ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «αγκάθι» του αφορολόγητου και το δίλημμα του Μητσοτάκη

Το «αγκάθι» του αφορολόγητου και το δίλημμα του Μητσοτάκη
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Το πρώτο σαφές στίγμα για το μείγμα οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση έδωσε στην ομιλία του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Και βεβαίως έκανε και την έκπληξη και κέρδισε τις εντυπώσεις σε επικοινωνιακό επίπεδο ανακοινώνοντας τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά από φέτος τον Αύγουστο.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δεν ανέφερε κάτι για το αφορολόγητο, γεγονός που σχολίασε με δεικτικό τρόπο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, εστιάζοντας την κριτική του στις «έξι ένοχες σιωπές» του πρωθυπουργού. Μία από αυτή, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα είναι και ο γεγονός πως ο πρωθυπουργός δεν είπε κουβέντα για το αφορολόγητο που ζητούν οι δανειστές.

Φαίνεται λοιπόν πως το αφορολόγητο θα είναι ένα θέμα που θα το κρατήσει ψηλά στην ατζέντα του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός κρατάει κλειστά τα χαρτιά του και θα διατηρήσει την ίδια στάση και το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, το πρώτο μέλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να περάσουν από τη Βουλή τα πρώτα νομοσχέδια, τα οποία έχει υποσχεθεί και θα έχουν ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα χαράξει τη στρατηγική του για όλα τα κρίσιμα θέματα, μεταξύ των οποίων και το αφορολόγητο.

Πάντως για το συγκεκριμένο θέμα έχει τοποθετηθεί ουκ ολίγες φορές ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, εμμένοντας στην άποψη περί μείωσής του.
Ερωτηθείς από την εφημερίδα «Καθημερινή» αν στην πρόσφατη ομιλία του στο συνέδριο του Economist, πίσω από τον όρο, «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», εννοούσε μείωση του αφορολογήτου, ο επικεφαλής του ESM απάντησε κατά λέξη:

«Ναι, ακριβώς, αυτή είναι η γενική σύσταση που δίνουν οι θεσμοί εδώ και καιρό: Συστήνουν τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με σκοπό να επιτραπεί μια μείωση των φορολογικών συντελεστών. Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι φιλοαναπτυξιακό. Για αυτό το συγκεκριμένο μέτρο συμφωνήθηκε πριν από καιρό και απογοητευθήκαμε που ανετράπη. Όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κατέστησαν σαφές πως απογοητευθήκαμε».

Και στο επόμενο ερώτημα, αν η μείωσή του είναι υπό διαπραγμάτευση, ο κ. Ρέγκλινγκ διευκρινίζει: «Η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα. Συνεπώς, δεν έχουμε πρόθεση να επιβάλλουμε οποιαδήποτε αιρεσιμότητα. Αυτό είναι παρελθόν. Ωστόσο -προσθέτει- έχουμε άποψη για το ποια μέτρα είναι φιλοαναπτυξιακά και ποια όχι».

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές πως οι θεσμοί δεν κάνουν εύκολα πίσω στο θέμα του αφορολόγητου και φυσικά αυτό το έχει αντιληφθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γι’ αυτό τηρεί σιγήν ιχθύος. Το μόνο βέβαιο είναι πως το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί «αγκάθι», αλλά είναι και ο πρώτος πονοκέφαλός του όσον αφορά στην σχέση του με τους «θεσμούς» συνδυαστικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα εγείρεται και πρόβλημα πολιτικό, καθώς ο ίδιος πριν τις ευρωεκλογές κατέθεσε τροπολογία για τη μη μείωση του αφορολογήτου. Εν συνεχεία πριν τις εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε αντίστοιχη τροπολογία η οποία και υπερψηφίστηκε, με τη Νέα Δημοκρατία να απέχει από την ψηφοφορία. Ένα πισωγύρισμα στο θέμα του αφορολογήτου θα έβαζε σε δοκιμασία τη σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη του με την μικρομεσαία τάξη, καθώς θα πλήξει τα χαμηλότερα στρώματα μισθωτών και συνταξιούχων.

Επίσης, στην περίπτωση που μειωθεί το αφορολόγητο, θα πρέπει ο πρωθυπουργός να ακυρώσει ένα θετικό μέτρο που έχει νομοθετηθεί από την κυβέρνηση Τσίπρα, για το οποίο η Κομισιόν στην τελευταία έκθεσή της το Μάιο άφησε παράθυρο για τη διατήρησή του.