτελείς στο Μαξίμου να χαμογελούν, δεν λείπουν και εκείνα που προκαλούν μικρή κατήφεια ως κομμάτια που θα μπορούσαν να έχουν προστεθεί αλλά απουσιάζουν.
Αυτό το οποίο συζητούν έντονα στο κυβερνητικό μέγαρο είναι η ανελαστικότητα αντίδρασης που επέδειξε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, κατά παρέκκλιση των προσδοκιών.
Και αυτό γιατί δεν προχώρησε σε αναβάθμιση ούτε της αξιολόγησης της Ελλάδας ούτε των προοπτικών της, διατηρώντας το outlook «σταθερό». Η κίνηση αυτή της Fitch ξάφνιασε μάλιστα όχι μόνο τους αναλυτές αλλά και το μέγαρο Μαξίμου.
Αυτό που ξεκαθαρίζουν ωστόσο κυβερνητικές πηγές είναι πως η μη αναβάθμιση δεν αποτελεί αρνητικό γεγονός, ούτε θέτει εν αμφιβόλω τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Ωστόσο καταδεικνύει πως χρειάζεται ακόμη δουλειά για να πειστούν οι αγορές πως η Ελλάδα έχει εισέλθει σε φάση ουσιαστικής ανάκαμψης.
Το πρώτο βήμα μπορεί να έγινε με την επιτυχημένη έκδοση ομολόγου, ωστόσο απαιτούνται κι άλλες κινήσεις στο μέτωπο των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που θα καταδεικνύουν πως το… τρένο της οικονομίας έχει μπει και πάλι στις σωστές ράγες.
Η Fitch απέδωσε την ετυμηγορία της στις αδύναμες μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, τα υπερβολικά υψηλά επίπεδα κόκκινων δανείων στον τραπεζικό κλάδο και τα υψηλά επίπεδα γενικού κρατικού χρέους και εξωτερικού χρέους. Επίσης ανέφερε ότι η παρουσία μονοκομματικής κυβέρνησης θα βοηθήσει στη βελτίωση της πολιτικής σταθερότητας ενώ αποτελεί εχέγγυο και για ομαλή υλοποίηση της ατζέντας της ΝΔ.
Ωστόσο, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί η συνολική επίπτωση των φορολογικών ελαφρύνσεων στο ΑΕΠ διασαφηνίζοντας ότι αναμένονται περισσότερες πληροφορίες ως το Σεπτέμβριο, όταν και θα κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020.
Πάντως το μόνο σίγουρο είναι πως οι θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας θα έχουν περίοπτη θέση στις αποσκευές που ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει των ταξιδιών που θα πραγματοποιήσει τις επόμενες εβδομάδες.
Μετά το Δεκαπενταύγουστο ο πρωθυπουργός θα μεταβεί σε τρεις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες: Στο Παρίσι όπου θα συναντηθεί με τον Εμμανουέλ Μακρόν μετά τις 20 Αυγούστου, στο Βερολίνο κατόπιν προσκλήσεως της Άγκελα Μέρκελ στις 29 Αυγούστου και στις 2-3 Σεπτεμβρίου στο Άμστερνταμ όπου θα συναντηθεί με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.
Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αφενός να πειστούν οι ισχυροί της Ευρώπης πως το νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής που υλοποιεί η νέα κυβέρνηση δεν επηρεάζει τους δημοσιονομικούς στόχους και αφετέρου να ανοίξει τη συζήτηση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.