ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι 2+1 πονοκέφαλοι της Φώφης Γεννηματά

Μπορεί τα πνεύματα στο ΚΙΝΑΛ να ηρέμησαν προς στιγμήν, σχετικά με την αυτόνομη πορεία ή όχι του κινήματος, ωστόσο τα δύσκολα για τη Φώφη Γεννηματά είναι μπροστά. Η αυτοδυναμία που εξασφάλισε η Νέα Δημοκρατία στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου ήταν βάλσαμο για το ΚΙΝΑΛ, καθώς η Γεννηματά θα βρισκόταν μπροστά σε ένα σοβαρό πολιτικό δίλημμα της σύμπραξης με τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό απεφεύχθη, αλλά οι προκλήσεις για την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ έχουν ήδη ξεκινήσει.

Το άσυλο

Η αρχή έγινε με τη συζήτηση για την επερχόμενη κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Η κυβέρνηση, όπως διεφάνη και από τα όσα είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός για από κοινού ψήφιση, δημιουργήσαν δυσφορία στο ΚΙΝΑΛ, το οποίο απάντησε με σκληρές εκφράσεις, κάνοντας λόγο για «προβοκάτσια» και «μονταζιέρα».

Για το θέμα του ασύλου υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στη Χαριλάου Τρικούπη, με την ηγεσία να αποφασίζει πως η θέση του κόμματος στο συγκεκριμένο θέμα θα είναι η επαναφορά της ρύθμισης που προβλεπόταν στον νόμο Διαμαντοπούλου του 2011.

Τα σοβαρά διλήμματα, όμως για τη Φώφη Γεννηματά θα ξεκινήσουν τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο και αφορούν στη συνταγματική αναθεώρηση, στον εκλογικό νόμο και στην εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Και αυτό διότι μαζί οι έδρες του Κινήματος Αλλαγής (22) και της Ν.Δ. (158) συμπληρώνουν το... μαγικό αριθμό 180, ο οποίος μπορεί να διευθετήσει αρκετά από τα ζητήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Ο εκλογικός νόμος

Σε ό,τι αφορά στον εκλογικό νόμο τα παζάρια έχουν ήδη ξεκινήσει. Στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις οι πολιτικοί αρχηγοί φρόντισαν να αναφερθούν προσεχτικά στο θέμα και δεν παρέλειψαν να αναδείξουν τις πολιτικές διάφορες τους.

Οι ζυμώσεις θα γίνουν πιο έντονες από Σεπτέμβριο που θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Η διαδικασία δηλαδή που στα αναθεωρητέα άρθρα περιλαμβάνει και το άρθρο 54 του Συντάγματος που ορίζει με πόσους βουλευτές (200) πρέπει να ψηφιστεί ένας εκλογικός νόμος ώστε να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές. Για να αναθεωρηθεί το άρθρο αυτό απαιτούνται 180 βουλευτές, όσους δηλαδή συγκεντρώνουν η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝ.ΑΛ., οπότε αναγκαστικά στο παιχνίδι μπαίνει και η Φώφη Γεννηματά.

Και δεν είναι τυχαία η δήλωση του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου, που σημείωσε σε συνέντευξή του πως «σε ό,τι αφορά τον συνολικό εκλογικό νόμο της χώρας για τις βουλευτικές εκλογές, θα έλθει στο πρώτο διάστημα της θητείας μας. Δεν θα καθυστερήσουμε. Προφανώς, όμως, δεν είναι θέμα του καλοκαιριού αλλά προετοιμαζόμαστε. Ο στόχος μας είναι να φέρουμε έναν εκλογικό νόμο αναλογικό, αλλά ταυτόχρονα ο εκλογικός νόμος πρέπει να διευκολύνει τον σχηματισμό κυβέρνησης για να υπάρξει πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Θα τον συζητήσουμε με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Θα τον συζητήσουμε με την κοινωνία, με στόχο να πετύχουμε τις μέγιστες δυνατές συγκλίσεις και συναινέσεις».

Μέχρι στιγμής η Φώφη Γεννηματά αποφεύγει, όπως ο διάβολος το λιβάνι, οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα. Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν πως όλα θα συζητηθούν όταν γίνουν γνωστές οι προθέσεις της κυβέρνησης. Μέχρι τότε δεν θα γίνει κανένας διάλογος και καμία παρασκηνιακή διαδικασία.

Αναφορικά με τον εκλογικό νόμο, το ΚΙΝΑΛ είχε καταψηφίσει την απλή αναλογική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζει ταχθεί ένα σύστημα αναλογικό που θα εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες το ΚΙΝΑΛ, όταν η κυβέρνηση θα ανοίξει τα χαρτιά της, θα επαναφέρει την πρόταση για ένα μπόνους το πολύ 35 έδρες και μόνο σε όποιο κόμμα ξεπερνάει το 42%.

Πάντως, η Φώφη Γεννηματά με τη στάση της και τις δηλώσεις της το τελευταίο διάστημα έχει στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως το κόμμα της δεν θα συμφωνήσει ελαφρά την καρδία σε τέτοια ζητήματα και πως δεν θα αφήσει τη Νέα Δημοκρατία να έχει το πάνω χέρι στα πάντα.

Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Όσον αφορά την εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας, στο ΚΙΝΑΛ έχουν ταχθεί υπέρ ενός Προέδρου προερχόμενου από την ευρύτερη Κεντροαριστερά. Βεβαίως, το ζητούμενο είναι τι στάση θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ , ο οποίος έχει δεσμευτεί διά του προέδρου του ότι θα ψηφίσει εκ νέου τον κ. Παυλόπουλο, αν και η τελευταία κίνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας να μην υπογράψει τα Προεδρικά Διατάγματα για τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης έχουν δημιουργήσει δεύτερες σκέψεις σε στελέχη της Κουμουνδούρου για μη στήριξη του κ. Παυλόπουλου.

Αυτοί θα είναι οι «πονοκέφαλοι» του Φθινοπώρου για τη Φώφη Γεννηματά που η βασική της προσπάθεια είναι να διατηρήσει την ισορροπία μεταξύ της αντιπολιτευτικής γραμμής απέναντι στη Ν.Δ αλλά και της μη ταύτισης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως λένε από τη Χαριλάου Τρικούπη, το Κίνημα Αλλαγής θα ασκήσει μαχητική, προγραμματική και υπεύθυνη αντιπολίτευση, δεν θα χαρίζονται σε κανέναν και θα υπερψηφίζουν ό,τι είναι αναγκαίο για τη χώρα και τον λαό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης