ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προγραμματικές δηλώσεις: «Αυλαία» 2ης μέρας - Σήμερα οι δευτερολογίες των αρχηγών και η ψηφοφορία

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Τους βασικούς πυλώνες των προγραμμάτων των υπουργείων τους παρουσίασαν υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κατά τη δεύτερη ημέρα συζήτησης στη Βουλή των Προγραμματικών Δηλώσεων.

Σήμερα, Δευτέρα, συνεχίζονται οι ομιλίες ανά τομέα υπουργείου, αλλά και οι τοποθετήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, με την κοινοβουλευτική διαδικασία να κορυφώνεται με τις δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών, την ομιλία του πρωθυπουργού και τη διεξαγωγή ψηφοφορίας, τα μεσάνυχτα.

«Δημιουργία φυλακών εκτός αστικού ιστού»

«Όπου υπάρχει ασφάλεια, υπάρχει και διασφάλιση των δικαιωμάτων. Η Ελλάδα δεν πάσχει σήμερα από καταπάτηση δικαιωμάτων, από ασφάλεια υποφέρει. Γι΄αυτό εκεί θα επικεντρωθούμε», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην ομιλία του στη Βουλή, την οποία παρακολούθησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προγραμματικές δηλώσεις - Μ.Χρυσοχοΐδης: Δημιουργία φυλακών εντός Αττικής και κοντά σε οδικό άξονα

Για τον τομέα ασφάλειας του πολίτη, ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης ενημέρωσε ότι ήδη η ομάδα ΔΙΑΣ έχει ενισχυθεί με 500 αστυνομικούς ενώ προανήγγειλε την πρόσληψη, μέχρι το τέλος του χρόνου, 1.500 αστυνομικών - ειδικών φρουρών, ώστε στο 2019 να είναι πλήρης η κάλυψη και για περιπολίες και για αστυνομική παρουσία σε όλη την Ελλάδα.

Ως προς κατάργηση των φυλακών Κορυδαλλού σημείωσε πως γίνονται ήδη ενέργειες για τη δημιουργία καταστήματος κράτησης εκτός αστικού ιστού, εντός της Αττικής, κοντά σε μεγάλο οδικό άξονα για εύκολη πρόσβαση.



«Περίθαλψη με αξιοπρέπεια»




«Θα διασφαλίσουμε καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών υγείας για όλους τους πολίτες και μάλιστα με χαμηλότερη επιβάρυνση από τους ίδιους», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους στον χώρο της Υγείας να εργαστούν ομαδικά για «σύστημα υγείας που θα έχει επίκεντρο τον άνθρωπο».



Ο κ. Κικίλιας απηύθυνε κάλεσμα συνεργασίας γιατί «η δημοσία υγεία τους χρειάζεται όλους».

«Όλοι, ιατροί, νοσηλευτές, διοικητικά στελέχη, πολίτες αξίζουμε μια καλύτερη υγεία. Ζητώ από όλους να στηρίξουν τις αλλαγές που απαιτούνται, ώστε το σύστημα Υγείας να υπηρετεί με αξιοπρέπεια τον πολίτη. Είναι θέμα πολιτισμού, είναι θέμα ανθρωπιάς», είπε και εξήγησε ότι η στρατηγική του υπουργείου βασίζεται στους εξής πυλώνες:

-Ανάδειξη της δημόσιας υγείας ως απόλυτης προτεραιότητας της εθνικής πολιτικής υγείας.

-Παροχή της κατάλληλης, ασφαλούς, υψηλής ποιότητας και αποτελεσματικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Προγραμματικές δηλώσεις - B. Κικίλιας: Οι πυλώνες της στρατηγικής στο υπουργείο Υγείας

-Διοικητική αναδιοργάνωση των νοσοκομείων και επανασχεδιασμός του τρόπου παροχής των υπηρεσιών υγείας, με στόχο την ανάπτυξη συνεργιών, την εξοικονόμηση πόρων και την αποτελεσματική και ασφαλή φροντίδα σε όλους τους πολίτες.

-Ανάπτυξη δομών μετα-νοσοκομειακής φροντίδας για την ενίσχυση της συνέχειας της φροντίδας και την αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων.

-Παροχή ολιστικής φροντίδας στα άτομα με προβλήματα Ψυχικής Υγείας μέσω ενίσχυσης των παρεμβάσεων σε επίπεδο πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης

-Αξιολόγηση της Τεχνολογίας Υγείας προκειμένου να παρέχουμε τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες στο χαμηλότερο δυνατό κόστος.

«Στην αυτοδιοίκηση ο ΕΝΦΙΑ»

Με βασικές κατευθύνσεις την ολόπλευρη στήριξη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων, ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, παρουσίασε τις προτεραιότητες στον τομέα της ευθύνης, του ανακοινώνοντας την κατάργηση της απλής αναλογικής στους δήμους και τις περιφέρειες, νομοθετική παρέμβαση που θα αντιμετωπίζει τη δαιδαλώδη πολυνομία, και τη δρομολόγηση παρεμβάσεων για τον ΧΥΤΑ της Φυλής.

Ταυτοχρόνως, προανήγγειλε την ψήφιση νέου εκλογικού νόμου και σε κάθε περίπτωση την παροχή ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού στον τόπο της κατοικίας τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών καταλόγισε στην προηγούμενη κυβέρνηση ότι άφησε την "ωρολογιακή βόμβα" της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση με τα 2/3 των δημάρχων και τους μισούς περιφερειάρχες να μην έχουν πλειοψηφία, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να διοικήσουν και να λάβουν αποφάσεις και η άλλη αφορά στον ΧΥΤΑ της Φυλής.

Προγραμματικές δηλώσεις-Θεοδωρικάκος: Κατάργηση απλής αναλογικής σε ΟΤΑ - Στην αυτοδιοίκηση ο ΕΝΦΙΑ

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, η οποία δίνει λύση σε όσα προβλήματα μπορεί να λυθούν, διευκολύνοντας τις συνεργασίες και συμπράξεις παρατάξεων και δίνοντας σε βασικά όργανα διοίκησης του δήμου την πλειοψηφία στην παράταξη του δημάρχου και του περιφερειάρχη. Προανήγγειλε, επίσης, ολοκληρωμένη νομοθετική παρέμβαση που θα αντιμετωπίζει τη δαιδαλώδη πολυνομία διαμορφώνοντας ένα πιο απλό και λειτουργικό τοπίο για την Αυτοδιοίκηση, θέτοντας τέλος στη σύγχυση που υπάρχει για τις αρμοδιότητες των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης και του κράτους. Ο αρμόδιος υπουργός ενημέρωσε δε το Σώμα ότι θα καταργηθεί η απλή αναλογική στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ενώ θα "μεταφερθεί" ο ΕΝΦΙΑ στην Αυτοδιοίκηση μέσα στην τετραετία.


«Ψηφιακός μετασχηματισμός»

Η σύγκλιση της Ελλάδας με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών μέσα στην επόμενη τετραετία αποτελεί τον βασικό στόχο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τον υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη, στην ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, να δίνει έμφαση τόσο στην προσπάθεια για απλούστευση των διαδικασιών όσο και στην άμεση υλοποίηση έργων όπως είναι η λειτουργία μίας κεντρικής διαδικτυακής «πύλης», το gov.gr όπου θα είναι συγκεντρωμένες όλες οι ψηφιακές υπηρεσίες του κράτους.

Ο υπουργός έκανε λόγο για τη δημιουργία μίας Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, η οποία θα επικαιροποιείται ετησίως. «Η Βίβλος θα είναι η απάντηση στον κατακερματισμό αρμοδιοτήτων για την ψηφιακή διακυβέρνηση, στις επικαλυπτόμενες ή αποσπασματικές δράσεις και στην έλλειψη μετρήσιμης στόχευσης στους φορείς που υλοποιούν ψηφιακές υπηρεσίες» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, ο οποίος επεσήμανε ότι οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις θα αφορούν βελτιώσεις σε υπάρχοντα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου που υλοποιούνται σε 3-12 μήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης