ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο «μικροσκόπιο» της Κομισιόν οι ελληνικές εξαγγελίες - Ετοιμασίες πριν το ορόσημο του Σεπτεμβρίου

Στο «μικροσκόπιο» της Κομισιόν οι ελληνικές εξαγγελίες - Ετοιμασίες πριν το ορόσημο του Σεπτεμβρίου
ΙΝΤΙΜΕ / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Καυτός» αναμένεται ο Σεπτέμβριος για τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα αλλά και γενικότερα για την κυβέρνηση καθώς μπορεί μέσα σε τρεις εβδομάδες από την ανάληψη των καθηκόντων της να ψήφισε ένα πακέτο φοροελαφρύνσεων και να ετοιμάζει ένα ακόμη το φθινόπωρο, ωστόσο τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες κρύβουν ολίγον προβληματισμό.

Είναι σαφές ότι η ομαλή πορεία της οικονομίας σε συνεννόηση με τους εταίρους της χώρας θα «ξεκλειδώσει» εν γένει το κυβερνητικό έργο. Στο οικονομικό επιτελείο αλλά και στο μέγαρο Μαξίμου ξέρουν ωστόσο πολύ καλά ότι η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς δεν θα είναι μια απλή διαδικασία και πως οι εταίροι μας θα κάνουν «φύλλο και φτερό» όλα τα στοιχεία που θα τους αποστείλει η Αθήνα.

«Πρέπει να βγαίνουν τα κουκιά. Αν δεν βγαίνουν, οι Βρυξέλλες θα πιέσουν προς όλες τις κατευθύνσεις», επισημαίνουν χαρακτηριστικά οικονομικοί αξιωματούχοι.

Ορόσημο για την κυβέρνηση αποτελεί το EuroWorking Group στις 5 Σεπτεμβρίου, καθώς εκτιμάται πως οι εταίροι θα ζητήσουν από την Αθήνα να τους καταθέσει όλα τα στοιχεία που λείπουν σχετικά με το δημοσιονομικό κόστος των φοροελαφρύνσεων και κυρίως ποια θα είναι τα αντίμετρα σε περίπτωση που οι στόχοι δεν επιτευχθούν.

Το δεύτερο crash test για το οικονομικό επιτελείο θα είναι το Eurogroup στις 14 Σεπτεμβρίου στο Ελσίνκι, όπου ο «τσάρος» της οικονομίας θα βρεθεί αντιμέτωπος µε δύσκολες διαβουλεύσεις, με δεδομένο ότι στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρίσκεται ο φάκελος µε τις ενστάσεις επί των δημοσιονομικών και την εφαρμογή αντιμέτρων εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι.

Βεβαίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει επανειλημμένως πως η συγκυρία είναι διαφορετική και μπορεί οι Ευρωπαίοι να ρίξουν νερό στο κρασί τους.

«Είναι η πρώτη φορά που οι διεθνείς αγορές δείχνουν τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση. Αφού μας εμπιστεύονται οι αγορές γιατί να μην μας εμπιστευτούν οι εταίροι μας; Τα συγκεκριμένα πλεονάσματα αποφασίστηκαν σε άλλη οικονομική συγκυρία και με τα επιτόκια δανεισμού υπερδιπλάσια των σημερινών», επεσήμανε πρόσφατα ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Πάντως μέχρι η Αθήνα να πείσει τους εταίρους μας, το… φίδι από την τρύπα πρέπει να το βγάλει ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας. Αυτά που θα του ζητήσουν οι Βρυξέλλες αποτελούν πλέον -μετά από χρόνια τριβής με τα διαπραγματευτικά «γρανάζια» που λειτουργούν στη βελγική πρωτεύουσα- κοινό μυστικό: πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων -κάτι που θα αφορά και στα πρωτογενή πλεονάσματα- αλλά και άμεση συνεργασία με τους δανειστές στο θέμα της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2020.

Επίσης αναμένεται να ζητήσουν αναλυτική λίστα με τα αντίμετρα σε περίπτωση που υπάρξει «τρύπα» στα έσοδα.

«Ξεσκονίζουν» τις κυβερνητικές εξαγγελίες

Εν τω μεταξύ, η ψήφιση φορολογικών ελαφρύνσεων οδήγησε στην Κομισιόν στο να επικαιροποιήσει την έκθεσή της για την Ελλάδα.

Και ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μπει σε καλοκαιρινούς ρυθμούς, τα τεχνικά κλιμάκια «ξεσκονίζουν» τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης και ενημερώνουν λεπτομερώς για τα νέα δεδομένα στους ανωτέρους τους.

Και η παραπάνω διαδικασία είναι σχεδόν καθημερινή. Και αυτό διότι από τη στιγμή που αποχώρησαν από την Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών μέχρι και αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση προχωρά σε εξαγγελίες και ψηφίζει νομοσχέδια, χωρίς ωστόσο να ενημερώνει δανειστές και Κομισιόν -η οποία υπεύθυνη για την πορεία των προϋπολογισμών όλων των χωρών της ΕΕ- αναλυτικά για το αν και πόσο επηρεάζεται το δημοσιονομικό πρόγραμμα της χώρας.

Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, η πρώτη αντίδραση των εταίρων ήταν θετική και στην αναφορά τους έκαναν λόγο για πλήρη δέσμευση τόσο από τον υπουργό Οικονομικών όσο και από τον πρωθυπουργό ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει τους στόχους του προγράμματος, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα πλεονάσματα μέχρι το 2021 και θα λάβει αντίμετρα στην περίπτωση που παρουσιαστούν αποκλίσεις.

Όμως μετά από την πρώτη θετική αναφορά, η κυβέρνηση προχώρησε και σε νέες εξαγγελίες, για τις οποίες δεν είχε ενημερωθεί η Κομισιόν, η οποία ετοιμάζεται να… τραβήξει το αυτί στην Αθήνα. Αυτό που υποστηρίζουν κοινοτικοί παράγοντες είναι πως οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να αξιολογήσουν τη πολιτική δέσμευση και τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα μέσω των ΜΜΕ, διότι στις Βρυξέλλες χρησιμοποιούν τη μεθοδολογία του ESA της Eurostat.

Στην επικαιροποιημένη έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν 100% αξιόπιστα και αναλυτικά στοιχεία, ώστε η Κομισιόν να αξιολογήσει αλλά και να υπολογίσει το κόστος του πακέτου μέτρων της νέας κυβέρνησης. Και δεν μένουν μόνο σε αυτό οι Βρυξέλλες, αλλά τονίζουν ότι δεν μπορούν να αξιολογήσουν της δεσμεύσεις που δόθηκαν από την ελληνική πλευρά υπό την διαδικασία πολιτικής διακήρυξης.

Στην έκθεση επίσης σημειώνεται πως για φέτος είναι πιθανό να επιτευχθούν οι στόχοι, αλλά με βάση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους τα τεχνικά κλιμάκια και με δεδομένες τις εξαγγελίες που έχουν γίνει από την ελληνική κυβέρνηση, διατυπώνονται επιφυλάξεις για τους στόχους του 2020.

Η επικαιροποιημένη έκθεση χαρακτηρίζει παράλληλα ασαφή τα στοιχεία για τη συλλογή εσόδων ενώ σχετικά με τις δαπάνες εκτιμάται ότι θα έχουν αξιοσημείωτη επίπτωση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2020.

«Καμπανάκι» χτυπάει η Κομισιόν και για τη μείωση της συλλογής των φορολογικών εσόδων, με τα τεχνικά κλιμάκια να κάνουν φύλλο και φτερό τα συγκεκριμένα στοιχεία που τους αποστέλλονται.

Ενώ όπως αναγράφεται στην έκθεση, πτωτικά αναμένεται να κινηθούν τα έσοδα από τον τουρισμό φέτος όπως προβλέπει η κυβέρνηση. Βάσει όλων των παραπάνω η Κομισιόν θεωρεί αναγκαία μια πιο στενή παρακολούθηση (στην επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος τον Σεπτέμβριο), έτσι ώστε το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 να είναι ισορροπημένος και χωρίς εκπλήξεις.

Πάντως στα συμπεράσματά της η έκθεση δεν παραλείπει αναφερθεί στο νέο υπουργό Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα, για τον οποίο αναφέρει πως έχει κατανοήσει περισσότερο απ’ όλους τις δεσμεύσεις της χώρας.

Το πού θα κάτσει… μπίλια ουδείς μπορεί να γνωρίζει. Το μόνο σίγουρο είναι πως το Eurogroup του Σεπτεμβρίου θα είναι η «μητέρα των μαχών» για τη νέα κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο.