ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκλειστικό: Το νέο «δόγμα» για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα

Αποκλειστικό: Το νέο «δόγμα» για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα
(AP Photo/Petros Giannakouris, File)

Ως τεράστια πρόκληση χαρακτηρίζεται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς εμφανίζονται ροές από νέες χώρες, όπως από την Αφρική αλλά και το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, και μειώνονται οι άνθρωποι που φτάνουν από περιοχές όπως η Συρία.

Όπως εξηγεί στο CNN Greece ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος:

«Πρόκειται για ένα λαβύρινθο που στη μέση έχει ένα γόρδιο δεσμό που πρέπει να λύσουμε και αυτό γιατί έχει να κάνει με ένα πολυσύνθετο πλέγμα λειτουργιών αλλά και υπουργείων που εμπλέκονται, καθώς έχει να κάνει όχι μόνο με τι συμβαίνει εσωτερικά της χώρας, αλλά και σε σχέση με τις γεωπολιτικές εξελίξεις -ειδικά με την Τουρκία η οποία δεν τηρεί τη συμφωνία με την Ε.Ε.».

Διάσπαρτες υπηρεσίες σε έξι διαφορετικά κτήρια

Αναμφίβολα η όποια λύση βρεθεί είναι ταυτόχρονα και πρόκληση για τον κ. Κουμουτσάκο γιατί πρέπει να αναμορφωθεί το ήδη υπάρχον περιβάλλον.

Πρόκειται στην ουσία για μια λεπτή ισορροπία που από τη μια έχει να κάνει με την ασφάλεια της χώρας και από την άλλη με τα δικαιώματα των ανθρώπων που αναζητούν μια καλύτερη τύχη στην Ελλάδα.

Ωστόσο, η υφιστάμενη δομή, έτσι όπως είχε δημιουργηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν λύνει αλλά διογκώνει τα προβλήματα.

Η έλλειψη ενιαίων γραφείων -με μηχανισμούς να βρίσκονται διάσπαρτοι σε έξι διαφορετικά κτήρια και υπαλλήλους από διάφορα υπουργεία και με αλλιώτικες αντιλήψεις και προσεγγίσεις- η απουσία διμερών σχέσεων με χώρες που θα έπρεπε να είχαν καλλιεργηθεί και τα ανοικτά «μέτωπα» από το εξωτερικό, όπως στην περίπτωση της Τουρκίας, δυσκολεύουν την επίλυση του θέματος συνολικά.

Συνέπεια αυτού είναι να καθυστερούν οι διαδικασίες ασύλου αλλά και ελέγχου παράνομων εισροών μεταναστών στη χώρα.

Μακριά από την ιδεοληπτική χαλαρότητα

Το νέο δόγμα του υπουργείου έχει διαμορφωθεί με μια νέα προσέγγιση και ο νέος υφυπουργός επισημαίνει ότι εκείνο που χρειάζεται είναι να φύγουμε από την ιδεοληπτική χαλαρότητα της πρώτης περιόδου διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και να πάμε σε ένα νέο μοντέλο που με δημοκρατική ευθύνη και ευαισθησία θα ενισχύσει τους ελέγχους πάντα με σεβασμό και ασφάλεια στα ανθρώπινα δικαιώματα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος -ο οποίος έχει συναντηθεί με πρέσβεις ξένων χωρών αλλά και με τους υπεύθυνους της Ύπατης Αρμοστείας, με τη Frontex, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, καθώς και με τους αρμόδιους της ΕΕ- εκείνο που φροντίζει είναι η νέα πρόκληση της χώρας να επιτύχει πλήρως τους στόχους της.

4858995 1


Πηγή: (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Έτσι, το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει αποτελεσματικότερη επιτήρηση συνόρων, καλύτερη διαχείριση μεταναστευτικών ροών στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στα πέντε νησιά του Αιγαίου (Κως, Σάμος, Μυτιλήνη, Λέρος και Χίος όπου ζουν οι περισσότεροι πρόσφυγες) καθώς και στην ενδοχώρα, ταχύτεροι ρυθμοί διαδικασιών ασύλου, νέα ενταξιακή πολιτική για όσους παραμένουν στην Ελλάδα, αλλά και πίεση για εφαρμογή των κανόνων σε ό,τι αφορά στις επιστροφές των προσφύγων στις χώρες καταγωγής τους.

Ποινές στις χώρες που δεν τηρούν τους νόμους

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο ποινών της ΕΕ σε όποιες χώρες δεν τηρούν τις συμφωνίες και αλλάζουν τις ισορροπίες, μη δεχόμενες τις επιστροφές των μεταναστών.

Είναι μια πρόταση που εξετάζεται για τις χώρες που αρνούνται να σεβαστούν τις διεθνείς συμφωνίες και δεν δέχονται τους κανόνες σε ό,τι αφορά στις επιστροφές των ανθρώπων που φεύγουν από τις χώρες που εισήλθαν. Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν να τηρηθεί η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία που μέχρι σήμερα είναι έωλη, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ενδελεχείς και συστηματικοί έλεγχοι στα σύνορα. Συνέπεια αυτού είναι, όπως είναι άλλωστε και λογικό, η αύξηση των μεταναστευτικών ροών το τελευταίο διάστημα.

Ήδη και για τον επόμενο μήνα ένα αερόστατο τύπου Ζέπελιν θα πετά πάνω από τη Σάμο για να ελέγχει και να παρακολουθεί τους διακινητές και τις διαδρομές τους. Στη συνέχεια, τα στοιχεία που συλλέγονται θα αποστέλλονται στις Αρχές.